Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
4 Sep 2018

Bij opnamen niet goed levelen

producer/technieken Bij opnamen niet goed levelen

Beginnende producers die zich ook bezig houden met het opnemen van zang of rap, maken vaak de fout dat ze de opnames op een verkeerd volume opnemen. Als je te zacht opneemt, kom je later bij het mixen in de problemen. Wanneer je een zachte opname harder in de mix wil hebben, versterk je daarmee automatisch de ruis (noise) die op de zachte opname zit. Een zachte opname zit namelijk dicht bij de zogenaamde noise-floor. Het is moeilijk om de noise achteraf weg te halen.

Anderzijds wil je niet dat je te hard opneemt. Als je te hard opneemt, kan de opname clippen en krijg je een "tik" geluid in de opname die je (net als noise) bijna onmogelijk weg krijgt.

Het instellen van een juist volume is dus van wezenlijk belang. "De zangeres die ik opneem, zingt niet het hele nummer even hard, dus hoe kan ik dit het beste doen?" vraag je jezelf wellicht af. Nogmaals, zet het volume niet te zacht en vraag de zangeres om even het moeilijkste/hardste stuk van de song te zingen. Zo kun je instellen dat het hardste stuk van de song niet clipped, want daar stel je het volume op in. Een andere manier zou kunnen zijn: vraag de zangeres om een beetje naar achter te leunen wanneer ze harder zingt. Dit noem je in het opnameproces 'microfoontechniek'. Dit is overigens niet voor elke vocalist even gemakkelijk. Uiteindelijk wil je dat de vocalist(e) een super vocal-take neerzet. Hiervoor moet hij of zij zich op zijn of haar gemak voelen. Dus als de vocalist(e) aangeeft dat hij/zij niet goed is in 'microfoontechniek', kun jij als producer maar beter het volume juist instellen. Don’t forget: het gaat om de kwaliteit van de bron!


Deel dit artikel

Geplaatst in Technieken

Reacties



Gerelateerde artikelen