Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
24 Aug 2020

Review: Hoe maak je melodieën in de DAW? - met Captain Plugins

producer Review: Hoe maak je melodieën in de DAW? - met Captain Plugins

Het maken van akkoorden, melodieën, bass lijnen, breaks en alle andere MIDI-onderdelen in je productie vereist enige kennis van je gehoor of muziektheorie. Echter, zijn er tegenwoordig een aantal interessante innovaties die deze twee vereiste overbodig maken.

Is dat een goede ontwikkeling? Niet voor iedereen – maar het maakt het proces van akkoorden maken toegankelijker en simpel. Maar hoe kan je dan zonder een goed getraind gehoor of muziektheorie kennis toch passende en complexe melodieën maken die aansluiten bij je melodie?

Dit kan met een van de Captain Plugins software zoals Captain Melody voor het produceren van melodieën. Het lastige aan het maken van een melodie is dat deze moet aansluiten bij de rest van het arrangement zoals de akkoorden, wanneer je weinig inspiratie of muziek theorie kennis hebt - kan dit lastig zijn.

In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van Captain Melody en de mogelijkheden voor producers. Wil je akkoorden maken de plugins van Mixed In Key? Lees dan dit artikel over Captain Chords.

Wat is Captain Melody van Mixed In Key

Net zoals Captain Chords is Captain Melody een onderdeel van het bedrijf Mixed In Key die verschillende plugins ontwikkelen. In de Captain reeks plugins zit Captain Chords, Captain Melody, Captain Beat, Captain Deep en Captain Play. Ieder met dezelfde interface maar met de focus op een ander MIDI-aspect.

De plugins helpen je bij ieder een ander individueel onderdeel, om je MIDI aspecten overzichtelijk te krijgen in een centrale plek en eenvoudig op elkaar kunt afstemmen. Heb je een van de volgende vragen? Dan zijn deze plugins erg geschikt voor jou!

  • Lastig akkoorden of melodieën maken
  • Melodie is lastig af te stemmen op akkoorden
  • Soms weinig inspiratie, duwtje in de rug is fijn
  • Akkoorden op elkaar afstemmen (juiste key) is lastig

Veel producers hebben deze problemen en kunnen niet oneindig akkoorden verzinnen en melodieën die daarbij passen. Daarom heeft Mixed In Key middels de Captain Plugin serie daar een erg interessante oplossing voor ontwikkeld. Captain Plugins 5 is de nieuwste versie of de serie en gratis te upgraden voor gebruikers met veel nieuwe functies.

Zonder kennis toffe theorie kennis melodieën maken?

In het artikel over Captain Chords schreven we al over de mogelijkheden om met een plugin snel akkoorden te maken, maar wat zijn akkoorden zonder een passende melodie? Daarvoor heeft Mixed In Key Captain Melody ontwikkeld, die ook nog eens integreert met Captain Chords om zo een melodie te genereren die perfect bij je akkoorden past. Hoe werkt dit? Het proces ziet er als volgt uit.

  • Captain Melody openen op een plugin channel
  • Je kiest de key waarin je akkoorden wilt maken, of linkt de plugin aan Captain Chords
  • Je kunt op veel verschillende manieren een melodie generen
  • Vervolgens aanpassen naar wens door vaste knoppen
  • Daarnaast een Idea methode, waardoor de melodie aangepast wordt naar iets anders
  • Mocht je veel willen customizen, heb je veel functies om dit in detail te doen
  • Ben je klaar in Captain Melody? Dan is er een erg eenvoudige drag & drop functionaliteit om MIDI in je DAW playlist te krijgen
  • Geen drag & drop gebruiken? Laad dan je eigen plugin in Captain Melody
  • Convert to Idea Box functie om de plugin zelf het werk te laten doen en genereert een melodie

Een toffe functie is Magic Record, hiermee typ je mee op het tempo waarmee je de melodie wilt. Daarna zet de plugin in dat tempo de notes op een plek, die je zorgvuldig kunt randomizen - zo heb je altijd en snel een idee, waar toch jouw input als producer bij komt kijken. Dit allemaal waarbij de plugin de key behoudt wat natuurlijk belangrijk is.

Fijn is dat je de plugins kunt linken waardoor het écht een geheel wordt, mocht je dus even geen inspiratie hebben of er niet uitkomen? Is dit een hele mooie manier om te leren, waardoor je niet snel uit-geproduceerd raakt.

Het hoofdscherm van Captain Melody
Een melodie met instructies
Convert to Idea Box
Captain Melody overzicht

Is dit een luie ontwikkeling?

In onze ogen zeker niet, deze nieuwe ontwikkelingen helpen muzikanten op verschillende manieren om vaker muziek te kunnen maken. Daarnaast wordt het hiermee ook toegankelijker. Kijk maar eens terug in de tijd, toen was er nog geen DAW zoals FL Studio of Ableton - nu is daarmee muziek maken vrij eenvoudig. Daarbij komen dus ook plugins die continu innoveren en het proces van muziek maken versimpelen, waardoor je sneller een idee kunt neerzetten in de DAW.

Bekijk Captain Plugins

Conclusie

Zonder MIDI-keyboard, kennis van muziek theorie of inspiratie heeft Mixed In Key een mooie reeks met plugins weten neer te zetten. De Convert to Idea Box is een toffe functie waarmee je écht de plugin het werkt kunt laten doen, en zelf een idee laat neerzetten voor een melodie. Heb je dus een tof akkoorden arrangement gemaakt in Captain Chords? Open dan zeker Captain Melody om daarbij een passende melodie in een handomdraai neer te zetten! De plugin is te koop op de Captain Plugins site voor $ 79.

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen