Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
10 Jan 2018

Piano kopen? Hier moet je op letten bij de aanschaf!

instrumenten/toetsinstrumenten Piano kopen? Hier moet je op letten bij de aanschaf!

Als beginnende muzikant weet je misschien nog niet zo veel over een piano. Je wilt een piano kopen? Maar waar moet ik op letten bij de aanschaf? Wil je een digitale (elektrische) of een akoestische piano kopen, of misschien een keyboard kopen? 

We gaan je helpen om een goede keuze te kunnen maken.

Piano kopen? Hier moet je op letten

Je wilt een piano kopen, dan zijn er vele mogelijkheden waar je rekening mee kunt houden. Allereerst, wat is nu exact het verschil tussen een 

Verschillen tussen een piano en een keyboard zijn: de aanslag, de aanslaggevoeligheid, het aantal toetsen, automatische begeleidingen, de prijs en de klank. Een piano heeft 88 toetsen, een keyboard heeft vaak 25, 49 of 61 toetsen. Een keyboard mist dus een aantal octaven. Daarnaast is de aanslag van de toetsen compleet anders. Een keyboard heeft vaak plastic toetsen en de aanslag en terugslag zijn erg licht, en er is niet altijd sprake van aanslaggevoeligheid, anders dan je van een piano gewend bent dus. 

Hierdoor is het lastig om met veel dynamiek te spelen (hard en zacht). Een keyboard heeft vaak wel een ruime keuze in verschillende tonen en soorten instrumenten die je kunt gebruiken, en automatische begeleidingen. Keyboards zijn over het algemeen dus stukken goedkoper dan piano’s omdat er minder ‘verfijnde’ techniek in zit. Ga je een piano kopen, let daarom goed op de genoemde onderdelen.

Bekijk alle piano's

Wat zijn de verschillen tussen een digitale piano en een akoestische piano?

Tussen een akoestische piano en een digitale piano zitten ook nog enkele verschillen. In een akoestische piano zit een compleet mechaniek van hamers en snaren die gekoppeld zijn aan verschillende (sustain) pedalen. Een akoestische piano kan dus ook ontstemt raken en moet dus ook (half)jaarlijks gestemd worden.

Een digitale piano probeert over het algemeen een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. Ze zijn aanslaggevoelig en de toetsen zijn verzwaard en hebben soms hamers aan de toetsen net als een akoestische piano. Bij het indrukken van een toets wordt een elektrisch circuit geactiveerd die een vooraf opgenomen toon van een akoestische piano laat horen op de (ingebouwde) speakers.

Welke piano kopen? Maak de juiste keuze

Een akoestische piano is waardevast en kan, mits goed onderhouden zo’n 100 jaar mee. Keyboards en digitale (elektrische) piano’s verliezen door technische ontwikkelingen snel hun waarde. Een keyboard daarentegen is al te koop vanaf  €100,- een digitale piano vanaf €350,- en een akoestische vanaf €1000,-. Zowel een keyboard als een digitale piano zijn in te stellen in volume, bij een akoestische piano is dit niet mogelijk. Afhankelijk van de mogelijkheden, voor- en nadelen, en verschillende opties moet je kijken wat voor piano het best bij jou situatie past.

Naast het kopen van een nieuwe piano is het ook mogelijk om een 2de hands piano aan te schaffen, er staan soms zelfs gratis akoestische piano’s op internet wegens ruimtegebrek ect. Wel moet je dan rekening houden met het feit dat de piano moet worden verplaatst en dat deze opnieuw moet worden gestemd.

Tot slot

Wanneer je geen idee hebt of piano spelen wat voor jou is dan is het raadzaam om een paar lessen te nemen, probeer eens een akoestische piano, of een keyboard, en kijk waar jij je het fijnst bij voelt! Wil je een piano kopen? We hebben hieronder een aantal modellen uitgelicht.

Bekijk alle piano's

Kijk hieronder een aantal goede opties!

Deel dit artikel

Geplaatst in Toetsinstrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen