Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
15 Sep 2020

Hoe verdient Spotify geld? We leggen het uit!

overig Hoe verdient Spotify geld? We leggen het uit!

Spotify is een muziekplatform dat gebruikers een streamingdienst op aanvraag biedt. De dienst bevat een muziekcatalogus, onder licentie van meerdere platenlabels. Bovendien kunnen gebruikers afspeellijsten maken en delen met andere gebruikers.

De missie van het muziekstreamingbedrijf is als volgt:

“Our mission is to unlock the potential of human creativity by giving a million creative artists the opportunity to live off their art and billions of fans the opportunity to enjoy and be inspired by these creators.” 

Het bedrijfsmodel van Spotify is gebaseerd op de missie. Zijn streamingdiensten verdienen geld door zowel premium abonnementen als advertenties, officieel het premium servicesegment of door advertenties gefinancierde service genoemd. Het grootste deel van de inkomsten van Spotify komt van de premium-service, die advertentie vrije streaming van muziek biedt aan betalende abonnees, online en offline. Spotify streeft ernaar inkomsten te blijven genereren door bestaande gebruikers te behouden, nieuwe gebruikers aan te trekken en gebruikers om te zetten van de door advertenties ondersteunde service naar de premium service.

Premium-abonnees

Als Premium-abonnees kunnen gebruikers naar de volledige muziekcatalogus van Spotify luisteren zonder naar commercials te hoeven luisteren. Bovendien genieten gebruikers zowel online als offline onbeperkt toegang tot de muziekcatalogus. Door de verkoop van verschillende tariefplannen voor abonnementen kan Spotify inkomsten genereren uit zijn Premiums Service-segment.

Premium-abonnees - Spotify voor studenten

In 2019 telde Spotify meer dan 124 miljoen Premium-abonnees. Die abonnees werden geactiveerd op basis van verschillende marketingkanalen. Het eerste marketingkanaal is het door advertenties ondersteunde serviceplatform. Spotify overtuigde niet-premium abonnees om te converteren naar premium abonnees. Het tweede marketingkanaal benadrukt de kritieke kenmerken van de betaalde abonnementen. Door gebruikers de voordelen van de Premium-service te laten zien, zijn niet-Premium-abonnees bereid om te genieten van onbeperkte online en offline toegang tot de muziekcatalogus. Productlinks, campagnes gericht op bestaande gebruikers en prestatiemarketing op toonaangevende sociale mediaplatforms, zoals TikTok of Instagram, waren het derde marketingkanaal.

Adverteren

Gebruikers die niet betalen voor de premium-service, genieten van de toegang via de door Spotify ondersteunde service. In tegenstelling tot de Premium Service hebben gebruikers beperkte online toegang tot de muziekcatalogus. Bovendien wordt de streamingervaring van gebruikers onderbroken door advertenties. Door de verkoop van display-, audio- en video-advertentieruimte op zijn niet-premium streamingplatform, kan Spotify inkomsten genereren uit zijn door advertenties ondersteunde service.

De inkomsten zijn voornamelijk gebaseerd op het aantal en de gebruiksuren van Spotify Ad-Supported Users en hun vermogen om innovatieve advertentieproducten aan te bieden. Een belangrijk element is het demografische segment van Spotify, dat voornamelijk bestaat uit gebruikers tussen de 18 en 34 jaar, wat een enorme kans biedt om via advertenties inkomsten te genereren.

In de VS biedt Spotify de gebruikers drie verschillende abonnementen. De gratis versie biedt je onbeperkte streaming met advertenties, alleen het willekeurig afspelen van nummers op mobiele telefoons, toegang tot podcasts en video's. Het web biedt toegang tot toegang op aanvraag.

De premium-versie voor $ 9,99 (4,99 voor studenten). Het voegt offline luisteren toe, verwijdert advertenties en mobiele toegang op aanvraag (toegang tot individuele nummers in plaats van alleen radio's). Het Premium-abonnement biedt ook ondersteuning voor soundtracks van extreme kwaliteit (320 kbps).

De gezinsversie voor $ 14,99 geeft je 6 accounts (uit één land), wat effectief $ 2,5 per account oplevert. De beperking is dat alle gezinsleden op hetzelfde adres moeten wonen. Het gezinsabonnement biedt ook ondersteuning voor soundtracks van extreme kwaliteit (320 kbps).

Deel dit artikel

Geplaatst in Overig

Reacties



Gerelateerde artikelen