Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
14 Dec 2018

Hoe speel je djembé en welke djembé technieken zijn er?

instrumenten/slaginstrumenten Hoe speel je djembé en welke djembé technieken zijn er?
Inhoudsopgave
  1. Djembé technieken

Het is mogelijk om zittend en staand de djembé te bespelen. Wanneer je zitten speelt is het van belang dat de onderzijde vrij is van de grond zodat het geluid goed de ruimte in kan. De djembé wordt bespeeld met de handen en dit is de enige manier die mogelijk is omdat het een vel relatief dun en kwetsbaar is. Over het algemeen zijn er drie slag technieken die gebruikt worden om verschillende klanken te vormen. Dit zijn de slap, toon en de bas. Door het leren beheersen van verschillende technieken krijg je een dynamisch spel. Bij elke slag is het van belang dat je de hele onderarm gebruikt en niet alleen het polsgewricht. Dit doe je om blessures te voorkomen.

Djembé technieken

  • Toon

De toon wordt geproduceerd met de vinger met uitzondering van de duim. Bij deze techniek is het de bedoeling dat hoge boventonen worden gedempt. Dit doe je door een goed contact te maken met het vel met alle vingers waarbij de vingers allemaal tegelijk op het vel slaan. Trek daarbij de vingers tijdig weg zodat de toon goed kan doorklinken.

  • Slap

De slap lijk veel op de toon. Alleen bij de slap wil je een zo hoog mogelijke klank. Dit doe je door eigenlijk alleen met je vingertoppen snel het vel te raken.

  • Bas

De bas wordt geproduceerd met de palm van je hand. De mooiste bas ligt een beetje buiten de rand richting het midden van het vel, maar niet helemaal in het midden. Zorg er hierbij voor dat de hand niet te slap is en deze als het ware goed stuitert op het vel.

Deel dit artikel

Geplaatst in Slaginstrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen