Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
11 Jun 2020

Review: De Arturia KeyLab Essential 88

producer Arturia KeyLab Essential 88

Het Franse Arturia timmert hard aan de weg en zo ook met het aanbod in keyboards. Zo brachten ze afgelopen januari tijdens de NAMM in Anaheim California de KeyLab Essential 88 uit. Dit is de opvolger en goedkopere variant van de KeyLab 88 MKII en zoals de naam al aangeeft, met enkel de essentiële features.

Eerder was Pierre van Arturia bij Inside Audio op kantoor om een productdemonstratie te geven, die hieronder te zien is. Dus geen zin om te lezen? En het hele verhaal direct met audiodemonstraties horen? Check dan gewoon de video hieronder of lees het artikel in samenwerking met distributeur Pro Media Connect.

De KeyLab Essential 88

De KeyLab Essential 88 is een MIDI-Controller, dus geen ingebouwde geluiden maar gebruik het in combinatie met een computer en software zoals Analog Lab. Het is niet zomaar een simpel MIDI-keyboard, maar met uitgebreide functies, hoge kwaliteit materiaal en slim in de integratie met je DAW. Daarnaast kom je in de buurt met het gevoel van échte piano toetsen door de semi-gewogen toetsen. Soms voelen ze erg goedkoop aan in deze prijs-klasse en maken ze zelfs geluid, dat is bij de KeyLab 88 Essential zeker niet het geval! Dij de grotere broer de KeyLab MKII, zijn dit hammer-action toetsen die beter en realistischer aanvoelen, maar semi-gewogen toetsen is al erg mooi in deze prijsklasse.

Het is een échte DAW-controller en niet enkel een MIDI-keyboard in onze ogen, wat erg fijn is als je het keyboard centraal opstelt en je dit in je workflow opneemt. Functies zoals de chord-button zijn erg leuk en werken simpel maar effectief, om bijvoorbeeld met een toets akkoorden te triggeren. Daarnaast beschikt het keyboard over transpose functies per octaaf of per noot.

Zoals je direct op de foto's ziet zijn er 8-drum-pads aanwezig, dit is niet enkel om drums of keys te triggeren maar dienen ook gelijk als besturing van het keyboard om bijvoorbeeld verschillende memories te laden. De algehele behuizing is van plastic, maar voelt niet goedkoop aan en is afgewerkt met houten panelen aan de zijkanten.

Er is een optie voor DC voeding, als je andere apparatuur zoals een rack synth stroom wilt doorsturen - maar het keyboard zelf heeft voldoende aan de USB voeding.

De krachtige combinatie van software en hardware

Een MIDI-keyboard waar erg goed over nagedacht is van start tot eind, dat is in onze ogen belangrijk om de gebruiker een betere ervaring te bieden. Het aanbieden van een uitgedachte workflow, zodat de muzikant zich kan focussen op het maken van muziek - dat doet Arturia. De KeyLab is niet enkel een erg goed keyboard, maar heeft een perfecte hardware software intergratie. Zo zijn er verschillende mappings voor DAW's als Ableton maar het werkt vooral uitstekend met de eigen software zoals Analog Lab, die gratis bijgeleverd wordt met 6500+ geluiden van synths en keyboards. Daarnaast krijg je ook Ableton Live Lite en UVI Model D bij de aanschaf.

Analog Lab is onwijs tof, als je de video hierboven bekijkt hoor je een aantal geluiden die inbegrepen zijn die gemaakt zijn met moddeling van vintage synths. Door het modelleren van de synths, klinken de geluiden erg warm en realistisch.

Fijn is dat bij het gebruik van Analog Lab de belangrijkste parameters al zijn toegewezen aan de software, waardoor het een plug & play ervaring is. Dit is ook zo voor de uitgebreide V-Collectiion van Arturia. Een toffe feature is het layeren van sounds in bijvoorbeeld Analog Lab waardoor je met een toets meerdere synths kunt triggeren.

Samen met een klein LCD-scherm en een grote knop om je DAW te besturen die Mackie/HUI compatible is, wat een protocol is voor verschillende DAW's zoals Logic Pro, REAPER, Cakewalk, Ableton Live, Studio One, Cubase en Reason.

Snel schakelen tussen verschillende mappings, bijvoorbeeld met DAW-mode waarmee je snel je DAW kunt aansturen. Dit ook voor Analog Lab voor snelle controle over de synths daarin.

Zonder je computer aan te raken, kan je snel een jam opnemen vanaf de Keylab Essential. Toch zie je bij de MK2 diepere DAW integratie mogelijkheden, met settings standaard voor verschillende DAW’s – dat is niet zo bij de Essential. Je hebt automatische controls, maar dit is minder.

Conclusie

Arturia heeft een onwijs goed product met een interessante prijs-kwaliteit verhouding op de markt gebracht. De KeyLab Essential 88 zit goed in elkaar en is een kwalitatief keyboard, daarnaast heeft Arturia een mooi pakket aan software bijgeleverd waardoor je direct de plug & play ervaring krijgt. Analog Lab alleen kost al €200,- en is het geld zeker waard.

Als je alle functies opneemt in je workflow zal je merken dat je minder vaak je muis gebruikt en enkel met het keyboard van start tot eind een volledige jam kunt maken in je DAW. Al met al een erg goed uitgedacht en uitgewerkt keyboard van Arturia met kwalitatief hoogwaardige, warm klinkende software synths!

Arturia Keylab Essential 88 USB/MIDI keyboard

9.5
9.5
Arturia Keylab Essential 88 USB/MIDI keyboard
Arturia Keylab Essential 88 USB/MIDI keyboard
Arturia Keylab Essential 88 USB/MIDI keyboard
Arturia Keylab Essential 88 USB/MIDI keyboard
Vanaf €345,00 Prijs bij review €349,00

Voordelen

  • Analog Lab meegeleverd
  • Kwalitatieve toetsen
  • Uitstekende hardware - software integratie

Nadelen

  • Geen uitgebreide DAW controle zoals bij de KeyLab MKII
Vergelijk 5 winkels op locatie

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen