Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
15 Apr 2020

Je home studio akoestiek verbeteren op een budget!

producer Je home studio akoestiek verbeteren op een budget!

Op dit moment leven we in onzekere tijden. Nu vaker dan ooit zien we dat producers naar apparatuur grijpen om nog steeds een inkomen te kunnen verdienen in een eigen thuisstudio. Het verbeteren van je thuis studio akoestiek zal een grote impact hebben op je productie kwaliteit, klant tevredenheid en over het eindproduct in het algemeen. Vaak als mensen kijken naar het investeren in een thuisstudio kijken ze naar gear en apparatuur. De aanschaf zal geen grote impact maken als je kamer niet ontworpen is voor opnemen, mixen en pro audio applicaties.

Een betere akoestiek krijgen in je kamer hoeft niet duur te zijn, als je het goed doet! Je kunt makkelijk €100-1000 aan pre-made bass traps, panelen en verdelers uitgeven. Ervan uitgaan dat het een standaard slaapkamer is, kun je al goede resultaten krijgen voor €150-300.

Als je enorm veel geld uitgeeft, kun je natuurlijk meer bereiken met je akoestiek, maar met minder kom je al heel ver als het gaat om een thuisstudio. In dit korte artikel gaan we kijken naar 3 goede manieren om jouw slaapkamer studio een betere akoestiek te geven met een laag budget!   

Bass traps en absorptie panelen

Het meest voorkomende probleem met alle slaapkamer studio’s is het opbouwen van bass frequenties in de hoeken van de kamer. Je kunt 50 akoestieke tegels online kopen voor €100, maar dat zou een verspilling van je geld zijn. Deze panelen onderdrukken alleen de mid-high frequentie reflecties en hebben geen effect op de low end.

Het grootste probleem is bijna altijd de low end. Rock wool slabs hebben zowel een uitstekende akoestieke absorptie als thermische eigenschappen. Rock wool is ook heel erg betaalbaar om in bulk te kopen. Alles tussen 8-16 slabs zou genoeg moeten zijn, afhankelijk van de grootte van je kamer. De bass traps zouden 2-3 keer de dichtheid (of meer) moeten hebben dan standaard panelen. Hoe meer rock wool je in je hoeken kan krijgen, hoe accurater de low end gaat zijn in je studio.

Zelfgemaakte verdeler
Ophangstukje 
Muur paneel 
Muur paneel

De constructie van absorptie panelen en bass traps hebben een houten frame, rock wool, luchtdoorlatende stof om erover heen te doen en fish eye haken om op te hangen nodig. Dit kan allemaal gekocht worden bij je lokale bouwmarkten.

De keuze van stof is heel erg belangrijk. Geluid absorptie heeft een lichte en luchtdoorlatende stof nodig die frequenties doorlaat. Als de stof te zwaar en dik is, dan stuiteren de frequenties ervan af waardoor je zelfs een nog slechter klinkende kamer krijgt. Ik raad aan om Camira stof te gebruiken. Het is makkelijk te verkrijgen, het heeft al de akoestieke eigenschappen die je nodig hebt en je hebt keuze uit veel verschillende kleuren.

Belangrijke tip: zorg dat er 3cm tussen de muur en je panelen zit als je het ophangt.

Er zijn een paar heel erg gedetailleerde boeken die in-depth gaan over de schematics van akoestieke eigenschappen en tunen. Deze blog is puur om mensen opgang te helpen en hopelijk geld te laten besparen tijdens deze zware tijden.

Diffusers

Diffusers zijn nuttig voor problemen zoals Comb filtering en flutter echo. Ze zijn ideaal voor akoestiek diffusers in een thuis studio omgeving, omdat ze de kamer groter kunnen laten klinken. Akoestiek diffusers geven je opname studio of luister omgeving een gevoel van ruimte zonder de kamer compleet te verzachten. Mixen en opnamen in een verzachte kamer kan niet fijn zijn, en vermoeiend voor je oren. Een gevoel van ruimte hebben is belangrijk om te voorkomen dat je oren vermoeid raken en voor het maken van de beste keuze.

Je kunt een diffusers maken met houten blokken op een stuk multiplex. Multiplex is een beter keuze dan MDF, omdat het niet kromtrekt en vervormd zoals MDF zou doen. Het is ook erg sterk waardoor het gewicht van verschillende houtblokken makkelijk kan houden. De houten blokken kunnen in allemaal verschillende vormen, lengtes en breedte gesneden worden voordat je ze bevestigd aan de multiplex. Je kunt het zo laten of je gooit er een likje verf (of spuitverf) overheen. Je kunt het helemaal aanpassen naar jouw smaak! Nu hang je het op net zoals bij panelen, met een fish eye. Voor vergelijkbaar resultaat kun je ook een boekenkast in je studio zetten, omdat de akoestiek bijna hetzelfde is als een gemaakte verdeler.

Muur paneel
Bass trap
Muur panelen
Volledige studio
Sonarworks
Rockwool

Speaker kalibratie

De laatste stap van het optimaliseren van je kamers akoestiek is om je speakers goed te kalibreren, met gebruik van een pink noise microphone en enkele metingen. Sonarworks biedt een goed gebruiksvriendelijk systeem aan genaamd Reference 4 die je speakers voor je kalibreert met je kamer door het generen van geluidsgolven en ze projecteren in de kamer.

De pink noise mic (die je bij de software krijgt) pakt metingen en vertelt de software hoe de geluidsgolven reageren op de reflectie van de ruimte. Dit is ook een goede oplossing als je geen akoestische behandelingen kan doen (bijvoorbeeld in een gehuurde ruimte), omdat het veel voorkomende problemen kan verminderen: standing wave nodes, resonants frequenties en comb filtering.

Onthoud dat je helemaal niet veel geld nodig hebt om je kamer goed te laten klinken! Er zijn eindeloos veel tutorials, demonstraties en boeken verkrijgbaar online als je meer wil leren.

Deel dit artikel

Geplaatst in Producer

Reacties



Gerelateerde artikelen