Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
28 Mar 2018

Hoe moet je een akoestische gitaar opnemen? Lees het hier!

producer/technieken Hoe moet je een akoestische gitaar opnemen? Lees het hier!

Waar moet je allemaal op letten wanneer je een akoestische gitaar gaat opnemen? Wat voor microfoons heb je nodig? Welke opname techniek past het best bij jou situatie? Wij gaan je helpen om dit in kaart te brengen zodat jij je akoestische gitaar zo goed mogelijk op kan gaan nemen. Er zijn verschillende manieren om je akoestische gitaar op te nemen en iedereen heeft een andere klank in gedachten, houdt er dus rekening mee dat er andere voorkeuren voor jou kunnen gelden tijden het opnemen. akoestische gitaar opnemen is niet altijd gemakkelijk, de juiste kennis van de techniek helpt bij het goed opnemen van een akoestische gitaar.

Wat heb ik allemaal nodig?

  • Microfoon(s)
  • Audio interface
  • (XLR) kabel(s)
  • Kwalitatief goede gitaar
  • Bij voorkeur nieuwe snaren

Wat voor audio interface heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van hoeveel microfoons je wilt gebruiken voor je opname, en of je tijdens de opname ook wilt zingen of misschien nog andere instrumenten wilt opnemen. Kies de audio interface die het best bij jou situatie past en denk hierbij ook aan de toekomst, mocht je in de toekomst bijvoorbeeld ook met je band willen gaan opnemen dan kun je beter een audio interface kopen met meer inputs. Kies bij voorkeur voor een audio interface met een Hi-Z ingang, ook wel INST (instrument) genoemd. Dit zorgt voor een optimalisatie van het geluid bij instrumenten.

Waar moet ik op letten bij het opnemen van mijn akoestische gitaar?

Je kunt je gitaar op verschillende manieren opnemen. Naast de opties die hier beschreven worden zijn er talloze mogelijkheden om een gitaar op te nemen, je zult de manier die voor jou het best werkt moeten zien te vinden.

De afstand van de studio microfoon ten opzichte van de akoestische gitaar bepaalt of er veel of weinig ongewenste bijgeluiden worden opgenomen. Belangrijk is hierbij belangrijk om te weten dat wanneer de microfoon verder van je akoestisch gitaar afstaat de akoestiek van de ruimte belangrijker wordt. Het is daarom goed om te experimenteren met verschillende microfoonafstanden en opnameruimten.

Wat voor microfoon(s) heb ik nodig en hoe positioneer ik deze?

Het is mogelijk om dynamische, klein-membraam condensator, groot-membraam condensator en stereo microfoons te gebruiken tijden het opnemen van je akoestische gitaar. Daarnaast kun je er voor kiezen om mono, stereo of een direct signaal op te nemen.

  • Mono opname met een dynamische of condensator microfoon

Bij het opnemen met een dynamische of condensator microfoon zorg je ervoor dat de microfoon ongeveer op een afstand van 15 – 40 cm staat gepositioneerd en dat de microfoon gericht staat op de brugkam of tussen de 12 fret en het klankgat. Bij deze techniek is het van belang om de microfoon niet direct voor het klankgat te plaatsen om ongewenste frequenties te voorkomen.

  • Stereo opname met twee dynamische of condensator microfoons, of een mix hiervan

Door dat elke microfoon door zijn verschillende eigenschappen en afstand een andere klank en frequentie gebied opneemt krijg je een ruimtelijker geluid en zijn er meer mogelijkheden tijdens het afmixen. Ook bij deze techniek zijn er vele variaties mogelijk in de positionering. Mogelijke opstellingen zijn: een microfoon op de hals en een op de body gericht, beide microfoons op dezelfde hoogte en afstand van elkaar met de gitaar in het middelpunt of een microfoon naar de hals en een gericht naar het klankgat.

Door de opgenomen signalen links en rechts te pannen is het mogelijk om een ruimtelijke, brede opname te maken.

  • Directe opname door het signaal van de voorversterker direct op te nemen

Bij het direct in pluggen van de akoestische gitaar wordt aanbevolen om een low-noise kabel en een gitaar mute te gebruiken. Een klankgat gitaar mute is een demper om de klankkast af te sluiten en feedback te verminderen.

Wat moet ik nog allemaal weten? Als je een akoestische wilt gitaar opnemen.

  • Zorg dat je weet in welk tempo het nummer gespeeld wordt, en oefen dit ook voor de opname 
  • Je kunt beter wat meer tijd besteden aan de opstelling van de microfoons, dan achteraf veel tijd besteden aan de mix
  • Dynamische microfoons zijn te vervangen door condensator microfoons en omgekeerd, probeer zelf uit hoe de klank het best is

Tot slot

Een akoestische gitaar kan je op vele verschillende manieren opnemen. Zorg dat je voldoende tijd en kennis hebt voor dat je met de opnamen gaat starten en ben niet bang om te experimenteren om tot de beste sound te komen!

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen