Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
30 Jul 2020

Review: ICON Qcon Pro G2 USB MIDI Controller station

producer Review: ICON Qcon Pro G2 USB MIDI Controller station

De in 2018 gelanceerde MIDI-controller van ICON is nog steeds erg populair, maar waarom? Omdat producers steeds meer in-the-box werken, dus enkel met een computer als compleet workstation, daardoor missen we soms de ervaring van een échte mixing console. Een console als een SLL is voor semi-professionele producers natuurlijk niet te betalen, daarom speelt ICON daar slim op in met een geavanceerde betaalbare DAW-controller.

Voor de producer de net wat meer wilt, heb je een MIDI-controller zoals de ICON Qcon Pro G2, voor een hardware ervaring in combinatie met je DAW. Mixen met je oren en niet met je ogen, dat is het voordeel vaan een mixing console.

De G2 is de nieuwe versie van de Qcon Pro. De Qcon Pro G2 beschikt over kwalitatieve touch-senstive gemotoriseerde faders. Een LCD-scherm, LED-volume meters en nog veel meer!

Faders
Display
Zijkant
DAW Zoom en scroll controls

De Qcon Pro G2

De Qcon Pro G2 is een MIDI-controller met een focus om de mixer sectie in je DAW om te zetten naar een hardware ervaring. De controller beschikt over 8 faders, waartussen je eenvoudig verder kunt scrollen naar andere secties. De controller is Mackie Control en HUI supported waardoor je direct kunt integreren met de meeste DAW’s.

Met deze controller kan je volume, EQ’s, effecten, opnemen en vliegensvlug door je project een scrollen. Om door je project heen te scrollen heb je een grote draaiknop en een aantal losse buttons, dit is erg fijn om snel in of uit te zoomen.

9 gemotoriseerde faders, 8 push knoppen, 78 overige knoppen een jog shuttle wheel, 2 voetpedalen, connectie mogelijkheden, 12 led meters en een lcd-scherm waarop je alle informatie kunt monitoren – is allemaal ingebouwd in deze controller.

Minder muis - meer controller

De visie van een MIDI-controller als de Pro G2 is natuurlijk je muis en toetsenbord minder gebruiken en je een échte mix ervaring geven. Deze visie is erg mooi en succesvol voor veel producers, wel moet je er rekening mee houden dat het heel wennen kan zijn om je muis te laten liggen omdat je dat gewend bent.

In functionaliteiten en workflow biedt de Pro G2 een supermooie ervaring en oplossing, sta je open voor verandering en wil je meer focussen op je oren in plaats van het kijken naar je scherm bij het maken en mixen van muziek? Dan kan je de muis laten liggen en aan de slag met de Qcom Pro G2.

Voor welke DAW?

Met welke DAW’s kan je deze controller gebruiken? Dat zijn Cubase/Nuendo, Logic Pro, Ableton Live, ProTools, Studio One, Digital Performer, FL Studio, Samplitude, Reaper, Bitwig, Reason, Sonar, and Audition.

Je hebt voor iedere DAW een afzonderlijk plaatje die je op de controller kunt plaatsen, zodat deze afgestemd is op jouw DAW – zie voor een voorbeeld de laatste foto hieronder. Deze plaatjes zijn per DAW los te verkrijgen voor ongeveer €25,-, handig als je dit dus direct bij aanschaf koopt.

Mocht je toch zelf bepaalde functionaliteit willen aanpassen? Dan gaat dat met custom presets en MIDI mapping erg eenvoudig.

Uitbreiding

Wat ICON erg goed heeft gedaan in onze ogen, is het aanbieden van uitbreidingen. Geen studio is hetzelfde en daarom is flexibiliteit essentieel. De Qcon EX G2 is een aparte controller met enkel de fader sectie, deze zet je naast de Qcon Pro G2 voor uitbreiding in het aantal faders. Hiermee kan je een 8, 16 of 24 of 32 channel configuratie neerzetten.

DAW zoom controls
Complete QCon Pro G2
Assignment functies
Faders
Losse DAW panelen te koop voor iedere DAW

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is boven verwachting! De complete behuizing is van metaal gemaakt, de knoppen en faders voelen professioneel aan. Het is dus echt een controller die tegen een stootje kan, daarbij is het formaat wel erg flink.

Voor een goede workflow, waarbij de Qcon Pro G2 in ondersteund moet je de controller wel recht voor je hebben naar mijn mening, anders is het te lastig om te besturen. Hiervoor heb je flink wat ruimte nodig op je bureau, omdat de controller vrij forsgebouwd is – hou hier bij aanschaf rekening mee. De bovenkant heeft een randje, waardoor het eventueel simpel ingebouwd kan worden in een desk, dit is de mooiste oplossing.

Al met al een bouwkwaliteit boven verwachting!

iMap Software 

Icon levert bij de controller de iMap software, dit dient als snelle schakel om de functies van knoppen te kunnen veranderen, Icon is zich bewust van het feit dat als een controller niet eenvoudig en simpel werkt, men deze niet gebruikt. Het is dus heel eenvoudig om functies aan te passen naar wens.

Conclusie

Icon heeft met de Qcon Pro G2 een prachtig stukje oplossingsgerichte hardware weten neer te zetten. Laat als producer vaker de muis links liggen en ga écht mixen met je oren en fysieke faders. Het beschikbaar stellen voor verschillende DAW’s met templates is écht een meerwaarde en de plug & play ervaring is in orde. Wel moet je deze plaatjes los kopen, let hierop bij aanschaf.

De instructies in de doos zijn voor iedere DAW heel simpel te volgen, wij waren met Logic Pro X binnen 3 minuten aan de slag. Reactie van de faders is erg snel, als je bijvoorbeeld een automation maakt zie je dit terug in een snelle response op de faders.

Al met al een erg goed ontwikkelde oplossing van Qcon!

Icon QCon Pro G2

9.5
9.5
Icon QCon Pro G2
Icon QCon Pro G2
Icon QCon Pro G2
Icon QCon Pro G2
Vanaf €540,00 Prijs bij review €515,00

Voordelen

  • Snelle DAW-integratie
  • Eenvoudig te bedienen
  • Verschillende DAW templates

Nadelen

  • Erg fors gebouwd
  • DAW Panels los te koop
Bekijk in 1 winkel

Deel dit artikel

ReactiesGerelateerde artikelen