Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
12 Sep 2017

Een akoestische gitaar kopen? Hier moet je op letten

instrumenten/snaarinstrumenten Een akoestische gitaar kopen? Hier moet je op letten

Als beginnende muzikant weet je misschien nog niet welke akoestische gitaar het beste bij jou past of welke soort muziek je er mee wilt gaan spelen. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gitaar voor beginners? Wat voor soort gitaar past bij jou? 

We gaan je helpen om een goede keuze te kunnen maken!

Bekijk alle akoestische gitaren

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een akoestische gitaar?

Ga je voor het eerst akoestische gitaar spelen? Vaak wordt aangeraden om dan een klassieke akoestische gitaar aan te schaffen met nylon snaren. De reden hiervan is dat nylon snaren lichter spelen en gemakkelijker op de fretten te drukken zijn. Daarnaast is de hals van een klassieke akoestische gitaar vaak breder en dit helpt je bij het leren van je eerste akkoorden. 

Je kunt natuurlijk ook meteen een akoestische gitaar met stalen snaren gaan bespelen, het zal je alleen wat meer moeite kosten.

Welke akoestische gitaar kopen?

Wat voor soort akoestische gitaar hangt af van het genre die je wilt gaan spelen, elke soort akoestische gitaar heeft een andere klank. Aangeraden wordt om de verschillende modellen uit te proberen en te kijken welke akoestische gitaar het best klinkt naar jouw mening. Als beginner kan dit lastig zijn, omdat de klank vaak erg veel op elkaar lijkt en je nog niet een gehoor hebt ontwikkeld dat dit onderscheid kan maken.

Soort gitaar gekoppeld aan een genré (dit kan voor iedereen anders zijn)

  • Klassieke gitaar: Klassiek, Jazz, Latin
  • Akoestische gitaar: Pop, Rock, Folk,
  • Elektrische gitaar: Rock, Metal, Blues
  • Elektrische gitaar (hollow body): Jazz, Blues, Reggae

Naast het model van de gitaar bepalen de houtsoort, de vorm en de klankkast van de gitaar wat voor klank eruit komt. Ook de snaren die erop liggen bepalen de klank en bij een elektrische gitaar ook de pick-ups (elementen, magnetische spoelen). Vaak is het zo dat zwaar hout met een grote dichtheid beter resoneert en dus een vollere klank heeft. Advies is dan ook om een gitaar te kopen met een massief bovenblad.

Bekijk hieronder de video waarin we uitleggen waar je op moet letten!

Waar kan je een akoestische gitaar kopen?

Als je een beetje technisch bent of misschien al meer verstand hebt van akoestische gitaren kopen dan is het raadzaam om eens te kijken voor een 2de hands gitaar voor beginners. Dit kan namelijk erg veel geld schelen! Een nadeel hiervan is dat je geen garantie hebt of een aanspreekpunt wanneer er wat mee gebeurd. Daarnaast zijn er veel muziekwinkels die altijd voldoende op voorraad hebben.

Bekijk alle akoestische gitaren

Maak niet te snel de beslissing welke akoestische gitaar je wilt kopen, soms is het beter om er even een paar dagen over na te denken in plaats van dat je impulsief te werk gaat. Het is belangrijk om de gitaar die je wilt kopen in het echt te zien en vast te houden. Zelfs als je nog niet goed durft te spelen voor anderen is het belangrijk dat je jouw (misschien) potentiële toekomstige akoestische gitaar even kan bespelen om te kijken of hals fijn aanvoelt, de klank bij je past en of het goed voelt. Kijk daarom altijd naar verschillende factoren wanneer je een (goedkope) akoestische gitaar wilt kopen.

Akoestische gitaar kopen? Hieronder gitaren onder de €200,-

Deel dit artikel

Geplaatst in Snaarinstrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen