Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
24 Aug 2022

Review: Focusrite Vocaster Two Interface

reviews Review: Focusrite Vocaster Two Interface

Wie vroeger met een taperecorder bij de radio zat heeft nu gegarandeerd een eigen podcast. Vrijwel iedere millennial dus. Niet alleen millennials overigens, ook bedrijven en zelfs de radio speelt hier flink op in en maakt volop podcasts. Begrijpelijk. Op toegankelijke manier kun je volgens eigen voorwaarden broadcasten. Niet iedereen die podcasts maakt heeft dan ook de kennis en technologie voor goede geluidskwaliteit. Dat hoor je ook nog wel eens terug. Toch weerhoudt het er veel podcastmakers niet van om lekker door te gaan met matige geluidskwaliteit. 

Hield het die enkele millennial nog wel tegen om toch die droompodcast te maken dan is Focusrite er nu voor ze met de lancering van de Vocaster Two. Een handzame interface, speciaal ontwikkeld voor de podcastmaker om elk aspect goed te laten klinken. 

Als maker van de Inside Audio podcast ‘Even Inprikken’ kon ik natuurlijk niet wachten om deze interface te testen.

Uitstraling

De Vocaster Two is een handig apparaatje met een cleane look en een overzichtelijk design. Met twee XLR aansluitingen is de interface gemaakt voor twee sprekers; host en guest. Op de interface zelf staan drie knoppen centraal. Links en rechts twee kleine draaiknoppen voor de koptelefoon settings. In het midden zit een grote knop waar de inkomende audio op geregeld kan worden en een handig knopje om snel te kunnen switchen tussen kanalen.

Speciale features 

De Vocaster Two heeft een aantal interessante, veelbelovende features. Door deze ondersteunende functies kan de podcastmaker zich helemaal focussen op het gesprek en alles tijdens het praten al vormen.

De Mute knop: met een druk op de knop ben je gemutet. Kun jij even hoesten of de luisteraars nare geluiden besparen wanneer je toch echt heel graag die op tafel liggende borrelnootjes wilt eten tijdens het gesprek.

De Preset knop: tijdens het opnemen kan je gelijk een preset kiezen voor je stem, waarbij je kunt kiezen uit verschillende opties: clean, warm, bright en radio. Er is een duidelijk verschil hoorbaar in EQ en compressie wanneer ik de verschillende presets gebruik.

De Auto Gain: bij het gebruiken van de Auto Gain past het kanaal de db’s aan op de luidheid van je stem. Hierdoor zou je tijdens het gesprek niet meer hoeven op te letten hoe iets binnenkomt.  

Deze aanpassingen kun je simpel doen via hun bijgeleverde software ‘Vocaster Hub’, waarmee het per kanaal in te stellen is.

Last but not least is er nog de fijne Bluetooth functie. Hiermee kun je een ander apparaat koppelen en gelijk gesproken berichten of andere audio afspelen en opnemen tijdens het voeren van het gesprek.

Leuke bonus feature: wanneer je podcasts maakt met video kun je de audio ook gelijk verbinden aan de videocamera met hun TRS output.

Microfoons

In de interface is een sterke preamp gebouwd die het onnodig maakt om extra preamps te koppelen tussen de interface en de microfoon. Dit is erg interessant voor broadcasting mics als de populaire Shure SM7B waar anders een externe preamp voor nodig is.  

Bovendien is het ook mogelijk om de Vocaster aan te kopen in een Studio Bundle, waarbij er een DM14V dynamische microfoon in het pakket zit. Naast deze microfoon zit er in de Studio Bundle ook nog een HP60v hoofdtelefoon en XLR kabel om de microfoon aan te sluiten. 

Conclusie

Met deze Vocaster Two heeft Focusrite een ontzettend fijn apparaat gemaakt. Door goed na te denken over wat de gebruiker echt nodig heeft is het een overzichtelijke interface met erg handige features. Zeker wanneer je niet veel weet van editen en nabewerking van stem en geluid is dit het aanschaffen waard en kan de geluidskwaliteit van je podcast naar een hoger niveau getild worden.

Persoonlijk klein minpuntje: jammer vind ik het dat er een USB C naar USB C kabel bij zit, waardoor ik weer met een hub moet werken. Ik ben zelf overigens ook erg benieuwd of er nog een Vocaster Three komt, zodat ik ook nog een derde gast aan de interface kan koppelen.

Voor personen die liever zonder gasten podcasten, bestaat er inmiddels wel de Vocaster One. Deze heeft dezelfde features met 1 microfoon aansluiting. 

Sidenote

De sample rate is overigens ingesteld op 48KHz bij de Vocaster, dit is niet te wijzigen maar geen probleem bij het gebruik van je DAW. Ook bij DAWs die dit niet ondersteunen is er niets aan de hand, hier converteert het vanzelf naar 44.1 KHz.


Deel dit artikel

Geplaatst in Reviews

Reacties



Gerelateerde artikelen