Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
15 Feb 2019

Pioneer vs Denon - een vergelijking van de twee grootste merken voor DJ-apparatuur

djs/hardware Pioneer vs Denon - een vergelijking van de twee grootste merken voor DJ-apparatuur

Pioneer was vele jaren het nummer één merk voor DJ-hardware, ongeacht waar je keek. De controllers werden veel gebruikt door hobby-dj's en de Nexus-opstelling (bestaande uit ten minste twee CDJ's en een vierkanaals clubmixer) werd de wereldwijde clubstandaard en hun draaitafels waren niet weg te denken. Ook hadden ze niet echt serieuze concurrenten.

Ja, er waren andere merken zoals Numark, Allen & Health en Reloop, maar die waren vooral gericht op één specifiek stuk DJ-hardware: Numark maakte voornamelijk controllers Allen & Health alleen mixers en Reloop richtte zich op draaitafels. Geen van deze merken was een serieuze concurrent van Pioneer. Hierdoor had Pioneer een soort monopolie positie, ze konden hardware verkopen voor veel te hoge prijzen (een volledige 4-decks Nexus-setup kost ongeveer 10.000 euro) en werden ze niet gedwongen om met innovatieve ideeën te komen.

We zeggen niet dat Pioneer slechte producten maakt, het tegenovergestelde zelfs. De producten van Pioneer zijn van hoge kwaliteit, maar een monopolie positie is nadelig voor de consument. Hoe dan ook, die positie is nu veranderd. Hoewel veel merken langzaam maar zeker groter worden in de DJ-apparatuurmarkt, is er één merk met het doel om Pioneer te overtreffen: Denon. Hun slogan "Change your rider" zegt precies wat ze willen. Denon doet er alles aan om hun doel te bereiken. De resultaten: betere uitrusting voor minder geld.

Maar kan Denon daadwerkelijk Pioneer verslaan? In dit artikel vergelijken we de twee merken in alle categorieën DJ-apparatuur: club-setups, controllers, all-in-one stand-alone spelers en draaitafels.

Club Setups

Als het gaat om club setups is Pioneer al jaren de absolute nummer één. Vanaf het moment dat cd's vinyl hebben vervangen, waren er in de clubs vrijwel alleen maar Nexus opstellingen van Pioneer te vinden. Ze hadden geen serieuze concurrenten (behalve Allen & Health als het gaat om clubmixers, maar A&H maakte alleen mixers, geen spelers) tot ongeveer een half jaar geleden, toen Denon hun Prime-installatie uitbracht.

Deze lijkt behoorlijk op de Pioneer, maar met een paar extra opties en voor bijna de helft van de prijs. Daarom gebruiken steeds meer clubs en festivals de opstelling van Denon Prime. Laten we deze twee DJ-setups dus stap voor stap vergelijken.

Functies

Bij het vergelijken van de functies is naar onze mening Denon de winnaar. Vooral de Deck Layering-functie waarmee je twee decks kunt spelen (in alleenstaande modus) of zelfs vier decks met slechts één speler (in de HID-modus) en de performance-pads (zoals ook te vinden op veel controllers). De performance pads zijn beide te vinden op de SC5000, terwijl de CDJ-2000NXS2 die niet heeft. Hierom is Denon de winnaar in deze categorie. We hopen dus dat Pioneer deze functies ook zal toevoegen aan hun volgende CDJ!

Compatibiliteit

Als het aankomt op ondersteuning voor verschillende geluidsbronnen is Pioneer de duidelijke winnaar. De CDJ's van Pioneer hebben CD-slots evenals ondersteuning voor Recordbox, Virtual DJ en Traktor HID.

Denon ondersteunt op dit moment alleen Serato DJ (die ook compatibel is met Pioneers) in controller-modus en hun spelers hebben geen CD-slots. Je zou kunnen zeggen dat vrijwel niemand meer CD's gebruikt, maar precies dat "zo ongeveer" is het punt. Er zijn nog een paar CD DJ's en voor hen zal de SC5000 niet eens een optie zijn. We vinden het ook behoorlijk vervelend dat de Denon's alleen met Serato kunnen werken en we hopen dat ze in de toekomst Virtual DJ en Traktor zullen ondersteunen.

Design

Laten we kijken naar het ontwerp van die twee. Hierover kunnen we alleen zeggen dat het allemaal persoonlijke voorkeur is. Hoewel wij persoonlijk de voorkeur geven aan het ontwerp van Pioneers, zien de Denon's er ook geweldig uit en we weten dat veel DJ's deze mooier vinden dan de Pioneer's.

