Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
15 Apr 2020

Gitaar improvisatie 101 - 5 key hacks om improvisatie vrijheid te krijgen

instrumenten Gitaar improvisatie 101 - 5 key hacks om improvisatie vrijheid te krijgen

Op een overtuigende manier improviseren is een skill die veel muzikanten zouden moeten leren. Het betekend dat je kan spelen op jam sessies, je eigen muziek kan schrijven, solos kunt spelen, technieken beheersen, je oren trainen en ga zo maar door! Improvisatie is een skill die veel tijd nodig heeft om te leren en ontwikkelen op gitaar. Voordat we verdergaan met de 5 key hacks, zul je een goed idee moeten hebben hoe de gitaar nek werkt. Lees ons blog – “Het fretboard leren binnen 5 minuten” en kom daarna terug naar dit artikel.

De juiste key vinden

Voordat je überhaupt kunt beginnen met spelen, moet je eerst weten in welke key of akkoord het nummer is. Als je met iemand speelt, kun je vragen in welke key we zitten. Je kunt ook auditieve vaardigheden proberen te ontwikkelen waardoor je hier zelf achter kunt komen. Het ontwikkelen van auditieve vaardigheden is heel nuttig voor het snel uitwerken van riffs, licks en akkoord progressies. Het is ook een goede vaardigheid voor het transponeren van onderdelen. Transponeren betekend het veranderen van de originele key signature van een onderdeel naar een andere key. Dit is essentieel als je werkt met zangers, omdat ze allemaal een ander stem bereik hebben.

Toonladder keuze

De volgende stap is het bepalen van de toonladder. De toonladder vormt de fundering van je improvisatieproces. De twee belangrijkste toonladders voor elke gitarist om te leren zijn de Pentatonic Minor en de Pentatonic Major. Daarnaast zijn er nog vele toonladders die je kunt leren zoals de major scale, blues scale, natural minor, enzovoort. Maar de twee Pentatonics toonladders zul je 9 van de 10 keer gaan gebruiken. 

De Pentatonic Minor is het beste in te zetten als je meerdere verlengingen van toonladders kunt spelen. Probeer er wat tijd en moeite in te steken om de noten op de toonladder te bestuderen. Op deze manier hoef je niet tijdens een nummer na te denken waar je je vingers neerlegt bij het improviseren. Een tip die ik al mijn studenten meegeef, is om de sliding major Pentatonic scale te leren. Hierdoor kun je over de gehele nek improviseren op elke gitaar met 6 snaren. Daarnaast kun je verschillende technieken implementeren.

Frasering

Frasering is wat een amateur gitarist onderscheidt van een pro. Je moet leren hoe je je schaal vormen het beste kunt benutten, en het laten klinken alsof je gitaar een verhaal verteld. Dit is allemaal mogelijk door frasering, omdat je dan je noten, waardes, lengtes en pauzes articuleert. Een snelle manier om te beginnen met frasering is door te denken alsof je een zin structureert. Je schrijft een zin met interpuncties, zodat het makkelijker te begrijpen is en om geavanceerde uitdrukkingen met de lezer/luisteraar te delen. 

Met een gitaar zou dit zo makkelijk kunnen zijn als het spelen van een paar noten, en dan te pauzeren om spanning op te bouwen. Odd groupings is een goede plek om te starten. Probeer om 3 noten te spelen (fraseren) en laat de 3e noot van de zin resoneren om ruimtes te creëren en de luisteraar te fascineren. Het proces van muzikale frasering is de kunst van het geven en nemen. Je wil dat de luisteraar aandachtig blijft luisteren en zich laat leiden naar waar de muziek naartoe gaat. Dat is de kracht van frasering!

Techniek

Techniek is de reden dat de meeste mensen gitaar willen leren spelen, of ze er nu bewust van zijn of niet. Er is een grote kans dat je Eddie van Halen gezien hebt, terwijl die vliegensvlug de nek bespeeld, Hendrix die snel legato licks achter zijn hoofd doet of Slash die noten zo kan buigen dat hij een volwassen man kan laten huilen. Techniek is wat je improvisatie tot leven wekt. Stel je voor dat je een schilder bent, maar de enige kleuren die je hebt zijn zwart en wit. Techniek betekend dat een schilder elke kleur kan gebruiken die hij/zij voor ogen heeft, om hun eigen twist te geven aan wat anders 'gewoon' een schilderij zou zijn. Het kleurenpalet van een schilder zijn voor een gitarist: bending, hammer on’s, pull off’s, grace notes, sustain, vibrato, slide, legato en nog veel meer…

Breek je huidige patroon

Op een bepaald moment loop je tegen een barrière op. Het duurt misschien jaren, maar uiteindelijk verveelt elke gitarist zich met zijn eigen improvisaties. Geloof het of niet, maar als je dezelfde Pentatonic scales blijft herhalen, heb je elke mogelijke combinatie gespeeld die deze shapes aan kunnen bieden. Dit is wanneer het tijd is om uit je huidige patroon te breken. Dit betekend de pentatonic shackles breken en improviseren op een hele andere manier. Ik heb het over chord scale relaties. De pentatonic shapes zijn een goede richtlijn voor het spelen over een akkoorden progressie. 

Dit betekent dat het niet mis kan gaan, omdat de noten altijd in de goede key zitten. De chord schaal relatie verschilt door iedere chord progressie individueel aan te pakken, in tegenstelling tot het zien van de sequence als één unit. Hierdoor ontstaan veel mogelijkheden, omdat je kan bedenken welke scales, modes en arpeggios het beste werken met een individuele chord. Hierdoor kun je je improvisatie echt virtuoos laten klinken. Je begint hiermee aan een lange reis, maar je krijgt er veel voor terug. Masters van dit type spelen zijn onder andere Jimi Hendrix, John Mayer en Mateus Asato.

Als je het leer proces wilt versnellen en meer zelfverzekerd wilt worden in improviseren op de gitaar, ga dan naar www.skypeguitartutor.com waar je gratis tutorials, video lessen en 1-1 Skype/Zoom lessen kunt krijgen.

Deel dit artikel

Geplaatst in Instrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen