Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
2 Sep 2021

Review: HEDD Audio HEDDphone

reviews Review: HEDD Audio HEDDphone

De HEDDphone is niet de eerste hoofdtelefoon die wij onder de loep nemen en daarnaast is het ook niet het eerste product van HEDD Audio dat wij reviewen. Toch was onze interesse in dit product direct gewekt, want met een doos waar zeker 2 ‘normale’ hoofdtelefoons in passen, en een prijskaartje waar je meer dan tien Byerdynamic DT-990Pro of Audio Technica ATH-M50x kunt kopen, was meteen duidelijk dat het om een serieuze hoofdtelefoon gaat. Bovendien is het de eerste full-range AMT headphone, een bijzondere techniek waar we je hieronder meer over zullen vertellen.

Lees hieronder onze volledige review!

Ontwerp en bouwkwaliteit

Bij het aannemen van het ‘pakketje’ schoten er direct enkele vragen door mij heen. ‘Ik zou toch alleen een hoofdtelefoon reviewen…Wat zit hier dan in hemelsnaam in deze doos??!’
Na het verwijderen van de omdoos bleek het toch echt alleen om de HEDDphone te gaan, en na het openen van de doos zelf werd duidelijk waarom zo’n forse doos nodig is.
Hoewel er ruim voldoende schuim in de verpakking zit, en er een apart kartonnen doosje voor de kabel is voorzien, valt op dat de HEDDPhone zelf een groot en opvallend exemplaar is. De twee oorschelpen zijn grote bijna rechthoekige blokken en zijn bovendien zeer diep.

Metaal, leer en gewoven kabels

Bij een premium prijskaartje hoort uiteraard een premium bouwkwaliteit en de HEDDphone voorziet daar zeker in. De beugel en de omsluitingen van de oorschelpen zijn van stevig aluminium. Voor de hoofdband en de binnenkant van de oorschelpen is chique zwart leer gebruikt. De buitenkant van de oorschelpen zijn dankzij een beschermend honingraad rooster grotendeels open waardoor je zicht hebt op de AMT drivers, en waardoor de lucht zich ook naar buiten toe kan verplaatsen. De meegeleverde kabel dient op beiden oorschelpen te worden aangesloten via 2 mini 4-pin XLR connectoren, en is eveneens van premium gewoven kwaliteit. Ondanks dat alles er zeer netjes afgewerkt uit ziet, is de HEDDPhone moeilijk een fashion item te noemen. Dit is waarschijnlijk een van de grootste en zwaarste hoofdtelefoons op de markt, en het design staat duidelijk in teken van de technologie.

Check hieronder ook de video die we tijdens NAMM 2020 maakte bij de HEDD booth!


AMT Technologie

Voor wie de geschiedenis van HEDD Audio kent is de AMT technologie niet nieuw. Klaus Heinz, de oprichter van HEDD Audio en voormalig eigenaar van ADAM audio, is namelijk degene die grotendeels verantwoordelijk is voor de populariteit van de AMT technologie in studio monitoren.
AMT staat voor Air Motion Transformer en is een speaker techniek die is ontworpen door Oskar Heil.
Door een dunne gevouwen diafragma te gebruiken in plaats van een traditionele speaker conus werd het mogelijk om een veel snellere respons uit een tweeter te krijgen. Variaties op deze AMT technologie vind je onder andere terug in de opvallende gele ribbon tweeters van ADAM Audio, Eve Audio en natuurlijk HEDD audio zelf.

VVT Technologie

Ook in hoofdtelefoons is in het verleden wel eens gebruik gemaakt van dit type design, maar dan altijd in een dual driver set-up waarbij voor de lage tonen een ‘traditionele’ driver werd gebruikt.
Om ook dezelfde geluidskwaliteit in de lage tonen te kunnen bieden heeft Klaus Heinz de AMT technologie doorontwikkeld tot de VVT technologie wat staat voor Variable Velocity Transform. Bijzonder aan deze ontwikkeling is dat het hierdoor mogelijk is om met 1 enkele driver een lineaire frequentie respons weer te geven lopende van 10 Hz tot en met 40 kHz. Zeer indrukwekkend!

Draagcomfort

Een nadeel van deze technologie is dat deze minder efficiënt is en je een goede versterker nodig hebt om het geluid optimaal weer te kunnen geven. Dit betekent dat de HEDDPhone niet goed te gebruiken is op draagbare apparaten (telefoons, MP3-spelers), maar wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat je met deze forse hoofdtelefoon in de trein of op de fiets wilt gaan zitten. Dit zit hem overigens vooral in de looks en niet zozeer in het comfort want het comfort is eigenlijk nog verbazingwekkend goed. Je voelt wel dat de HEDDphone zwaar is, maar hij draagt nog redelijk prettig al kunnen wij ons voorstellen dat je hem na hele lange mixsessies wel gaat voelen. Een ander klein nadeel is dat de HEDDphone ‘kraakt’ wanneer je hem opzet. Dit wordt veroorzaakt door het unieke VVT-ontwerp, maar wanneer je er niet aanzit tijdens het luisteren merk je er verder niks meer van.

Geluidskwaliteit

De grote vraag bij een hoofdtelefoon van deze grote en prijs is natuurlijk of de geluidskwaliteit hierbij aansluit. Het antwoord hierop is een volmondige JA! Deze hoofdtelefoon klinkt echt waanzinnig goed! Dit is echter niet het gevolg van het ‘hypen’ van bepaalde frequenties om hem kunstmatig ‘lekker te laten klinken’, maar het gevolg van vakkundig ontwerp. De respons is erg snel en strak en vooral bij percussie geluiden merk je dat de weergave net wat strakker en gedetailleerder is dan op de meeste headphones. Het laag klinkt strak en diep zonder dat het overdreven aanwezig is en ook bij het hoog en mid- hoog merk je dat de headphones vooral neutraal en gedetailleerd zijn zonder schreeuwerige details. Maar de ‘staging’ is voor mij misschien nog wel het meest bijzonder. Luisteren op de HEDDphone geeft je echt het gevoel je midden in de muziek te bevinden zonder dat er gebruikt is gemaakt van overdreven panning.

Conclusie

Het gevaar bij nieuwe techniek is altijd dat het nog doorontwikkeld moet worden voordat het echt werkt, maar dankzij de uitgebreide kennis en vakmanschap van Klaus Heinz is daar hier geen sprake van. De HEDDphone heeft een prijskaartje dat voor velen aan de hoge kant zal zijn en de grootte en het gewicht maken het niet de mooiste of meest comfortabele hoofdtelefoon op de markt, maar daar was het HEDD (en de doelgroep) naar alle waarschijnlijkheid ook helemaal niet om te doen. Ben je een professional of audiofiel met bijpassend budget en wil je een luisterervaring op je hoofdtelefoon die luisteren op high-end studio monitoren benaderd, dan moet je in onze ogen de HEDDPhone een serieuze kans geven. Zorg voor een goede voorversterker, een audiofiele (HQ) playlist en geniet van het geluid.

Deel dit artikel

Geplaatst in Reviews

Reacties



Gerelateerde artikelen