Prijs

Toen we eerder over de prijs sproken zeiden we al dat de setup van Denon ongeveer de helft van de Pioneers kost. Terwijl je een twee-decks Nexus-installatie koopt voor ongeveer €6.300, hoef je slechts rond de €4.000 te betalen voor een twee-decks Prime-installatie.

Tot slot zal de keus erg afhangen van je favoriete muziekbron: wanneer je een usb-stick, SD-kaart of Serato DJ gebruikt, zijn de Denon's mogelijk de betere optie, vanwege hun lagere prijs en extra functies, maar wanneer je CD's, Traktor, Virtual DJ of Recordbox wilt gebruiken, is de Prime-opstelling geen optie. Het hangt ook allemaal af van persoonlijke voorkeur, zoals we eerder al zeiden.  

Controllers    

Aangezien de meeste van jullie geen clubeigenaars maar DJ's zijn, denk je waarschijnlijk: "Dat is cool, maar ik kan en wil dit niet betalen". Zoals de naam "club setup" al zegt, wordt dit voornamelijk gekocht door clubs, zodat hun DJ's ze kunnen gebruiken.

Dus je bent waarschijnlijk op zoek naar een home setup. Sinds enkele jaren is de meest gebruikelijke en betaalbare Home Setup een DJ-controller. We kozen van beide merken een professionele en beginner controller om te vergelijken. Voor Pioneer zijn onze keuzes de DDJ-400 als beginner en DDJ-SX3 als professionele. We besloten deze te vergelijken met de beginner MC4000 en de professionele MC7000 van Denon. We hebben voor deze vier controllers gekozen omdat deze tot onze favoriete controllers behoren en omdat ze goed vergelijkbaar zijn. Laten we dus eerst de beginner controllers vergelijken.

Beginner controllers

De Pioneer DDJ-400 is €60,- goedkoper dan de MC4000, maar de functies van de Denon-controller zijn ongelooflijk. De DDJ-400 bevat ook heel wat coole functies en de lay-out is vrijwel hetzelfde als bij een Nexus clubopstelling, dat maakt deze controller een absoluut beest. Lees ons artikel over de beste DJ-controllers voor beginners voor een uitgebreidere kijk naar de twee apparaten.

We vinden dat de prijs-performance-ratio van de MC4000 beter is dan die van de DDJ-400. Hoe dan ook, zoals we hier al vele malen op Inside Audio hebben vermeld, is DJ-software de belangrijkste factor als het gaat om controllers. Daarom raden wij de DDJ-400 voor Recordbox-gebruikers aan, terwijl de MC4000 perfect is voor Serato- en Traktor-gebruikers. Beide controllers werken met Virtual DJ.

Pro controllers

Beide pro-controllers die we hebben gekozen zijn ijzersterk in wat ze doen, het zijn hoogwaardige en professionele apparaten. De kenmerken van de twee zijn vergelijkbaar, hoewel we vinden dat de Denon iets beter aanvoelt - en dat voor €300,- minder dan de Pioneer.

Beide zijn ontworpen voor Serato DJ Pro en hebben deze software vooraf geïnstalleerd. Beide werken ook met Virtual DJ en de MC7000 werkt ook met Traktor. Naar onze mening is Denon hier de winnaar. Maar nogmaals: het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren.

Denon MC7000

denon-dj

All-In-One Standalone Players

Hoewel controllers al een paar jaar het beste zijn voor thuis gebruik, is er een nieuw soort DJ-hardware dat steeds meer in DJ-booths thuiskomt. Dit zijn de zogenaamde All-In-One Standalone Players. Dit zijn in feite twee DJ-mediaspelers (XDJ's) en een mixer gecombineerd in één apparaat. Ze werken meestal ook met DJ-software, maar ze kunnen ook spelen met een USB-stick (of zelfs een SD-kaart in sommige gevallen), zonder een laptop nodig te hebben.

Beide merken, Pioneer en Denon, verkopen op dit moment twee verschillende All-In-One-spelers. Denon heeft de MCX8000 en de Prime 4 en Pioneer de XDJ-RR en XDJ-RX2. Beide kleinere spelers (MCX8000 en XDJ-RR) kunnen twee decks afspelen vanaf een USB-stick.

