Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
11 Apr 2018

Metronoom kopen of een clicktrack? Wat is het en wat zijn de verschillen

producer/technieken Metronoom kopen of een clicktrack? Wat is het en wat zijn de verschillen

Een metronoom is een elektrisch of mechanisch instrument om een tempo aan te geven. Over het algemeen is een metronoom instelbaar van 40 tot 218 beats per minuut (BPM). Een metronoom produceer een tikkend geluid wat er voor zorgt dat de muzikant in de maat blijft spelen. Een clicktrack is in principe hetzelfde als een metronoom, het is ook een term die wordt gebruikt in de studio of bij live optredens die suggereert naar het gebruiken van een metronoom. Metronoom kopen? Je kunt verschillende metronomen kopen, onderaan dit artikel verwijzen we naar een aantal opties om een metroom te kopen.

Metronoom kopen of clikctrack? Dit zijn de verschillen

Het grote verschil tussen een metronoom en een clicktrack is dat een metronoom over het algemeen een monotoon tikkend geluid produceert. Een metronoom is van oudsher namelijk mechanisch, een digitale metronoom probeert dit geluid na te bootsen. Een clicktrack is een metronoom met uitgebreide functies, die niet alleen in BPM is in te stellen maar ook in geluid of accent per ‘tik’. Daarnaast is een clicktrack vaak ook compitabel met een DAW of is deze geïntegreerd in de DAW zoals FL Studio of Ableton.

Er zijn verschillende uiteenlopende meningen over het gebruiken van een clicktrack. Jij als muzikant moet zelf beslissen op welk moment je het gaat gebruiken, en of je het wel gaat gebruiken.

Voordelen van een metronoom of clicktrack

  • Het verbeterd je ritmegevoel
  • Je speelt een drumritme strak in
  • In de mix zijn meer aanpassingen mogelijk

Nadelen van een metronoom of clicktrack

  • Versnellingen en vertragingen zijn lastig na te bootsen
  • Een strak drumritme past niet bij elke genre
  • De muziek kan statisch gaan klinken

Digitaal zijn er veel opties op een metronoom of Clicktrack te gebruiken. Echter, zijn er ook fysieke metronomen beschikbaar. Hieronder een aantal varianten. Een metronoom kopen? Bekijk de volgende opties:

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen