Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
17 Dec 2019

Review: Fluid Audio FX80 studio monitoren 'Een flinke FX8 upgrade'

producer Review: Fluid Audio FX80 studio monitoren 'Een flinke FX8 upgrade'

Fluid Audio ken je wellicht van de SRI-2 audio interface/ studio monitor controller waar we al eerder een review over hebben geschreven. Fluid Audio staat niet direct bekend voor het ontwikkelen van audio interfaces, maar juist voor het ontwikkelen van studio monitoren!

De FX8 is een van de populaire studio monitoren van Fluid Audio, en die is nu verbeterd onder de naam FX80. Er is gewerkt aan de feedback van gebruikers en Fluid Audio claimt dat het de best klinkende studio monitor is voor onder €500,-. Kan Fluid Audio de beloften waarmaken? Wij zochten het uit!

Wat is er nieuw?

Qua design zie je direct een flinke verbetering, hoe wij de FX8 nog een beetje standaard en basic vinden is de FX80 een erg strak ontworpen studio monitor. Het heeft een industriële look met een soort matzwarte finish, wat veel identiteit uitstraalt.

De behuizing is compleet opnieuw gemaakt, hierdoor is het een beter geheel en klinkt het ook beter, wat natuurlijk belangrijk is bij een goed paar studio monitoren. Op de FX8 zat nog een schuif aan de voorkant waarmee je het volume kon regelen, onnodig en dit kan prima op de achterkant uit het zicht – de FX80 heeft dat dan ook gelukkig niet!

Ook zaten er bij de FX8 extra koelvinnen aan de achterkant wat weggehaald is bij de FX80.

Fluid Audio FX80
Fluid Audio FX80
Fluid Audio FX80 boekje
Fluid Audio FX80

Samengevat FX8 VS FX80

  • Nieuw design
  • Nieuwe behuizing
  • Geen koelvinnen
  • Nieuwe EQ switch
  • Volumeknop is naar achterkant geplaatst
  • Klasse-D-versterker
  • Standalone DSP-integratie
  • Tweeter bescherm kap

De FX80 heeft een 8-inch woofer die flink wat geluid produceert. De FX50 is een kleinere versie met een 5-inch woofer, wat prima is voor een wat kleinere studio of thuis gebruik.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de FX80 is misschien wel een van de beste die we tot nu toe getest hebben! De afwerking is ontzettend goed en stevig. De buitenkant heeft een matte uitwerken en de gehele cabinet voelt als één geheel aan. Het is écht een robuuste speaker die tegen een stootje kan.

De cabinet is gemaakt van MDF met een vinyl gelamineerde afwerking.

De tweeter was bij de voorgaande versies ook in de woofer verwerkt, en is erg gevoelig voor beschadigingen. Bij de FX80 hebben ze dit verbeterd en een kleine stalen geperforeerde grill ervoor geplaatst, wat er erg strak uitziet!

Specificaties

  • Frequency response: 35Hz-22kHz (+/- 3dB)
  • Crossover frequency: 2.4kHz
  • Low-frequency amplifier power: 60 watts
  • High-frequency amplifier power: 50 watts
  • Signal-to-noise: 90dB (typical A-weighted)
  • Polarity: Positive signal at + input produces outward LF one displacement
  • Input impedance: 20 k ohms balanced, 10 k ohms unbalanced
  • Input sensitivity: 85 mV pink noise input produces 95dBA output SPL @ one meter with volume control at maximum
  • Power: 100V-240V ~50/60 Hz
  • Protection: RF interference, output current limiting, over temperature, turn-on/off transient, subsonic filter, external mains fuse
  • Cabinet: Vinyl-laminated MDF
  • Size (single monitor): 340*254*295 / 13.4*10*11.6
  • Weight (each): 7.8 kg / 17.2 lbs

Geluidskwaliteit

Doordat het een bi-amped studio monitor is hebben de hoge en lage frequenties een aparte versterker met ieder eigen vermogen, wat zorgt voor een veel betere weergaven van het audio. Bij andere speakers van hetzelfde formaat moet je het volume erg hard zetten om de midden frequenties en vocalen goed te horen, dat is door het coaxial design niet het geval.

