Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
28 May 2020

10 tips voor een goede voorbereiding bij je eerste optreden

overig 10 tips voor een goede voorbereiding bij je eerste optreden

Hoe kun je er voor zorgen dat jij goed voorbereidt aan je eerste optreden begint? Wij hebben 10 tips die jou hier mee gaan helpen. Het kan natuurlijk altijd spannend zijn om een van je eerste optredens te hebben, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zie dit optreden ook vooral als een mijlpaal in jou muzikale carrière, vanuit hier kun je alleen maar verder groeien als muzikant. En maak je geen zorgen, tijdens je eerste optreden zullen er vast wat dingen gebeuren die je niet had gepland, maar dit hoort er nu eenmaal bij. Zie het maar zo, zolang jij plezier hebt tijdens jou optreden dan kan er eigenlijk niks fout gaan. Daarnaast wordt het voor het publiek ook leuker om naar je te luisteren!

Gespannen? Probeer dit!

Mocht je toch gespannen zijn? Probeer dat niet te veel na te denken en gebruik simpele ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. Het kan ook helpen om iemand die je vertrouwd mee te nemen naar je optreden, maar dit kan natuurlijk ook in je nadeel werken. Zorg er daarnaast voor dat je weet waar je moet zijn (exacte locatie), hoe laat je daar moet zijn, hoe laat de soundcheck begint, en of er iemand is die jou daar bij helpt of dat je het zelf allemaal moet doen (omdat vaak natuurlijk niemand weet hoe een PA werkt en jij dan alles zelf moet doen). Als je goed op de hoogte bent van al deze aspecten dan ben je niet alleen beter voorbereid maar ben je als het goed is ook minder gespannen!

10 tips

Onderstaand hebben wij 10 tips (met toelichting) die jou gaan helpen met het voorbereiden voor een van jou eerste optredens!

  • Maak een checklist ✔

Het is erg vervelend als jij iets vergeet en je hierdoor wellicht sommige nummers niet kunt spelen of je zelf hierdoor gespannen bent wat ook weer invloed heeft op je performance. Zorg er daarom voor dat je ruim van te voren al goed hebt nagedacht over wat je allemaal nodig hebt in een checklist.

  • Maak een setlist (en print deze uit)

Het is belangrijk dat je de setlist nauwkeurig samenstelt, tenzij je gewoon nummers wilt spelen afhankelijk van de vibe, dit is alleen wel voor beginners vaak nog lastig. Je wilt vooral een goede opbouwende setlist hebben met veel dynamiek. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je begint met wat rustigere nummers en je opbouwt naar de wat meer up beat nummers, maar zorg er wel voor dat deze elkaar lichtelijk afwisselen.

  • Repeteer je setlist (en neem deze op)

Of je nu alleen speelt of in een band, repeteren is een van de belangrijkste onderdelen die er voor zorgt dat jij het maximale uit jezelf haalt. Zorg er voor dat je dit structureel doet en dat je per repetitie verbeterpunten noteert die er voor zorgen dat je het maximale uit je repetities haalt. Wellicht is het zelfs waardevol om je complete setlist achter elkaar te spelen inclusief de pauzes, zo weet jij precies hoe het is om al je nummers na elkaar te spelen en kun je ook nog terugluisteren om jezelf eventueel te perfectioneren.

  • Zorg dat je (ruim) op tijd bent

Je wilt geen stress op je eerste optreden, zorg er daarom voor dat je op tijd bent. Zorg er dus voor dat je er van te voren over na hebt gedacht hoeveel tijd het kost om je spullen te pakken, naar de bestemming te rijden, soundcheck te doen, etc.

  • Houd het luchtig

Niemand zit te wachten op een onzekere singer-songwriter die bang is om zijn nummers te laten horen. Je bent live muziek aan het maken, ga er vanuit dat er dingen fout gaan en probeer je hier niet aan te ergeren. Omarm de fouten en ga er mee om alsof het bij je performance hoort, op deze manier is het voor je publiek ook ontspannend om naar je optreden te luisteren.

  • Rooster pauze momenten in

Op deze manier neem je zelf ook even de tijd om op rust te komen en met nieuwe energie aan de rest van je setlist te beginnen. Zorg er overigens ook voor dat je tijdens elk nummer een korte rust neemt, dit is ook prettiger voor het publiek.

  • Zorg voor interactie met het publiek

Als jij af en toe laat merken dat jij het publiek ziet en je durft zelfs mensen een beetje aan te spreken, of je zorgt op enige andere manier voor interactie dan zul je zien dat je jezelf sneller op je gemakt voelt en dat het voor je publiek ook leuker is om naar je optreden te luisteren.

  • Ben kritisch tijdens de soundcheck

Als je eenmaal bent begonnen met spelen is het vaak lastig en spannend om nog wat te veranderen met betrekking tot het geluid. Het zou erg zonde zijn als je gitaar veel te hard staat of je vocalen juist te zacht of dat er iets anders niet in orde is. Zorg er daarom voor dat je tijdens de soundcheck zelf ook kritisch bent en je zeker weet dat alle volumes en equalizers goed zijn afgesteld.

  • Neem reserveonderdelen mee

Zorg ervoor dat je wanneer je gitaar speelt je een extra set snaren meeneemt en een reserve plectrum. Wellicht zelfs een extra batterij, wanneer je een semi-akoestische gitaar hebt. Voor andere instrumenten geldt hetzelfde, als er een onderdeel kapot kan gaan of kwijt kan raken, zorg ervoor dat je er eentje extra van hebt.

  • Zorg voor juiste kleding

Omdat je niet weet wat de temperatuur is in de zaal of ruimte waar je moet optreden is het handig om verschillende lagen kleding mee te nemen, zodat je als het te warm of te koud word je iets kunt uit- of aan trekken. Het zou erg vervelend zijn als jij in je dikke trui in een warme kroeg aan het spelen bent.

Tot slot

Wij hopen dat deze 10 tips je gaan helpen om je optimaal te kunnen voorbereiden voor je optreden. Dit is natuurlijk niet alles, en sommige tips zijn misschien helemaal niet relevant voor jou. Maar het feit dat jij dit artikel aan het lezen bent betekent eigenlijk al dat jij goed je best doet om jezelf klaar te maken voor je optreden, en wij hebben er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken!

Deel dit artikel

Geplaatst in Overig Events

Reacties



Gerelateerde artikelen