Als je deze spelers vergelijkt, zie je meteen één enorm voordeel van de MCX8000: het heeft een volledige, 4-kanaals stand-alone clubmixer ingebouwd. Dit geeft je de mogelijkheid om er nog twee mediaspelers (CDJ's enz.) Aan toe te voegen en krijg een hybride opstelling met 4 decks. Helaas is dit niet mogelijk met de 2-kanaals mixer van de XDJ-RR.

De decks van de Denon bieden de Deck Layering-functie bij gebruik met software. Hiermee kun je vier decks in je DJ-software bedienen met de MCX8000.

De Denon MCX8000 heeft twee kleinere schermen, één aan de bovenkant van elk deck, maar de Pioneer XDJ-RR wordt geleverd met een groot touchscreen. De MCX8000 werkt met vrijwel alle populaire DJ-software, waaronder Serato DJ (ingeschakeld), Virtual DJ, Traktor Dj en Djay. De schermen van de MCX8000 werken alleen als je Serato of Virtual DJ gebruikt (of een standalone USB-modus natuurlijk), wat een probleem kan zijn voor gebruikers van Traktor en Djay. De Pioneer XDJ-RR werkt alleen met Recordbox DJ en Virtual DJ.

Naar onze mening wint Denon opnieuw. We houden echt van de 4-kanaals stand-alone mixer van de MCX8000 en we zouden willen dat Pioneer dat ook in de XDJ-RR had opgenomen.

Je zou een vergelijking tussen de Prime 4 en de XDJ-RX2 als oneerlijk kunnen beschouwen vanwege de twee decks van de Prime 4. Vooral de optie twee spelen van vier decks, net als op een controller, in stand-alone modus maakt de Prime 4 de winnaar. We moeten echt zeggen dat Denon Pioneer hier heeft uitgeschakeld! De Prime 4 is in vrijwel elk aspect beter dan of gelijk aan de RX2. De enige voor wie de RX2 beter is, zijn Recordbox- en Virtual DJ-gebruikers, want daar werkt de XDJ-RX2 mee. De Prime 4 zou werken met Serato DJ wanneer deze officieel wordt uitgebracht, maar er zijn momenteel geen andere ondersteunde DJ-software aangekondigd.

Zoals al eerder gezegd, onze persoonlijke winnaar is Denon. Als je de lay-out of het ontwerp van de Pioneer beter vindt, dan zou ik daarvoor gaan! We hadden gehoopt dat Pioneer ondersteuning zou bieden voor meer DJ-software voor beide stand-alone spelers. Het feit dat beide apparaten Serato niet ondersteunen maakt ze zelfs geen mogelijkheid voor Serato-gebruikers (zoals ik)!

Turntables

Zelfs nu de markt van digitale DJ-apparatuur groter wordt, speelt vinyl nog steeds een rol. Ja, CDJ's en controllers geven je veel voordelen en nieuwe functies, maar het gevoel van vinyl is nog steeds absoluut niet te verslaan en wanneer je het met DVS gebruikt, heb je ook alle voordelen van DJ-software. Ook het kunnen spelen met echte analoge vinyl's is een teken dat een dj goed is, omdat hij op zijn gehoor moet afgaan. Hierom zijn er nog steeds veel draaitafels op de markt en hebben we de draaitafels van Pioneer en Denon vergeleken.

Voor Denon hebben kozen we de VL12 Prime, die we zullen vergelijken met de Pioneer PLX-1000. Beide zijn professionele, high-end, direct aangedreven draaitafels met een behoorlijk prijskaartje, waarbij de Denon (€589) iets goedkoper is dan de Pioneer (€629). We denken dat beide draaitafels qua uiterlijk gelijk zijn. We houden wel van de LED-ring van Denon, die ziet er cool uit! Vanwege de prijs en het ontwerp is Denon hier opnieuw de winnaar.

Conclusie

Dus kunnen we stellen dat Denon potentieel het nieuwe #1 DJ-merk kan worden en Pioneer te overtreffen? Wij denken van wel. Pioneer is al jaren een van de topmerken voor DJ-apparatuur, dus hun spullen zijn ook absoluut van hoge kwaliteit. Zoals we eerder al zeiden, denken we dat Denon op dit moment misschien wel beter is dan Pioneer als het gaat om prijs-prestatie-verhoudingen en functies. We kijken er erg naar uit om te zien wat Pioneer gaat doen om hun #1 te behouden. 

Maar nu is het aan jou: welk merk geef jij je voorkeur aan en waarom? Laat het ons weten in de comments!

Deel dit artikel

Geplaatst in Hardware

Reacties



Gerelateerde artikelen