Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
4 Jun 2018

Microfoon kopen? Lees hier waar je op moet letten [3 microfoons minder dan €100,-]

producer/hardware Microfoon kopen? Lees hier waar je op moet letten

Je wilt een microfoon kopen om een instrument of misschien vocalen op te nemen? Wat voor type microfoon heb je nodig? Wat voor opnamepatroon wil je gaan gebruiken? Heb je een dynamische, condensator, ribbon of grensvlak microfoon nodig? Waar moet je op letten bij de aanschaf? We gaan je helpen om een goede keuze te kunnen maken.


Type microfoon kopen

Wanneer je een opname wilt gaan maken is het verstandig om vooraf te bedenken wat voor microfoon(s) je wilt gaan gebruiken. Je wilt een microfoon kopen? Ben je er bewust van dat elke soort opname vraagt om een ander type microfoon. De specificaties van de microfoon bepalen of deze geschikt is voor wat je wilt opnemen. De meest voorkomende type microfoons zijn de dynamische microfoon, condensator microfoon, ribbon microfoon en de grensvlak microfoon.

Condensator microfoon

Condensator (membraan) microfoons zijn onder te verdelen in klein- en grootmembraan condensator microfoons. Dit zijn erg gevoelige microfoons met een helder en zeer natuurlijk geluid. Dit type microfoon heeft fatoomvoeding nodig.

Grootmembraan condensator microfoons zijn ideaal voor:

Kleinmembraan condensator microfoons zijn ideaal voor:

  • Akoestische strijkinstrumenten, cymbals van een drumstel (overheads)

Dynamische microfoon

Dynamische microfoons zijn simpel en robuust, ze hebben geen fatoomvoeding nodig en ze kunnen een hoge geluidsdruk aan. Dit type microfoon is ook uiterst geschikt voor op het podium.

Dynamische microfoons zijn ideaal voor: 

  • (Live) vocalen, drums, versterkers, blaasinstrumenten

Ribbon microfoon

Ribbon microfoons (band microfoon) zijn dynamische microfoons met vaak een warmere klank. Dit type microfoon heeft altijd een bidirectionele richtingskarakteristiek.

Ribbon microfoons zijn ideaal voor:

  • Vocalen, drums, versterkers, blaasinstrumenten

Grensvlak microfoon

Grensvlak microfoons (PZM microfoon) zijn condensatormicrofoons met een platte constructie, die door zijn constructie een hoger signaal levert. Dit type microfoon heeft fatoomvoeding nodig.

Grensvlak microfoons zijn ideaal voor:

Opnamepatroon (richtingskarakteristiek)

Naast het type microfoon is het ook belangrijk om naar het opnamepatroon te kijken van de betreffende microfoon. Sommige microfoons hebben zelfs de mogelijkheid om verschillende opnamepatronen in te schakelen.

Omnidirectioneel

  • Bij een omnidirectionele microfoon meet het diafragma de geluidsdruk op een enkel punt in de ruimte. Dit zorgt er voor dat ze geluid registreren uit vrijwel alle richtingen.

Bi-directioneel ‘Figure-of-eight’

  • Bij een figure-8 microfoon meet het diafragma het verschil in geluidsdruk tussen beide zijden. Dit zorgt er voor dat ze vooral geluid registreren van voren en van achteren, maar ze bijna geen geluid registreren aan de zijkanten.

Cardioïde

  • Bij een cardioïde microfoon wordt eigenlijk het omnidirectionele en figure-8 patroon gecombineerd. Dit zorgt er voor dat vooral het geluid aan de voorzijde wordt geregistreerd en het geluid van de zijkanten en de achterkant worden grotendeels niet geregistreerd.

Tot slot

Er zijn veel verschillende typen microfoons, een microfoon kopen is dus niet altijd even gemakkelijk. Zorg ervoor dat je weet welk type microfoon het best bij jou opname past en zorg dat je voldoende tijd en kennis hebt voor dat je met de opnamen gaat starten. Ben niet bang om te experimenteren om tot de beste sound te komen! 

Deel dit artikel

Geplaatst in Hardware

Reacties



Gerelateerde artikelen