Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
2 Oct 2018

Alles wat je moet weten over een plectrum voor je akoestische gitaar!

instrumenten Alles wat je moet weten over een plectrum voor je akoestische gitaar!

Wat is een plectrum?

Een plectrum is een klein (vaak) plastic, metaal, hout of glazen plaatje dat wordt gebruikt om de snaren van een snaarinstrument aan te slaan. De meeste gitaristen spelen met de plectrum tussen duim en wijsvinger. Het gebruik van een plectrum is minder belastend voor je vingers en nagels en het geeft een hele andere klank. 

Waarom heb je een plectrum nodig?

Met een plectrum is het mogelijk om met meer focus te spelen, meer dynamiek, agressie en ga zo maar door. Echt strak gitaarspel wordt vaak gespeeld met plectrum. Ook om te soleren en vooral op de elektrische gitaar is een plectrum bijna niet weg te denken. Een plectrum geeft je meer mogelijkheden en vooral in dynamiek en wijze waarom je speelt, daarom moet je eigenlijk zonder en met plectrum kunnen spelen. Een plectrum zorgt voor een scherpe (kort) attack en brengt de noot vrijwel meteen op volume en op toonhoogte. De attack als je je vingers gebruikt is veel langer en in termen van sustain sterft deze eerder weg. Het verschil hiertussen is heel goed te zien met geluidsgolven. Dit kun je overdreven goed horen als je een gitarist, die een plectrum gebruikt, en iemand die met een strijkstok een cello of viool bespeeld. Met een strijkstok duurt het nog langer voordat de noot op volume en toonhoogte is.

Hoe moet je een plectrum vasthouden?

De meeste gitaristen hebben het plectrum dus tussen duim en wijsvinger tijdens het spelen. Leg simpelweg het plectrum op je wijsvinger en klem het dan vast met je duim. Hoe dat je de rest van je vingers houdt maakt niet zo veel uit, doe wat je fijn vindt. Let er wel op bij het vasthouden dat je de pols niet forceert in een onnatuurlijke houding. Je pols moet in lijn zijn met de rest van je arm. En tot slot knijp niet te hard op het plectrum, anders heb je kans op blessures.

Welke dikte moet mijn plectrum hebben?

De dikte hangt echt af van wat voor muziek je speelt, hoeveel ervaring je met het spelen met plectrum hebt, wat voor snaren, ga zo maar door. Over het algemeen is het wel zo dat dikke plectrums minder doorbuigen en dus directer op de snaar slaan, wat er vervolgens weer voor zorgt dat er een direct geluid wordt geproduceerd. Voor dynamiek is het wellicht aan te raden om een wat dunnere plectrum te gebruiken. Maar de hoofdregel is natuurlijk, speel met de plectrum die jij het fijnst vindt spelen!

Deel dit artikel

Geplaatst in Instrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen