Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
18 May 2019

Een externe harde schijf gebruiken als producers of dj?

producer/hardware Een externe harde schijf gebruiken als producers of dj?

Een van de belangrijkste adviezen die producers en muzikanten vaak geven is: zorg dat je meerdere back-up hebt van je muziek en projecten! Het is al zo vaak gebeurd dat producers of andere muzikanten door diefstal of brand nummers kwijtraken of soms wel een heel album!

Dit gebeurd bijvoorbeeld bij Mr Probz toen zijn studio in vuur en vlam op ging waardoor hij veel muziek verloor. Jack $hirak en Dio waren het slachtoffer van diefstal, waardoor ook veel muziek verloren ging. Daarom zeggen veel producers dat een externe harde schijf de beste investering is die je kunt doen als muzikant!

Wat is belangrijk bij een externe harde schijf?

Je hebt een aantal verschillen waar je goed op moet letten als je een harde schrijf koopt, hieronder een korte toelichting.

USB 2.0 of 3.0

USB ontwikkeld door en daarom komen er zo nu en dan nieuwe versies uit die sneller werken. 3.0 is inmiddels de nieuwe standaard dus kies dan ook altijd voor USB 3.0. USB 3.0 is tot ongeveer 10x sneller in vergelijking met USB 2.0 indien het apparaat waarop je het aansluit ook compatible met USB 3.0 is. Is het apparaat zoals bijvoorbeeld een laptop niet compatible met 3.0, dan kan je het wel gewoon gebruiken maar mis je de voordelen van 3.0.

Een SSD externe harde schijf

SSD staat voor Solid State Drive en is erg snel tegenover HDD tot ongeveer 4x de snelheid van HDD. In je producer laptop of computer is het dan ook zeker aan te raden om een SDD te plaatsen. Voor een externe harde schijf is dit relatief gezien nog duur, mocht je het budget hebben kies dan een SSD. Zelf gebruiken wij HDD-schijven en die werken ook prima!  

Opslagruimte

Afhankelijk van de complexiteit van je projecten en het aantal bestanden kan het bij muziek al snel oplopen tot veel data. Zorg dan ook dat je een externe harde schijf kiest die voldoende ruimte heeft voor je data, check hoe veel je nodig hebt en baseer daarop je keuze.

Bouwkwaliteit

Neem je een harde schijf veel mee onderweg zorg dan dat je een stevig model kiest, bijvoorbeeld een Lacie zoals hieronder op de foto die tegen een stootje en water kan.

Muziek in de cloud opslaan

Je kunt er ook voor kiezen om een betaald Dropbox account te nemen en je muziek ook in de cloud op te slaan, dat is altijd goed! Wel adviseren we je om ook nog een extra back-up te draaien op een harde schijf, mocht er iets misgaan met je Dropbox account.

Externe harde schijf voor dj’s

Als DJ kan je een harde schijf ook koppelen aan je mediaspelers, zodat je geen USB-stick hoeft te gebruiken. Check wel of je media players een link functie hebben, zodat je niet twee harde schijven hoeft aan te sluiten, maar de mediaspelers beide kunnen lezen vanaf een externe harde schijf.

Externe harde schijf voor muzikanten/producers

Zorg dat je samples en projecten goed opslaat! Splice heeft ook een handige functie die automatisch je projecten opslaat in de cloud, als je een project opslaat dan krijg je direct een melding om een back-up te maken. 

Vergeet als producer nooit back-ups te maken!

Velkro je hardeschijf aan je laptop

Een mooie oplossing om je harde schijven effectief te gebruiken is om deze met Velkro aan je laptop te bevestigen. Dit doen een aantal producers waaronder Afrojack, zodat je verschillende harde schijven niet rondvliegen als je aan het reizen bent maar aan de achterkant van je laptop bevestigd zijn.

Deel dit artikel

Geplaatst in Hardware

Reacties



Gerelateerde artikelen