Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
1 Jun 2018

Laptop of computer voor muziekproductie kopen? Lees hier waar je op moet letten

producer/hardware Laptop of computer voor muziekproductie kopen? Lees hier waar je op moet letten

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Harold van Kinderen. Harold maakt al sinds de jaren 90 met zijn bedrijf I4Music en sinds 2019 met I4studio professionele studio oplossingen en dedicated DAW-computers.

Heb je vragen over dit onderwerp? Kan je Harold hieronder direct benaderen.

Email: [email protected]
Telefoonnummer: 040-7117462
Website: www.i4studio.nl

Ben je als opzoek naar een oplossing onder de €1.000,-? Kijk dan hier voor toegankelijke oplossingen bij CoolBlue. We adviseren om dan een laptop of dekstop te kopen.

Klik hier

Wil je een Apple Computer kopen? Kijk dan bij Coolblue omdat je daar een jaar extra garantie hebt in vergelijking bij het direct aanschaffen bij Apple.

Klik hier

Wil je een custom oplossing en een krachtige computer om muziek te maken? Neem dan contact op met Harold van Kinderen.

Je wilt een laptop of computer voor je muziekproductie(s) kopen? Welk besturingssysteem pas het best bij je? Wat voor een processor of harde schijf heb je nodig? Waar moet je allemaal op letten? We gaan je helpen om een goede keuze te kunnen maken.

De juiste laptop of computer kopen

Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om muziek te produceren op je laptop of computer, muziek produceren is echter wel een complex en intensief proces en daarom is het van belang dat je gebruikt maakt van de juiste apparatuur.

Het kiezen van een goede laptop of computer voor muziek productie is afhankelijk van verschillende factoren namelijk:

  • De gebruikte DAW-software
  • Het aantal en soorten plug-ins die je gebruikt
  • De processorsnelheid (vergelijkbaar aan tenminste een i7 processor)
  • Goede harde schijf (liefst een SSD of M2
  • Het RAM-geheugen (minimaal 8GB, aanbevolen 16GB tot 32 GB).
  • Audio interface
  • Grootte van het scherm
  • Aantal usb-poorten
  • Videokaart

Lees dit artikel voor mee specificaties.

Neem bij voorkeur een laptop of computer met een SSD-schijf, dit is de snelste optie van schijfbewerking wat ervoor zorgt dat samples en plug-ins sneller laden en dat opnemen en bewerken sneller en beter gaat dan een traditionele harde schrijf. 

Elke soort productie vraagt om andere specificaties, wanneer je simpelweg alleen audio sporen opneemt heb je andere specificaties nodig dan wanneer je complete producties maakt en gebruik maakt van verschillende VST-plug-ins. Daarom is het verstandig om voordat je een laptop of computer wilt aanschaffen bedenkt wat je er mee wilt gaan doen, rekening houdend met het feit dat je wellicht in de toekomst meer mogelijkheden tot je beschikking wilt hebben.

Keuze voor besturingssysteem

Naast de specificaties voor je laptop of computer is er ook nog verschil in besturingssysteem. Ook de keuze voor het besturingssysteem is afhankelijk van vele factoren, vaak is er de keuze tussen Windows of Apple. Elk besturingssysteem heeft uiteraard zijn voor- en nadelen.

Voordelen met een Apple laptop of computer

  • Gaat over het algemeen langer mee
  • Je weet wat je koopt
  • Software en hardware is van dezelfde fabrikant

Nadelen met een Apple laptop of computer

  • Niet te gebruiken met Windows software 
  • Trage garantie afwikkeling
  • Onverwachte software updates

Voordelen met een Windows laptop of computer

  • Veel gratis software en VST-plug-ins en instrumenten
  • Meer keuze in besturingssysteem en specificaties

Nadelen met een Windows laptop of computer

  • Goedkope laptops zijn vaak minder degelijk

Laptop of desktop kopen?

Een laptop is in het algemeen wel wat duurder in vergelijking met een vaste desktopcomputer met dezelfde specificaties. Waarom dan toch een laptop? Het produceren 'in the box' oftewel op een computer in plaats van een complete studio maakt studio's erg mobiel. Wil je eens op een andere locatie werken en opnemen? Neem je laptop mee en klaar! Ook onderweg werken in de trein of vliegtuig gaat gemakkelijk met een laptop.

Ben je op zoek naar maximale performance en stabiliteit met veel uitbreidingsmogelijkheden ga dan voor desktop. Laat je goed voorlichten en koop waar mogelijk zoveel mogelijk om een adres, je hebt dan vaak de beste service en after sales.

Heb je al een vaste studio waar je bijna altijd werkt? Dan is een desktop een goede keuze - ben je graag mobiel? Ga dan voor een laptop!

Tot slot

Het is niet gemakkelijk om een nieuwe laptop of computer te kopen voor je muziekproducties. Er zijn veel opties waar je rekening mee dient te houden want het is immers een product waar je jaren mee vooruit moet kunnen. Zorg er daarom voor dat je rustig de tijd neemt om verschillende laptops of computers met elkaar te vergelijken om zo de beste keus te kunnen maken.

Apple Mac Book Pro
Razer Blade Pro
Asus VivoBook

Deel dit artikel

Geplaatst in Hardware

Reacties



Gerelateerde artikelen