Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
17 Nov 2021

Review: Hercules DJ Control Mix 'Controller speciaal voor je telefoon'

djs Review: Hercules DJ Control Mix 'Controller speciaal voor je telefoon'

Wie hier op de site wel eens eerder reviews van mij gelezen heeft weet dat ik meestal word gevraagd voor de (High-End) studio producten. De nieuwe Hercules DJ Control Mix is daarom een heel ander product dan je van mij gewend bent. Gelukkig beschik ik als voormalig Vinyl DJ en TRAKTOR product demonstrateur wel over enige kennis van DJ producten. Bovendien heb ik voor deze review versterking ingeroepen van enthousiastelingen uit de potentiële doelgroep, waarover later meer.  

Deze controller is speciaal ontwikkeld voor gebruik met smartphone en met een adviesprijs van onder de 100,- euro zou dit wel eens het perfecte muzikale cadeau voor de komende feestmaand kunnen zijn. Benieuwd of dat ook echt zo is? Lees hieronder verder.

Gebouwd voor Mobiel

“For Smartphone” staat er klein maar duidelijk aan elke zijde vermeld op de doos. Hercules richt zich met de DJcontrol Mix dus volledig op de gebruiker van smartphones en tablets en niet op de laptop DJ. Dit betekent overigens niet dat de controller niet op laptop/desktop gebruikt kan worden (ik heb hem zelfs “misbruikt” om mijn virtuele synthesizers aan te sturen), maar dat er geen standaard software en/of mappings voor laptop gebruik worden meegeleverd.
Bij een dj-controller ontwikkelt voor mobiel gebruik denk je al snel aan compact en draagbaar en aan die eigenschappen voldoet de Hercules DJcontrol Mix volledig. Ondanks het geringe gewicht en formaat is het wel een degelijk gebouwde controller. Alle drukknoppen, draaiknoppen, sample pads, faders en zelfs de jogwheels voelen boven verwachting stevig aan. Dit geldt helaas iets minder voor het meegeleverde standje voor je telefoon, maar het is prettig dat ze deze überhaupt meeleveren.

Inpluggen in installeren

Mijn dolenthousiaste jongens van 8 en 4 jaar stonden te popelen om de controller te proberen, dus hij was uit de verpakking voor ik er erg in had en papa moest gaan installeren. Het downloaden van de app was zo gebeurt, de stroomvoorziening zo geregeld, maar het verbinden via de bluetooth bleek wat ingewikkelder. Dit lag overigens niet aan het apparaat zelf, maar aan het feit dat ik (onder druk van de kids) volledig over de instructies aan de binnenkant van de doos heen had gekeken. Nadat vervolgens met een paar simpele klikken de controller via bluetooth verbonden was, klonken binnen no time de beats door de woonkamer. In de Algoriddim DJay App zijn namelijk niet alleen veel potentiële muziekbronnen toegevoegd (o.a. Beatport, Sound Cloud, Tidal en eigen bestanden), maar zijn ook een aantal rechtesvrije tracks meegeleverd. Je kunt dus direct aan de slag.

Voor de jeugd…

Het feit dat zelfs mijn 4-jarige zich met minimale hulp meer dan een uur kon vermaken is een duidelijk compliment aan Hercules en Algoriddim. De app en controller zijn eenvoudig in gebruik en bieden net voldoende om de basis van het moderne draaien te leren. Voor tieners en kinderen is de DJcontrol Mix een betaalbare leuke controller om mee te starten zonder dat er veel extra uitgaven hoeven worden gedaan. Velen van hen beschikken al over een (deel) Tablet of Smartphone en, buiten eventuele speakers/hoofdtelefoon en het kopen van tracks, hoeven er dus geen extra kosten meer te worden gemaakt. Voor de meeste ouders is dit dus een zeer betaalbare manier om de kinderen iets creatievers te laten doen op hun tablet/telefoon dan het binge watchen van YouTube content.  

…En de (reizende) hobbyist

Hoewel eenvoudig in gebruik, biedt de DJcontrol Mix niet alleen vermaak voor de jonge doelgroep.
De meegeleverde splitter kabel en de uitgebreide Bluetooth ondersteuning maken het mogelijk om zowel een Hoofdtelefoon als een set speakers aan te sluiten zodat voor-afluisteren van tracks ook mogelijk is. De hot cue’s en sample pads bieden meer uitdaging voor de Dj’s die de absolute basis onder de knie hebben, zeker omdat deze via de shiftfunctie ook te gebruiken zijn voor effecten en loops. Door het compacte formaat is de DJcontrol Mix bovendien ook makkelijk mee te nemen naar bedrijfsfeestjes, studentenparty’s of thuisfeestjes (voor als de horeca weer dicht gaat).
Hij glijdt zo in je rugzak en je sluit hem dankzij de meegeleverde USB-C kabel gemakkelijk op het stroomnet aan via zo’n zelfde adapter als je voor je telefoon gebruikt.
Bovendien kun je hem ook voeden via een power bank waardoor zelfs buiten draaien een optie is.

Conclusie

De DJcontrol Mix is de eerste door Hercules geproduceerde controller volledig gericht op gebruik met smartphones of tablets en dat is geen gek idee geweest. De controller is zeer degelijk gebouwd, gemakkelijk in gebruik en wordt behoorlijk compleet geleverd. Voor de jonge doelgroep is het een leuke en eenvoudige controller om op te leren draaien en voor de (reizende) hobbyist een handzame controller voor op (buiten) feestjes. Buiten het ietwat kwetsbare telefoonhoudertje heb ik geen serieuze minpunten kunnen ontdekken. Met een prijskaartje van nog geen honderd euro kan ik mij daarom goed voorstellen dat de DJcontrol mix veel gevraagd en gegeven wordt tijdens de feestdagen. Mijn kinderen zullen in ieder geval niet teleurgesteld kijken wanneer die achterblijft voor de Decembermaand en ik denk dat ik hem stiekem zelf ook nog wel eens mee op pad neem.

Cijfer: 8,5

Pluspunten: Eenvoudig maar toch veelzijdig, compleet en degelijk gebouwd
Klein minpuntje: Telefoonhoudertje is niet heel erg stevig

Deel dit artikel

Geplaatst in DJ's

Reacties



Gerelateerde artikelen