Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
10 Apr 2020

Hoe krijg je optredens als een band, artiest of DJ?

overig Hoe krijg je optredens als een band, artiest of DJ?

Optredens krijgen als artiest is voor beginners een droom, maar hoe krijg je ze eigenlijk? Daar is niet een antwoord op te geven, maar we gaan je proberen verder te helpen. Een organisator van een evenement die artiesten boekt wordt ook wel een promotor genoemd, deze term kom je later tegen in dit artikel.

Hieronder toelichting op een aantal factoren die van invloed zijn.

Het netwerk

Of je nu een band of DJ bent, een netwerk hebben is ontzettend belangrijk. Dit begint in je eigen kring, misschien ken je wel mensen die optredens of feesten organiseren? Zorg dat je hierbij in de buurt komt.

Vervolgens is het belangrijk om op de locatie zelf ook weer verder te netwerken, andere personen kennen wellicht weer andere organisatoren. Je moet er staan als artiest en jezelf laten zien. Creëer hiermee een gun-factor en mensen gaan je vinden.

Netwerken kan op veel verschillende manieren, in basis zorg je voor het juiste netwerk en onderhoud je deze contacten. Het is ook mogelijk om vaak langs te gaan bij verschillende cafe’s en op andere locaties, probeer een praatje te maken met de manager of eigenaar.

Goed netwerken is vooral doen, ga het gewoon doen en gaandeweg leer stap voor stap steeds meer. Daarnaast is het belangrijk bij netwerken dat je niet alleen maar iets vraagt, maar geef ook. Bekijk hoe je iemand anders kunt helpen, mocht dat lukken kan je vaak iets terugverwachten als die persoon belangrijk voor jou is.

Ga op internet opzoek naar juiste manieren van netwerken, daar zal je genoeg voorbeelden in detail tegenkomen.

Een booking agency

Een booking agency is de professionele en gevorderde manier om boekingen te krijgen, dit is niet relevant als beginner. Een booking agency heeft een netwerk en kennis in huis om jou als artiest de juiste boekingen te geven.

Weet goed dat een booking agency enkel interessant is voor professionals die het boeking proces uit wil besteden. Heb je nog geen boekingen? Dan is een booking agency vaak ook niet geïnteresseerd, omdat het te veel moeite kost om boekingen te regelen voor jou als artiest, dit moet je zelf eerst opbouwen.

Booking agencies vragen in de meeste situaties een fee over de boeking variërend van 5 tot 15 procent.

Fanbase

Een fanbase opbouwen is het ultieme doel waardoor organisatoren jou gaan benaderen om op te treden. Een trouwe fanbase zorgt er namelijk voor dat jij als artiest mensen trekt naar het feest, waardoor er meer kaarten worden verkocht.

Boek je bijvoorbeeld een band in een café waarvan 100 mensen de desbetreffende band willen zien en een kaartje kopen, weet je als artiest wat je kunt vragen voor dat optreden.

Heb je dus een fanbase van aanhang die potentieel kaarten zouden kopen? Dan ben je erg interessant voor promotors.

Acquisitie

Je kunt zelf ook acquisitie doen bij verschillende organisaties waarvan jij denkt dat ze je mogelijk boeken. Denk hier goed over na, verzamel contactgegevens en stuur een goede mail of bel.

Zorg dat je dit proces goed aanpakt en duidelijk maar waarom ze jou zouden moeten boeken. Laat materiaal zijn van vorige optredens en stuur muziek mee, zo krijgen ze een goed beeld van wat jij kunt bieden!

Aantrekking

Voor professionele artiesten die ver in hun carrière staan is het zelf aantrekken van aanvragen de standaard. Hierbij heb je naam gemaakt en weten promotors jou te vinden inplaats van jij hun.

Je hebt dan een sterke onderhandelingspositie, omdat ze jou graag willen boeken.

Tools

Er zijn tegenwoordig ook een aantal innovatieve platforms zoals Plugify waarmee je boekingen kunt krijgen als artiest. Dit is een platform wat vraag een aanbod bij elkaar brengt, waar jij als artiest gebruik van kunt maken!

Als DJ kan je kijken naar het nieuwe platform DJ-Match, wat speciaal voor Dj’s gemaakt is.

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om aan boekingen te komen. Maak hiervoor een plan van aanpak en schrijf op hoe je dit gaat doen, dit is een leerprocessen waarin je fouten gaat maken en ook nieuwe dingen gaat leren – zodat jij beter wordt!

Deel dit artikel

Geplaatst in Overig

Reacties



Gerelateerde artikelen