Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
2 Feb 2018

Hang muziekinstrument - handpan kopen? Lees hier waar je op moet letten

instrumenten/snaarinstrumenten Hang muziekinstrument (handpan) kopen? Lees hier waar je op moet letten

Als beginnende muzikant weet je misschien nog niet zo veel over een handpan, is het nu hang muziekinstrument of handpan? Wil je een handpan kopen? Hoe komt het dat deze instrumenten zo duur zijn? We gaan je helpen om een goede keuze te kunnen maken. Is een handpan kopen het wel waard? We leggen het je uit.

Wat is een hang muziekinstrument?

Een hang muziekinstrument, ook wel handpan genoemd, is een percussie instrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste stalen schalen, met aan de onderzijde een groot gat. Het instrument fungeert als het ware als een grote klankkast. Op de bovenschaal zitten kleine kuiltjes, de verschillen in diepte en grootte van de kuiltjes bepalen de frequentie van de noot. Het instrument wordt over het algemeen tussen de benen geklemd en met de handen bespeeld. Een handpan kopen? Zorg dat je er helemaal achter staat, het heeft veel met gevoel te maken.

Handpan kopen of hang kopen?

Beide zijn correct, handpan is een overkoepelende term voor stalen percussie instrumenten die met de hand worden bespeeld. Hang (the Hang) is enkel de handelsnaam die werd gebruikt door de uitvinder om het instrument op de markt te brengen.

Hoe komt het dat deze instrumenten zo duur zijn?

Een handpan wordt compleet met de hand geproduceerd. Elke noot moet ten opzichte van de andere noten afgestemd zijn en in een bepaalde toonladder staan, zodat deze samen een harmonieus geheel vormen. Dit kost enorm veel tijd en hierdoor loopt de prijs snel op. Daarnaast word de originele hang drum niet meer geproduceerd, en zijn er maar weinig bedrijven die een handpan kunnen maken. Een handpan kopen is dan ook vaak erg duur.

  • De gemiddelde handpan kost ongeveer €1.500,-

Tot slot

Dit instrument kan worden gebruikt voor zowel muzikale als meditatieve doeleinden. Afgezien van de prijs is de handpan is een zeer toegankelijk instrument, je hebt geen enkele muzikale kennis nodig om hem te kunnen bespelen. Een handpan kopen, is daarom erg leuk en creatief om te bespelen!

Deel dit artikel

Geplaatst in Snaarinstrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen