Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
21 Sep 2017

Een ukelele kopen? Hier moet je op letten [De 5 beste ukuleles minder dan 100 euro]

instrumenten/snaarinstrumenten Een ukelele kopen? Hier moet je op letten [De 5 beste ukuleles minder dan 100 euro]

Als beginnende muzikant weet je misschien nog niet welke ukelele het beste bij jou past, wil je een sopraan, concert of tenor kopen? Je wilt een ukelele kopen? Maar waar moet je op letten bij de aanschaf? Wat voor ukelele past bij bij jou?

We gaan je helpen om een goede keuze te kunnen maken!

Bekijk alle ukeleles

Ukelele kopen? Dit is belangrijk

Ga je voor het eerst ukelele spelen? Bij de aanschaf van een instrument wordt aangeraden om deze in het echt te zien, vast te houden, en erop te spelen. Zo kun je diegene uitkiezen waar jij je het best bij voelt en die natuurlijk het best klinkt. Allereerst heb je verschillende houtsoorten en materialen, vaak is er de keuze tussen een massief bovenblad of een gelamineerd bovenblad. Het verschil tussen deze twee is dat een massief bovenblad massief is wat de naam al zegt en een gelamineerd bovenblad uit meerdere lagen hout bestaat. 

Dit is vaak een goedkopere manier van productie en zal de vibraties van je ukelele dempen wat als gevolg een minder warm geluid geeft. 

Bij goedkopere ukeleles heb je de kans dat ze minder fijn spelen, de verhoudingen tussen de fretten kunnen enigszins afwijken, de klank is over het algemeen minder, je moet ze vaker stemmen, en ze zien er niet zo mooi uit. Een ukelele is een relatief klein instrument, hierdoor is het belangrijk dat de vibraties goed de kans krijgen om te resoneren met de klankkast voor een mooi en vol geluid. Omdat er bij de productie van een ukelele velen soorten hout gebruikt worden is er dan ook een groot verschil in de prijs/kwaliteit.

Een houtsoort met een grote dichtheid zoals mahonie en acacia zijn goede soorten hout voor de ukelele. Een Ukelele online kopen? Vergelijk dan goed de verschillende modellen.

Wat voor soort ukelele kopen?

Wat voor soort ukelele je wilt kopen hangt een beetje af van hoe groot je zelf bent en wat je er mee wilt doen. Voor basic akkoorden is het prima om een sopraan aan te schaffen, maar als je spel wat complexer wordt dan is het fijn dat je de hogere octaven ook zuiver kunt spelen.

Er zijn veel verschillende soorten ukeleles, het model is afhankelijk van de grootte van de klankkast en de lengte van de hals.

  • De kleinste ukelele is de Sopraan. Deze heeft vaak 12 fretten en een lengte van 50 – 55 cm.
  • De grotere variant van de Sopraan is de Concert. Deze heeft vaak 20 fretten en een lengte van 55 – 60 cm.
  • De weer grotere variant van de Concert is de Tenor. Deze heeft ook vaak 20 fretten en een lengte van 60 – 70 cm.
  • Tot slot is er nog de Bariton ukelele. Dit is een grote versie van de Tenor. Ook vaak met 20 fretten en een lengte van 75 – 80 cm.

Lees ook: Hoe moet ik mijn ukelele stemmen?

Bekijk alle ukeleles

5 ukeleles minder dan €100,-

Duurdere ukeleles

Deel dit artikel

Geplaatst in Snaarinstrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen