Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
2 Apr 2020

Ga je je eerste gitaar kopen? Hier is alles wat je moet weten!

instrumenten Ga je je eerste gitaar kopen? Hier is alles wat je moet weten!

Het kopen van je eerste gitaar kan erg spannend zijn, maar het kan ook behoorlijk ontmoedigend zijn. We gaan alle onderdelen stuk voor stuk behandelen en geven je tips voor het aanschaffen van je eerste gitaar.

Dingen om op te letten:

  • Een akoestisch gitaar met stalen of nylon snaren & elektrische gitaren
  • Welke muziekstijlen vind je leuk?
  • Klankkasten & stijlen
  • Verschillende types pick-ups
  • Controleer de 'setup' - actie en tuning stabiliteit
  • Wat is je budget?
  • Proberen voordat je koopt

Akoestische gitaar met stalen snaren

De akoestische gitaar met stalen snaren is waarschijnlijk de meest voorkomende keuze als het gaat om het aanschaffen van je eerste gitaar. Deze gitaar is akoestisch, wat betekent dat hij resoneert en geluid produceert vanuit de body in het midden van de klankkast. Perfect geschikt voor folk, country, singer songwriters en zowat elk ander genre. Stalen snaren geven de gitaar een heldere klankkwaliteit en is ideaal in onversterkte situaties. Gibson, Martin & Taylor zijn populaire die een aantal van de hoogste kwalitatieve staalsnarige akoestische gitaren op de markt hebben gebracht.

Akoestische gitaar met nylon snaren

Dit is in veel gevallen de eerste gitaar die je op jonge leeftijd zou oppakken. De belangrijkste verschillen tussen nylonsnaren en staalsnaren zijn het gebruikte materiaal, en de vorm van de klankkast.

Gitaren met nylon snaren (vaak klassieke gitaren genoemd) worden bespannen met kunststof snaren, in tegenstelling tot de metaalstalen keuze op de akoestische gitaar met stalen snaren. Dit geeft de nylon snaargitaar een veel zachtere klank en is vaak favoriet bij tokkelende gitaristen. De akoestische gitaar met nylon snaren is meestal korter in schaallengte en heeft ook een smallere klankkastvorm. Dit kan het een meer comfortabele optie maken voor het leren van je eerste akkoorden, toonladders en liedjes.

Elektrische gitaar

Zoals de titel al suggereert, is deze gitaar elektrisch en niet akoestisch. Het maakt gebruik van pickups die onder de snaren op de body van de gitaar zitten om het signaal naar een speaker te versterken. In combinatie met een versterker is de elektrische gitaar de luidste van het stel, en ook qua klankmogelijkheden het meest veelzijdig. Elektrische gitaren maken meestal gebruik van massief hout. Daarom zijn ze veel stiller in akoestische instellingen, omdat ze geen geluidsgat hebben om uit te resoneren.

Welke muziekstijlen vind je mooi?

Aan het begin van je selectieproces moet je bekijken welke muziekstijlen je in de eerste instantie wilt leren en welke gitaristen je wilt bestuderen. Dit zal helpen om te bepalen wat voor soort gitaar je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld geïnspireerd bent door klassieke rock riffs en heavy metal licks, dan zul je een elektrische gitaar moeten aanschaffen. Maar als je de voorkeur geeft aan country- en folk artiesten, dan zou ik gaan voor de voordehand liggende keuze: akoestisch met stalen snaren. Er zullen echter velen van jullie zijn die uiteenlopende muzieksoorten willen spelen. Vrees niet! De meest praktische oplossing bij het leren van gitaar, is om verschillende types in je bezit te hebben. Als je een complete beginner bent, koop dan gewoon één gitaar en kijk hoe je je voelt na een paar maanden spelen en leren.

Klankkastvormen en stijlen

Gitaren komen in veel verschillende vormen en maten voor. Dit heeft een grote invloed op de toon van de gitaar en hier moet je zeker op letten bij het uitproberen van je eerste gitaar.

Dreadnought

Dit is de meest voorkomende akoestische gitaarvorm die je tegenkomt. Een goede allrounder voor veel verschillende stijlen en is daarnaast erg luid.

Triple 000

Zie dit als een tussenweg tussen een dreadnought en een reis-/parlourstijl gitaar. Door zijn zandloperfiguur is het een zeer comfortabele gitaar en perfect geschikt voor fingerstyle spelers.

Reisgitaren

Hoewel dit een relatief moderne vorm is, heeft de reisgitaar stevig zijn intrede gemaakt in de gitaargeschiedenis. De voorkeur van Ed Sheeran voor de reisgitaar heeft de populariteit een boost gegeven. Deze gitaar heeft een kleine, compacte body en een korte hals waardoor hij zeer gemakkelijk te bespelen is.

Stratocaster

Mogelijkerwijs de populairste elektrische gitaar aller tijden. Er is een reden waarom de Stratocaster in het bezit is van veel gitaristen. Als afstammeling van zijn voorganger (de Telecaster) heeft de Stratocaster een geschulpte vorm, 3 single coil pickups en een breedt scala aan sonische mogelijkheden. Door de drievoudige pickup positie kan deze gitaar zowat alles spelen wat je maar wilt.

