Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
2 May 2019

Elektrische piano kopen (digitale piano)? Lees eerst dit artikel!

instrumenten/toetsinstrumenten Elektrische piano kopen (digitale piano)? Lees eerst dit artikel!

Eerder doken we in de algemene verschillen die er zijn op het gebied van piano’s. In dit artikel willen we je meer inzicht geven in de mogelijkheden van digitale elektrische piano’s. Er zijn veel verschillende modellen te koop van verschillende merken, maar waar moet je nou opletten bij de aanschaf? Wij helpen je verder!

Om nog even terug te blikken op de verschillende piano’s die te koop zijn, hieronder een simpel overzicht.

  • Midi keyboard

Een midi keyboard zorgt enkel voor de toetsen, zonder geluid. Met een midi keyboard heb je dus een bron van geluid nodig zoals software op een computer. Met het MIDI-keyboard stuur je vervolgens enkel de MIDI-noten aan en deze triggeren een digitaal geluid.

Eigenlijk hetzelfde als een toetsenbord van een computer, zonder computer is er niets om aan te sturen.

  • Akoestische piano

Een mooi voorbeeld is een vleugel. Er zit vaak geen elektronica ingebouwd maar alle geluiden worden gegenereerd op een akoestische manier.

  • Digitale piano

De digitale piano is de toegankelijkere versie van een akoestische piano. Het geluid is met elektronica nagemaakt zodat ze over het algemeen een stuk compacter en betaalbaarder zijn. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische digitale piano?

Denk goed na over de verschillende onderdelen waarom jij een digitale piano wilt gaan kopen. De functie van je piano heeft namelijk veel te maken met de onderdelen waar je op moet letten bij de aankoop van een digitale elektrische piano. 

Hieronder een aantal onderdelen die je in je overweging mee kunt nemen!

Aanslag gevoeligheid

De aanslag gevoeligheid is belangrijk voor je speelgevoel. Bij een digitale piano zit er verder geen akoestische techniek achter en is dit nagemaakt, afhankelijk van de kwaliteit zal je merken hoe goed dit aanvoelt. Een toets geeft ook terugslag, zodat ze terug op de plek komen. Dit gebeurt vaak met een veer onder te toetsen, waarbij ze weerstand geven maar ook terugslag, dit heet semi-gewogen.

Gewogen toetsen lijken meer op die van een akoestische piano. Qua gevoel schelen deze technieken erg veel. Hammer action komt het meest in de buurt van een akoestische piano. 

Is dit belangrijk? Ja en nee… Wil je er naartoe werken om op een echte vleugel te gaan spelen? Dan is het belangrijk dat je bijvoorbeeld voor hammer action kiest. Dit omdat je anders veel moeite gaat krijgen om op een vleugel te spelen, het verschil is te groot.

Prijs & doorstroming naar een andere piano

Wil je voor een langere tijd piano gaan spelen, dan is het wellicht verstandig om gelijk een goede investering te maken. Ben je nog niet zeker over je avontuur op toetsen? Begin dan gewoon met een simpel instapmodel.

Weeg voor jezelf af of je na een aantal weken of maanden je piano weer wilt verkopen, om een beter model te kopen die fijner speelt.

Je kunt je digitale piano altijd weer verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats! Hieronder enkele goede modellen!

Aantal toetsen

Het aantal toetsen is belangrijk en bepaald natuurlijk ook de lengte van de digitale piano. Kleinere versies met minder toetsen zitten vaak ik een lagere prijsklasse, dit is iets waarmee je dus geld en ruimte kunt besparen. Wil je wel serieus aan de slag met nummers op een piano te leren spelen? Dan raden we wel aan om voor 88 toetsen de kiezen.

Ingebouwde geluiden

Het voordeel van een elektrisch digitale piano is dat er verschillende geluiden in zijn opgeslagen. Zo kan je meer dan enkel een piano geluid selecteren maar bijvoorbeeld ook een gitaar of organ. Dit is leuk om af te wisselen zodat je ook een kunt experimenteren met andere geluiden.

Display

Een mooie ingebouwde display waar verschillende gegevens zichtbaar zijn, is geen overbodige luxe! Bij de wat duurdere types is hier veel aandacht aan besteed en krijg je een display waar je alles goed en overzichtelijk kunt zien. 

Denk hierbij aan volume, type geluid en het menu. Kijk dus eens of je comfortabel bent met de kwaliteit van de display en de grootte.

Pendalen

De meeste basismodellen hebben 1 pedaal meegeleverd en ook tevens maar de optie om 1 pedaal aan te sluiten. De basis van het piano pedaal is dat je galm kunt bepalen, de tijd hoe lang een toets door galmt. Laat je het pedaal los stopt de noot, hou je het pedaal wat langer in zal de noot nog nagalmen.

2 of 3 pedalen is erg lastig en zelf goede pianisten zullen dit niet altijd gebruiken, overweeg dan ook voor jezelf of je dit nodig hebt.

Polyfonie digitale piano

Veel voorkomende polyfonie van digitale piano’s zijn 32, 64 of 120. Polyfonie is het aantal geluiden dat een piano laat horen op een moment. Als je dus complexe nummers speelt en de polyfonie is laag, dan hoor je dit terug in de kwaliteit van audio. Bij complexe stukken speel je veel toetsen tegelijk en je hebt ook toetsen die je al loslaat en nog nagalmen, het is dan fijn als je wat ruimte daarin hebt. Ons advies is om naar 32 of 64 te kijken, hoe hoger – hoe beter bestand de piano voor de toekomst is, als je complexere stukken gaan spelen.

Speaker

Kijk ook goed of er een ingebouwde speaker in zit, deze zijn vaak niet van hoge kwaliteit. Kijk dan ook naar de setup die je wilt gaan gebruiken met speakers of een goede hoofdtelefoon. Wattage van de piano is belangrijk, omdat het audio naar je speakers moet sturen.

Stand & stoel voor je digitale piano

Tot slot is het belangrijk om te kijken dat je een goede houding aanneemt. Hierbij is een verstelbare piano stand handig en een juiste stoel. Je houding bepaald veel over hoe lang je het vol gaat houden en hoe comfortabel je gaat spelen, wat erg belangrijk is bij piano spelen. 

Probeer het eerst op je bureau of kijk direct naar een goede stoel en piano stand!

Heb je nog vragen? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Deel dit artikel

Geplaatst in Toetsinstrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen