Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
26 May 2021

Review: HEDD Type 7 MKII studio monitoren

reviews Review: HEDD Type 7 MKII studio monitoren

HEDD Audio (opgericht in 2015) is een relatief nieuwe speler op de studio monitor markt, maar heeft toch tientallen jaren aan kennis aan boord. Een van de eigenaren is namelijk niemand minder dan Klaus Heinz, mede-oprichter van ADAM Audio en degene die de Air Motion Transformer (AMT) aan het grote publiek introduceerde. 

De Air Motion Transformer techniek, ontwikkeld door Oskar Heil in de jaren '60, is een unieke manier om lucht te verplaatsen en vormde de basis voor de veelgeprezen X-Art ribbon tweeter waar ADAM Audio sinds de jaren '90 faam mee maakt. 

Naast ADAM Audio en HEDD Audio maakt ook het, door voormalig ADAM Audio CEO Roland Stenz opgerichte, EVE Audio gebruik van  de AMT technologie voor hun studio monitoren. 

HEDD is gelokaliseerd in Berlijn waar ook de productie van de HEDD Audio producten plaatsvindt. In dit artikel reviewen wij de HEDD Type 07 MKII die onlangs is gelanceerd als onderdeel van een lijn met nieuwe producten.

Benieuwd naar de HEDD Type 7 MKII? Lees dan verder!

De HEDD Type 7 MKII

Deze nieuwe lijn studio monitoren bestaat  uit de kleinere Type 05 MKII, de compacte 3-weg Type 20 MKII monitor, de krachtige 3-weg Type 30 MKII en dus de Type 07 MkII die wij ter beschikking hebben gekregen. Tevens introduceerde HEDD twee subwoofers genaamd BASS 08 en BASS 12, die eveneens gebruik maken van de innovaties uit de MKII lijn.

De HEDD Type 07 MKII is een 2-weg studio monitor met een 7-inch woofer en een hoge resolutie HEDD AMT tweeter. In de Type 07 zitten 2 versterkers met ieder 100 watt aan vermogen wat resulteert in 116 dB SPL per paar. Ten opzichte van de vorige versie heeft HEDD een aantal functies ingebouwd waarmee je de studio monitoren naar wens kunt instellen voor een optimale weergave tijdens het mixen of luisteren. Zo is er een compleet nieuw besturingspaneel toegevoegd waarin HEDD verschillende technologieën gebruikt die hieronder worden toegelicht.

On-board Lineariser ®

Een probleem waar alle speaker fabrikanten mee worstelen is het lineaire fase probleem. In een analoog speaker ontwerp is het praktisch onmogelijk om alle frequenties op exact hetzelfde moment uit de speaker te laten omdat lage frequenties meer tijd nodig hebben dan hoge frequenties. Voor de MK1 serie loste HEDD dit fase probleem op middels een handige software plug-in die je monitors corrigeerde. In de MK2 en subwoofer modellen is de gepatenteerde Lineariser via DSP geïmplementeerd in de monitor zelf. HEDD maakt hierbij gebruik van een hoge kwaliteit FIR (Finite Impulse Response) -filters om zowel de timing als de frequentie respons lineair te krijgen. 

Het gebruik van deze DSP-technologie levert een vertraging op van ongeveer 12 milliseconden wat de Lineariser minder geschikt maakt voor (live-) opname situaties. Op het besturingspaneel vind je daarom een knop waarmee je Lineariser aan kunt zetten wanneer je aan het mixen of luisteren bent, of uit kunt zetten voor gebruik tijdens opnames. 

Wil je meer weten over deze technologie? Check dan deze video van HEDD Audio.

Open / closed bass ports (CoP Technology)

Een basreflexsysteem (ook wel bas poort genoemd) zorgt er voor dat de speaker in staat is om meer laag (bas) weer te geven dan een vergelijkbare speaker zonder dergelijk systeem. Dit is zeker in bepaalde muziekgenres erg prettig en is ook een sterk verkoopargument voor veel fabrikanten. Een nadeel van dit systeem is echter dat de weergave van de transients er op achteruit gaat. 

Waar je normaal gesproken bij aanschaf moet kiezen tussen een speaker met of zonder basreflexsysteem geeft HEDD je nu de mogelijkheid om dit achteraf gemakkelijk aan te passen. 

Met behulp van pluggen die je in je bas poorten drukt, kun je er namelijk in slechts enkele tellen een gesloten systeem van maken. Via een knop aan de achterkant van de monitor stel je vervolgens de filters in op closed voor het beste resultaat.  

Wil je meer weten over deze technologie? Check dan deze video van HEDD Audio.

Phase Linear Sub-Satellite System

HEDD introduceert als laatste nog een system dat zorgt voor fase correctie wanneer je een subwoofer gebruikt. Volgens HEDD Audio is dit het eerste satellite Sub systeem dat compleet op tijd presteert en bovendien krijg je als gebruiker de mogelijkheid om oko het verschil in afstand (door plaatsing) tussen de subwoofer en de satelliet speakers te compenseren.

Bouwkwaliteit

Op het besturingspaneel aan de achterzijde, en de nieuwe (witte) extra kleuroptie, na is er vrij weinig veranderd aan het design ten opzichte van de eerste versie. Dit is zeker geen ramp want het ontwerp was dankzij het solide, uit 1 geheel bestaande cabinet al erg mooi en de  bouwkwaliteit dik in orde. Het besturingspaneel heeft wel een duidelijke upgrade gekregen. De plastic volume knop  en de kleine knopjes en schakelaartjes zijn vervangen door maar liefst 9 metalen knoppen, waarvan de bovenste 3 iets groter zijn dan de anderen. Handig is daarbij dat de (grotere) volumeknop een step-functie heeft voor preciezere controle over het volume, al heeft deze wel iets meer speling dan de rest van de knoppen. 

Geluidskwaliteit

De HEDD Type 05 en 07 waren in de eerste versie al erg goede monitoren en met de mk2 bied je nog meer waar voor je geld. Het geluid is erg open en eerlijk zonder dat er ergens opvallende pieken of dips in de frequentie weergave zitten. Bovendien kun je zonder problemen langere tijd naar deze monitoren te luisteren zonder dat ze vermoeien. 

Het is erg fijn dat je als gebruiker mogelijkheden hebt om het geluid naar jouw wens en omgeving aan te passen, maar het is misschien nog wel prettiger om te weten dat de type 07 mk2 dankzij het goede basis ontwerp eigenlijk in iedere setting gewoon erg goed klinkt.

Zo merk ik dat ik de neiging heb te kiezen voor de instelling met de gesloten poort en betere transients, maar ik kan mij voorstellen dat veel dance producers juist kiezen voor de open setting met het extra laag.   

Conclusie

Met Klaus Heinz, en al zijn kennis en ervaring, aan het roer was het natuurlijk geen verrassing dat HEDD in staat zou zijn om prima klinkende studio monitoren te ontwikkelen. Met de MK2 update laat HEDD zien dat het niet alleen de inmiddels bekende AMT technologie in een nieuw jasje kan steken, maar ook eigen ideeën en innovaties kan ontwikkelen en uitwerken. De CoP technologie en de On-Board lineariser zijn, zeker in een akoestisch behandelde studio omgeving, technieken die de gebruiker net wat extra kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste mixkeuzes.
Al met al is de MK2 versie een waardige upgrade en absoluut een van de betere opties in deze prijsklasse. Mocht je, om onverklaarbare redenen, HEDD tot nu toe links hebben laten liggen bij je keuze voor een studio monitor, dan raden wij je toch echt aan eens goed naar deze nieuwe serie te gaan luisteren.

HEDD Type 07 MK2 actieve studiomonitor (per stuk)

9.5
9.5
HEDD Type 07 MK2 actieve studiomonitor (per stuk)
HEDD Type 07 MK2 actieve studiomonitor (per stuk)
HEDD Type 07 MK2 actieve studiomonitor (per stuk)
HEDD Type 07 MK2 actieve studiomonitor (per stuk)
Vanaf €999,00 Prijs bij review €799,00

Voordelen

  • Bouwkwaliteit
  • Innovatief
  • Kwaliteit geluid

Nadelen

  • Instellingen goed zetten voordat je optimaal geluid krijgt
Vergelijk 3 winkels op locatie

Deel dit artikel

Geplaatst in Reviews

Reacties



Gerelateerde artikelen