Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
30 Jul 2020

Review: Het Eventide Rose pedaal, modulation delay opnieuw uitgevonden

instrumenten Eventide Rose pedaal, modulation delay opnieuw uitgevonden

Eventide is een gevestigde naam in de muziek industrie. Opgericht 40 jaar geleden in New York, maakt Eventide verschillende studio oplossingen, software en effecten voor live gebruik zoals dit modulatie delay pedaal genaamd Rose waar we vandaag wat dieper op ingaan.

De Rose is een zeer veelzijdig effectenpedaal dat er ook nog eens goed uit ziet. In samenwerking met distributeur Sound Service maakten we de onderstaande review inclusief video met audiodemonstratie.

Lees verder of bekijk de video hieronder.

Eventide Rose

Met de Rose combineert het bedrijf Eventide analoge degelijkheid met digitale functionaliteiten om zo tot een veelzijdige pedaal te komen met een lekkere sound. Of je nou Indie-achtige pop of vintage rock wilt spelen, het kan allemaal met dit delaypedaal. De Rose is voorzien van 6 knoppen waarmee je de mix, feedback depth, delay, filter en rate mee kun instellen wat er voor zorgt dat je sounds zoals (reverse) delays, slapback, chorus, comb filtering, chorus of flanging kunt produceren en instellen naar eigen smaak.

De Eventide Rose is voorzien van:

  • Analoog dry pad met analoge mix, filter en feedback
  • 25 fabrieksinstellingen (5 banks met elk 5 presets)
  • Standaard delay van 10 sec tot 10 μsec
  • 5 selecteerbare modulatiebronnen: sine, square, random, envelope, external
  • Tap Division selectie (quarter, eighth, dotted eighth, triplet)
  • Omgekeerde delay
  • Invert-functie draait de fase van het vertraagde signaal om
  • Delay Multiply (2x, 3x, 4x, 5x) voor vertragingen tot 50 sec
Eventide Rose
Eventide Rose
Eventide Rose
Eventide Rose

Eerste gebruik

Wat we meteen merken is dat je dankzij het grote standaard delay bereik zeer veelzijdige sounds kunt creëren. Wat ook meteen opvalt is dat het ‘Rose’ logo mee gaat op de dynamiek van de modulatie en de kleur veranderd afhankelijk van welke soort modulatie je gebruikt. De delays van de Rose variëren van 10 microseconden tot 10 seconden. En met de range multiplier kan deze zelfs nog langer worden gemaakt (tot maximaal 5 keer zo veel). Omdat we er zoveel kanten mee op kunnen is het lastig om een goede beschrijving te geven van de klank, daarom hebben we deze video (bovenstaand) voor jullie gemaakt!

Hoe werkt het?

Op de achterkant hebben we dus een I / O-schakelaar zodat je kunt wisselen tussen gitaar en bijvoorbeeld synths (line). Ook is er een reguliere in- en output, een expressie input en een power input. Als je de delay knop indrukt, kunt je switchen tussen de verschillende delay ranges (weergegeven door de led-lampjes), om de delay tijd aan te passen, draai je de knop zonder deze in te drukken. De mix knop regelt de dry/wet. De filterknop is een analoge low pass filter. De feedback knop regelt de analoge feedback naar de delay voor het aantal in te stellen herhalingen. 

De rate knop regelt de snelheid van de modulatie. De depth knop regelt de modulatie-intensiteit. En dan is er nog de shape ladder met 5 modulatiebronnen, sine, square, envelope follower, random and external. Dan zijn er ook nog de Phi en Delta knop voor reversing of inverting en sample rate shifting. Met de hotswitch footswitch kun je gemakkelijk schakelen tussen verschillende presets. Daarnaast is het ook mogelijk om hier een expressie pedaal voor te gebruiken. De footswitches kunnen allebei apart worden gekoppeld aan verschillende presets.

Eventide Rose
Eventide Rose
Eventide Rose
Eventide Rose

Conclusie

Door de vele functies en de beknopte interface is het een complex maar zeer veelzijdig pedaal. Zelf op zoek gaan naar een goede setting zou dus even kunnen duren. Gelukkig bied Eventide een set aan uitgebreide presets op hun website. Als je dit als referentie gebruikt in in de buurt te komen naar wat je zoekt, maakt dit de zoektocht een stuk gemakkelijker. Ook is de Eventide via je EDM in te stellen. Hier sluit je het apparaat aan via USB (mini-B) aan op je computer en kun je de software voor de Rose hier vinden. Wij krijgen erg Mister and Mississippi vibes van de setting die wij gedemonstreerd hebben in onze video.


Eventide Rose delay

9
9
Eventide Rose delay
Eventide Rose delay
Eventide Rose delay
Eventide Rose delay
Vanaf €349,00 Prijs bij review €357,00

Voordelen

  • Delay van 10 sec tot 10 μsec
  • Invert-functie

Nadelen

  • Slechts één externe ingang

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen