Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
25 Mar 2019

FL Studio tutorial: Hoe gebruik je Fruity Delay 2

producer/technieken FL Studio tutorial: Hoe gebruik je Fruity Delay 2

Delay is een audio-effect en een effect unit die een invoersignaal opneemt op een audio storage medium en dat vervolgens afspeelt na een bepaalde tijd. Het vertraagde signaal kan meerdere keren worden afgespeeld of opnieuw worden afgespeeld om het geluid van een herhalende, delayed echo te creëren.

Simpel gezegd, een echo.

Wanneer gebruik je delay?

Je kunt delay gebruiken voor alles als je wilt. Maar het wordt vooral gebruikt voor zang of instrumenten en drumgeluiden die klinken als snares. Delay kan dingen groter, breder en ver weg laten klinken. Je kunt er zo creatief mee zijn als je wilt. Je kunt je delay ook automatiseren, op deze manier kun je er een effect van maken dat alleen op een bepaald moment binnenkomt. Als je bijvoorbeeld zang hebt, kan je je delay zo automatiseren dat de delay pas optreedt nadat de vocalist is gestopt met zingen / rappen. Zodat wanneer er een rustig deel van de track is, kan je alleen het delay-effect afspelen.

Hoe werkt Fruity Delay 2?

Fruity Delay 2 is een zeer eenvoudige delay-plugin van FL Studio omdat deze niet veel knoppen heeft. In het eerste deel van de plug-in ziet je het vak "INPUT". Het heeft 2 knoppen, de "Panning" en de "Volume" knop. De panning-knop laat het delaygeluid links of rechts klinken. De volumeknop regelt het volume van de eerste hit van de delay en diegenen die daarna komen.

Het volgende vak is de "FEEDBACK". Je hebt 3 modes aan de linkerkant, Normal, Invert en P.Pong. Je kunt deze effecten beter horen als je je delay hebt gepand in het eerste vak (INPUT Panning). De normale modus is precies wat het zegt, een normale delay. De tweede: invert, zal de delay omdraaien, dus als je de delay naar links hebt verplaatst, hoor je deze nu aan de rechterkant. De derde modus P.Pong is een pingpongdelay, hierdoor gaat hij van de ene naar de andere kant en dan blijft hij van elkaar afketsen. Net zoals een pingpongbal van de ene kant naar de andere kant van de tafel gaat, enzovoort. Vervolgens heb je nog een "Volume" knop, maar deze is voor de feedback. Hoe meer je deze knop naar boven draait, des te luider wordt het delay-effect gespeeld. Dan heb je een "CUT" knop, dit is de afsluitknop van de feedback. Hoe meer je dit naar links draait, de hogere frequenties worden afgesneden.

Het derde vak is het vakje "Time". De "Time" knop spreek voor zich, dit is hoe snel of langzaam de delayzal zijn. De tweede knop is de "Time Stereo Offset" knop. Je kunt met deze knop een tegenvertraging maken en tegelijkertijd veranderen, zijn timing en panning / stereo.

En in het laatste vak staat "DRY", is het heel eenvoudig. Dit is alleen het originele geluid, dus zonder de delay.

Deel dit artikel

Geplaatst in Technieken

Reacties



Gerelateerde artikelen