Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
12 Nov 2019

Review: de nieuwe generatie KRK studio monitoren

producer/hardware Review: de nieuwe generatie KRK studio monitoren

KRK Systems is een merk en onderdeel van Gibson die je wellicht kent van de gitaren die ze ontwikkelen. KRK specialiseert zich in de ontwikkeling van studio monitoren, subwoofers en koptelefoons

Voor veel beginnende producers en muzikanten zijn KRK’s het startpunt van professionele monitoring. Wie kent ze niet, de bekende gele woofer in het midden van de monitor? Het is een iconisch en legendarische studio monitor. Daarnaast zijn het werelds meest verkochte studio monitoren in vergelijking met andere merken. Zelf begon ik ook met een setje KRK uit de 2de generatie zo’n 8 jaar geleden en ze werken nog steeds! Dat zegt iets over de bouwkwaliteit, want ze zijn intensief gebruikt.

Verschillende generaties KRK

KRK zit niet stil en ze lanceren zo nu en dan een nieuwe generatie studio monitoren om zo te blijven voorzien in de behoefte van de muzikant en nieuwe technieken toe te passen. Voorheen was dat in onze mening een relatief kleine upgrade. Tussen de 1ste generatie en 2de generatie zat een groot verschil, tussen de 2de en 3de een minder groot verschil, maar bij de 4de generatie hebben ze de monitor weer compleet opnieuw ontworpen.

KRK heeft bij de 4de generatie de complete monitor opnieuw ontworpen met de kennis die ze hebben vergaard uit voorgaande versies.

KRK Rokit RP7 G4
KRK Rokit RP7 G4
EQ Settings display
KRK Rokit RP7 G4

Wat is er nieuw?

Allereerst zegt KRK dat ze vanaf het begin de monitor geheel opnieuw hebben ontworpen. De bekende gele woofer is wat minder felgeel geworden, in onze ogen is het wat minder uitgesproken en toegankelijker nu. Maar wel met behoud van de iconische woofer die bij iedereen bekend is.

Op het gebied van techniek is er een mobile applicatie ontwikkeld voor iOS en Android devices. Hiermee worden een aantal belangrijke onderdelen behandeld zoals:

  • Spectrum RTA

Om real-time inzicht te krijgen in het frequentiespectrum

  • Level meter

Om je monitor level te kalibreren

  • EQ-aanbevelingen

Erg waardevolle functie om inzicht te krijgen in welke EQ-settings je op de speaker kunt toepassen, meer daarover later

  • Monitor align

Om je monitoren perfect te positioneren

  • Delay

Positionering nog verder te meten en krijg inzicht in de plaatsing

  • Polarity

Om te checken of je monitoren goed bekabeld zijn

Daarnaast een signaal generator die sine waves, white noise en pink noise gegenereerd om instructies te krijgen en de tools juist te gebruiken.

De verschillende modellen KRK G4 studio monitoren

Display op de monitors

Hoe andere studio monitors bepaalde instellingen aanbieden op de achterkant van de studio monitor, heeft KRK een display aangebracht die middels een draai en klik knop kan worden aangestuurd. De app geeft een aanbeveling van EQ-settings en deze kan je vervolgens invoeren op de studio monitor zelf. Er zijn 25 verschillende settings mogelijk.

Erg handig in onze ogen, dit omdat iedere ruimte anders is en je studio monitoren daarop aangepast moeten worden.

Bouwkwaliteit en hardware

De bouwkwaliteit is ook flink vooruitgegaan. In alle modellen (5inch, 7 inch, 8inch en 10inch) is een Kevlar speaker driver ingebouwd. De speakers zitten erg stevig in elkaar en kunnen tegen een stootje.

De ingebouwde custom Class D versterker is verbeterd zodat deze gelijkmatig en efficiënter werkt, ook bij verschillende temperaturen. De 5, 7 en 8 inch modellen werken met een bi-amp en de 10 inch met een tri-amp.

Geluidskwaliteit

Er is in het verleden veel kritiek geweest op de studio monitoren van KRK, het argument was altijd dat er te veel laag in zou zitten. Naar onze mening is dat bij deze versie totaal niet meer het geval, voor KRK was het al nooit een probleem maar ze hebben de speakers nog strakker getrokken qua geluidsspectrum en nog neutraler weten te krijgen.

Daarnaast bieden ze nu heel veel tools en technieken om het geluid in jouw ruimte op orde te krijgen zodat de 4de generatie perfect is voor het mixen en masteren van muziek!

Conclusie

Zelf waren we geen grote fan meer van KRK na de release van andere studio monitoren zoals die van Kali Audio en Adam die allemaal in het ‘goedkopere’ segment een heel interessant model hebben uitgebracht. Er is erg veel competitie die de muzikant wil aanspreken. KRK heeft daar met de nieuwe generatie verandering in gebracht en kan in onze ogen zeker weer mee met andere merken.

De 4de generatie heeft een aantal erg unieke functies waardoor ze erg interessant zijn. Door het toepassen van nieuwe technieken en het geluid verder te optimaliseren zijn de KRK’s een erg goede keuze voor beginners maar ook voor gevorderde muzikanten en producers!

KRK Rokit RP7 G4 actieve studiomonitor (per stuk)

9.5
9.5
KRK Rokit RP7 G4 actieve studiomonitor (per stuk)
KRK Rokit RP7 G4 actieve studiomonitor (per stuk)
KRK Rokit RP7 G4 actieve studiomonitor (per stuk)
KRK Rokit RP7 G4 actieve studiomonitor (per stuk)
Vanaf €199,00 Prijs bij review €179,00

Voordelen

  • Display voor EQ settings
  • Nieuw design
  • Geluidskwaliteit

Nadelen

  • Geen
Bekijk in 1 winkel

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen