Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
22 Jan 2019

De krachtige ondersteuning van foley en geluidseffecten bij video

producer/technieken De krachtige ondersteuning van foley en geluidseffecten bij video

Wat is een video zonder geluid? 

En wat is geluid zonder video? 

Over welke vorm we het ook hebben, beide onderdelen zijn essentieel voor een compleet resultaat. Artiesten gebruiken vaak een videoclip om een nummer te ondersteunen van visualisaties en een gevoel te creëren.

Zo worden er ook animatie video’s gemaakt waar bijvoorbeeld foley en het duidelijk uitspreken van bepaalde teksten essentieel zijn om iets goed over te brengen en te verduidelijken.

Soms is er eerst audio waar vervolgens beeld voor gemaakt wordt en soms is er eerst beeld waar vervolgens audio bij geproduceerd moet worden.

In dit artikel gaan we in waarom foley en geluidseffecten krachtig zijn en op welke manier deze geproduceerd worden.

Wat is foley? 

Foley is een manier van werken met audio. Het is het reproduceren van alledaagse geluiden om deze vervolgens onder beeld te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een deur die dicht klapt, maar het geluid van het video spoor voldoet niet aan de kwaliteitseisen of is gewoon slecht opgenomen. Het is dan zaak om onder het beeld nieuw audio te zetten en een deur op te nemen. Een ander voorbeeld is als men door de bladeren loopt, audio is weer slecht opgenomen of er was te veel overig omgevingsgeluid. Men kan dan door het knijpen en kapot maken van bladeren voor een microfoon het geluid nabootsen en dit vervolgens verwerken onder video.

In de basis bootst men geluiden na en haalt het originele audio onder een videofragment weg. Bij complete films moeten er voor veel scenes nieuwe audiosporen geproduceerd worden, dit is dan ook een flinke klus. Maar essentieel om zelf de controle te hebben over de sfeer en uitdrukkingen van audio.

De kracht van foley is dat je 100% controle hebt over het eindresultaat en niet afhankelijk bent van audio dat tijdens het opnemen van de beelden is opgenomen en wellicht niet naar wens is. Kijk ook eens op Freesound.org, hier heb je toegang tot een onwijs grote database met allemaal opgenomen geluid van over de hele wereld!

Geluidseffecten in video

Geluidseffecten kunnen op verschillende manieren toegepast worden. Als we het hebben over traditionele effecten waaronder equalizing, reverb en delay zijn effecten bedoeld voor het bewerken van bijvoorbeeld opgenomen foley die nog naar wens aangepast moeten worden.

Soundscaping

Als we het hebben over soundscaping zijn daar verschillende uiteenlopende opvattingen over. De meest voorkomende is dat het algemeen omgevingsgeluid is wat altijd is een ruimte of in de natuur aanwezig is. Neem als voorbeeld het geluid wat je hoort als je op een berg staat, de natuurlijke wind die zorgt voor ruis.

Dit namaken in de studio kan op verschillende manieren zoals foley in combinatie met geluidseffecten. Maar ook door verschillende synthesizers te combineren en bijvoorbeeld een pad gebruiken in combinatie met een filter.

Boodschap versterken

Audio is ontzettend belangrijk om video te versterken en een boodschap duidelijk te maken. Zowel audio als video zet de complete toon en sfeer voor het gehele resultaat. Ben je er dan ook bewust van dat audio erg belangrijk is en goed neergezet moet worden. Het opnemen en mixen van audio onder een videofragment is een tijdrovende klus, maar dit is essentieel voor een compleet resultaat.

Heb je vragen over foley, soundscaping of geluidseffecten voor video? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Deel dit artikel

Geplaatst in Technieken

Reacties



Gerelateerde artikelen