Telecaster

De Telecaster heeft een enkele cutaway (een hap uit de klankkast) waardoor je gemakkelijk tot hoog in de nek kan reiken. De klankkast heeft twee aparte coil pickups bij de hals en de bridge en biedt een breed scala aan klankkleuren voor veel verschillende genres. Dit eenvoudige maar effectieve ontwerp is in de handen geweest van vele wereldberoemde gitaristen, van Keith Richards tot Prince.

Les Paul

Vernoemd naar de eigenaar, oprichter en pionier van Gibson-gitaren, is de Les Paul een van de beroemdste gitaarvormen aller tijden. De Les Paul klankkastvorm wordt algemeen aangeduid als een 'gesneden bovenblad'. Wat de Les Paul zo uniek maakt is de pickups die hij gebruikt. ‘Humbucker' pickups zijn in essentie twee single coil pickups gecombineerd, dit elimineert de beruchte ruis die enkele spoelen genereren. Ze hebben ook veel meer kracht en bieden een dikker en warmer geluid. Het is niet raar dat dit de voorkeur is van vele legendes zoals Jimmy Page en Slash.

Verschillende soorten Pickups

Simpel gezegd is een pickup een microfoon voor de elektrische gitaar. Een pickup is een transducer die de trillingen omzet in een elektrisch signaal, dat vervolgens kan worden versterkt. Er is een hele lijst van gitaar pickups om uit te kiezen. Single coils tot goudfolie, P90's tot lipstick pickups. Het is een lange lijst! Hieronder staan een paar van de meest voorkomende pickups die je tegenkomt bij de aanschaf van je eerste gitaar.

Single Coil’s

Single Coil pickups staan bekend om het produceren van heldere klanken en een hoge frequentierespons. Daarom zijn ze het meest geschikt voor funk, pop en blues. De single Coils zijn echter gevoelig voor elektromagnetische interferentie, dus je kunt met een Stratocasters en een Telecasters op dit problemen stuiten.

Dual Coil (Humbucker)

De humbucker is in wezen twee single Coil pickups gecombineerd. Les Paul is een pionier op het gebied van audio en ontdekte dat dit het brommend geluid op single coil gitaren heeft geëlimineerd. Humbuckers worden beschouwd als 'hetere' pickups, dit betekent dat ze makkelijker vervormen dan single coils. Dit is de reden waarom rock- en metal gitaristen de voorkeur geven aan humbucker pickups boven single coil pickups. Ze bieden een warmer, voller en vervormd geluid.

P90 - P90s zijn ook een type single coil pickup, maar ze zijn groter dan een Strat-achtige pickup en hebben een iets warmere, dikkere en korreligere klankkwaliteit. Een geweldige keuze voor alternatief, punk, country en blues. P90s zijn ook gevoelig voor ruis, omdat ze een single coil pickup zijn.

Controleer je setup

Wat de gitaren met een hoger prijskaartje onderscheidt van de meer budgetvriendelijke gitaren zijn de onderdelen. En nog belangrijker hoe goed de onderdelen zijn ingesteld. De belangrijkste dingen waar je op moet letten voordat je je gitaar koopt zijn de actie en de stabiliteit van de stemming. De actie bepaalt de afstand tussen de snaren en de toets. Als je snaren te laag zijn, krijg je te maken met 'fret buzz' (een zoemend geluid). Als je snaren te hoog zijn, zul je moeite hebben om de noten te spelen en ondertussen krijg je ook nog blaren op je vingers.

Zorg er dus voor dat de snaren niet zoemen en dat ze comfortabel zijn om te spelen zonder dat er problemen ontstaan. Voordat je de gitaar aanschaft, moet je hem eerst stemmen, een paar minuten spelen en dan de stemming opnieuw controleren. Het is normaal dat de snaren een beetje uit de maat gaan, maar als ze ver uit de maat zijn, kan er een probleem zijn met de machinekoppen (of stempinnen) die losschieten.

Wat is je budget?

Het budget is ongetwijfeld een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden bij de aankoop van je eerste gitaar. Je kunt nu een aantal ongelooflijk goede kwaliteit gitaren krijgen voor ongeveer €200-350. Als je onder deze drempel gaat, kun je de hierboven genoemde zaken tegenkomen en uiteindelijk veel geld uitgeven aan professionele opstellingen en reparaties. Een geweldige manier om een kwaliteitsgitaar te kopen met een goede korting, is om tweedehands te kopen. Zolang de gitaar goed verzorgd is, kun je er een ophalen ter waarde van €500+ voor €300 of minder, afhankelijk van je eigen onderhandelingsvaardigheden!

Proberen voordat je koopt

Als je maar één ding gaat doen op deze lijst, doe dit dan. Proberen voordat je koopt! Er zijn nog steeds veel instrumentenwinkels in de hoofdstraat, en als je tweede hands koopt, kun je vragen om het te proberen voordat je afscheid neemt van je geld. Het uitproberen van de gitaar maakt het proces een stuk persoonlijker, en zou je bewust moeten maken van hoe comfortabel de gitaar is.

Deel dit artikel

Geplaatst in Instrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen