Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
4 Jun 2020

De voordelen van een VPN voor DJ's en audioprofessionals

overig De voordelen van een VPN voor DJ's en audioprofessionals

DJ’s en audioprofessionals zijn veel op pad en hebben niet altijd toegang tot een snelle internetverbinding. Zeker bij evenementen op afgelegen plekken is een 3G of 4G-verbinding een stille hoop. Soms is het beste alternatief het gebruik van een onbeveiligd netwerk. Het is een onbeveiligd netwerk, maar je kunt wél snel verbinding maken. Met een VPN kun je veilig aan de slag. Daarnaast heeft het nog een aantal andere voordelen.

Beter beveiligd op een onbeveiligd netwerk

Dat een onbeveiligd, openbaar netwerk gebruiken onveilig is, weten veel mensen onderhand wel. En zeker als DJ of audioprofessional ben je daarvan op de hoogte. Gelukkig kun je ze alsnog gebruiken, op een veilige manier.

Een onbeveiligd netwerk heeft als nadeel dat iedereen kan meekijken. Pakketten kunnen worden geopend, informatie kan worden ontfutseld en je hebt zo goed als geen privacy. Door een VPN te gebruiken, wordt de verzonden informatie versleuteld en door een tunnel gestuurd. Je pakketten kunnen dan nog wel onderschept worden, maar ze zijn niet leesbaar. Kwaadwillenden kunnen er dus niets mee. Zo ben je beter beveiligd op publieke wifi-punten.

Toegang tot muziekdiensten

Eigenlijk zouden DJ’s een eigen muziekbibliotheek moeten hebben, maar sommige tracks zijn zo nieuw, dat ze alleen nog maar bij de grote diensten als Spotify of Apple Music te vinden zijn. En juist die diensten zijn niet overal ter wereld beschikbaar. Het aanbod verschilt namelijk per land.

Om te bepalen uit welk land je komt, gebruiken streamingdiensten je IP-adres. Het adres stuurt informatie mee over de locatie van de gebruiker. Dat is niet heel specifiek, maar het land van de gebruiker klopt meestal wel. Aan de hand daarvan kunnen streamingdiensten ook bepaald aanbod weghalen. Zoek je als DJ net die ene track die wel in Amerika beschikbaar is, maar niet in Nederland? Dan kun je een VPN gebruiken om je IP-adres te maskeren. Maak gebruik van bijvoorbeeld een Amerikaanse VPN-server en geniet van het grote aanbod dat nu voor je beschikbaar is.

Grote bestanden versturen over een VPN?

VPN’s zijn handig en veilig, maar een veelgehoorde klacht is dat ze traag zijn en datalimieten hebben. Gelukkig zijn er ook talloze VPN-aanbieders waar je tegen een relatief klein bedrag razendsnel internet kunt gebruiken, en waar je niet tegen een datalimiet aanloopt. De gratis VPN’s hebben deze beperkingen altijd, maar betaalde VPN’s zijn vaak zo goed als je eigen internetverbinding.

Het versturen van grote bestanden gaat dus prima via een VPN. Net even die ene master uit WeTransfer halen en naar je DJ- of werklaptop downloaden is dus geen enkel probleem.

Gegevens opslaan

Als audioprofessional of DJ heb je natuurlijk klanten. En van die klanten moet je persoonsgegevens opslaan. Volgens de Nederlandse wet moet je dat op een veilige manier doen. Een factuur uitschrijven op locatie, op een onbeveiligd netwerk, is geen goed idee. Je kunt dan persoonsgegevens lekken en dan moet je een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dan kan er een boete volgen. Dat wil je natuurlijk niet.

Door een VPN te gebruiken weet je zeker dat je gegevens worden versleuteld en dat je verbinding niet afgeluisterd kan worden. Daardoor kun je prima inloggen op je klantensysteem, zodat je facturen kunt maken, gegevens van nieuwe klanten kunt invoeren en nieuwe klanten kunt werken.

Heeft een VPN zin voor DJ’s en audioprofessionals? Wij zeggen er volmondig ‘ja’ op. Ook voor ogenschijnlijk ongevaarlijke bewerkingen is een VPN handig. Zie het als een investering voor je bedrijf, net als een nieuwe DJ-controller, speaker of microfoon.

Deel dit artikel

Geplaatst in Overig

Reacties



Gerelateerde artikelen