Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
7 Nov 2018

Alles wat je moet weten over je strijkstok!

instrumenten/snaarinstrumenten Alles wat je moet weten over je strijkstok!

Wat voor strijkstok heb je nodig?

Wat voor strijkstok je nodig hebt hangt af van persoonlijke voorkeur, speelstijl en de viool waarvoor je de strijkstok gaat gebruiken. Er zijn echter wel een aantal verschillen in het soort strijkstok. Een lichte strijkstok zorgt er bijvoorbeeld voor dat je snelle loopjes kunt spelen en een lichte streektechniek (rechterhand techniek) zult ontwikkelen. Een nadeel van lichte strijkstokken is dat ze minder goed aanspreken. Een zware strijkstok spreekt beter aan maar kan op de lange termijn zorgen voor blessures.

Uit wat voor onderdelen bestaat mijn strijkstok?

De strijkstok van de viool bestaat uit de stok zelf, een spanschroef, slof en het haar. Het haar moet geharst worden om er mee te kunnen spelen. Het hars vergroot namelijk de wrijving tussen het haar en de snaren wordt verhoogd. Met de spanschroef kun je de strijkstok op spanning zetten en van spanning afhalen. Door de spanning van de strijkstok er elke keer af te halen na het spelen verleng je de levensduur van de strijkstok.

Hoe hars je de strijkstok?

Allereerst moet je er voor zorgen dat de strijkstok op gewenste spanning staat. Vervolgens haal je de strijkstok langzaam 5 tot 10 keer over het harsblokje van boven naar beneden, zorg hierbij dat je de gehele lengte van de stok raakt. Om de levensduur van de hars te maximaliseren is het van belang om geen groeven in het hars te laten ontstaan, draai dus regelmatig het harsblok tijdens het harsen.

Wat voor hars heb je nodig voor je strijkstok?

Er zijn verschillende soorten hars verkrijgbaar voor je strijkstok. Let er op dat je geen oude hars koopt, hars droogt namelijk uit en geeft dan niet meer goed af. Met een blok hars kun je ongeveer 1 jaar doen voordat je een nieuwe dient aan te schaffen. Over het algemeen heb je zachte (donkere) of harde (lichte) hars. Harde hars word vaak in de zomer gebruikt wanneer de hars door te temperatuur al zachter wordt. Zachte hars wordt vaak in de winter gebruikt wanneer de hars door de lage temperaturen harder wordt.

Deel dit artikel

Geplaatst in Snaarinstrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen