Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
4 Sep 2018

Een mix met te veel galm

producer/technieken Een mix met te veel galm

Wie herkent het nou niet; een karaoke setje met een galm (reverb) -draaiknop er op. Wanneer je de zang een galm geeft, klinkt het allemaal in één keer veel beter om aan te horen. Dit komt omdat de galm de 'oneffenheden' van de zanger/zangeres als het ware 'verbergt'. "Dat is perfect, dat ga ik ook toepassen in mijn mix", zul je wellicht denken. 

In principe kan galm zeker iets mooier maken. Wanneer je galm toevoegt, geef je het geluid een mate van ruimtelijkheid. Je hebt zo bijvoorbeeld galmen die klinken alsof je in een badkamer, een concertzaal of in een immens grote kerk staat. Het is echter belangrijk dat je galm op een juiste manier toepast in je mix. Een probleem wat galm heeft, is dat het geluiden minder duidelijk, stevig, vast en "in your face" maakt. Als jij een mix 

maakt waarbij bijvoorbeeld de stem van de zangeres het belangrijkste geluid is, moet je oppassen met het toevoegen van galm. Als je (te)veel galm toevoegt, zul je merken dat de stem ineens minder op de voorgrond klinkt en dat is nou precies wat je niet wil. Zo moet je bijvoorbeeld ook nooit galm op een Kick zetten, want als er iets is dat stevig/vast moet klinken, is het wel de Kick.

Je merkt dus wel, galm kan in sommige gevallen perfect werken, maar het kan ook je hele mix verpesten. Je moet dus goed weten wat je doet. 


Deel dit artikel

Geplaatst in Technieken

Reacties



Gerelateerde artikelen