Hieronder extra uitleg over het coaxial design door Fluid Audio

"The Fluid Audio coaxial design adopts some of the same benefits of other coaxial designs, such as being a point-source device with symmetrical dispersion. This provides a consistent off-axis response (a wide sweet-spot) and improves the phase coherence between the low and high-frequency drivers. However, this is where the similarities end. Where other designs use the woofer cone as the high-frequency horn or waveguide, the Fluid coaxial design’s tweeter uses its own independent waveguide above the woofer, greatly reducing intermodulation distortion. What is left is a broad sound stage with incredibly focused and articulate stereo imaging. Mixing has never been so obvious, and mixes will translate to other playback systems with greater ease."

Fluid Audio FX80
Fluid Audio FX80 woofer en tweeter
Fluid Audio FX80 achterkant
Fluid Audio FX80

We zijn erg onder de indruk van het geluid, we hebben het vergeleken met 3 andere studio monitoren in dezelfde prijsklasse. Fluid Audio is daarin veruit de beste! Wat een geluid komt er uit de FX80, we zijn onder de indruk!

De lage tonen zitten goed bij Fluid Audio en de FX80 heeft een bereik van 35Hz-22kHz wat erg breed is voor een studio monitor in deze klasse. Op deze pagina van Fluid Audio zie je in een overzicht het verschil in specificaties van de Fluid Audio studio monitoren.

‘Erg onder de indruk van de geluidskwaliteit, neutrale weergaven en vermogen van de FX80!’

Hardware en features

In het midden is centraal de woofer geplaatst en omdat het een coaxial configuratie is, zit voor de woofer een 30mm zijden tweeter. Deze setting zie je vaak bij duurdere studio monitoren zoals de Genelec 8351A of PreSonus Sceptre S8.

Het voordeel hiervan is dat het geluid uit dezelfde richting komt, wat een klein detail is maar bij het mixen van muziek erg belangrijk kan zijn en faseproblemen voorkomt. Qua bouw van de monitor zorgt dat ook voor een compactere cabinet.

We zien steeds vaker bij studio monitoren dat er een ingebouwde EQ-switch is aangebracht. Dit omdat niet iedere ruimte akoestisch hetzelfde klinkt. Daarnaast is de akoestiek niet altijd op orde als je thuis muziek maakt, daarom is het belangrijk dat je de speaker aanpast naar jouw ruimte.

Fluid Audio heeft bij de FX-80 achter op de monitor een systeem voor gemaakt waardoor je verschillende EQ-settings kunt toepassen. Het is niet super gebruikersvriendelijk, maar je hoeft dit in de meeste situaties ook maar een keer te doen op basis van je ruimte. Het is in ieder geval heel fijn dat ze de mogelijkheid geven!

De FX80 heeft ook een roll-off schakelaar wat fijn is als je een externe studio sub woofer gebruikt. De digitaal bestuurde cross-over maakt de speaker erg consistent en clean.

Boven de speaker is erg subtiel een ledje verwerkt, wat goed in het design past en niet storend is. Je kunt hierdoor ook goed zien of de monitor op de juiste hoogte geplaatst is voor je oren.

Conclusie

Het is erg mooi om te zien dat Fluid Audio erg goed naar de gebruikers luistert. De FX80 heeft heel veel verbeteringen ten opzichte van de vorige FX8, het zijn kleine details maar dat maakt de FX80 wel écht een hele goede studio monitor voor de prijs die zeker kan concurreren met andere merken in hogere prijsklasse en een van de beste is in de prijsklasse qua geluid!

Fluid FX80 Studio Monitor

9.5
9.5
Fluid FX80 Studio Monitor
Vanaf €0,00 Prijs bij review €249,00

Voordelen

  • Stevige bouwkwaliteit
  • Uitstekende geluidskwaliteit
  • Strak design

Nadelen

  • Dip-switch wat lastig te besturen

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen