Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
23 Jun 2022

Review: Review Rødecaster Pro II 'de perfecte podcast oplossing'

gear Review: Review Rødecaster Pro II 'de perfecte podcast oplossing'

Podcasters, livestreamers, muziekproducers opgelet! Het maken van een professionele podcast of muziek/livestream opname is vanaf nu, meer dan ooit, binnen jouw handbereik.
In dit artikel vertellen we je over de nieuwe Rødecaster Pro II. Wat maakt hem anders dan zijn voorganger Rødecaster Pro? Welke features zijn er bijgekomen en wat betekent dit voor het gebruiksgemak, opties en geluidskwaliteit?

We zijn er helemaal voor je in gedoken, dus duik gerust met ons mee in deze review!


Het verschil

De Rødecaster Pro II heeft een flinke en voornamelijk onderhuidse metamorfose ondergaan ten opzichte van haar voorganger. We zeiden het al in onze eerste zin: "Podcasters, livestreamers en muziekproducers". Daar waar de Rødecaster Pro I zich voornamelijk richtte op de wensen van de Podcast makers, is de Pro II nog een flinke stap verder gegaan. Deze positieve verandering heeft eigenlijk iets negatiefs aan de basis liggen, namelijk de lockdowns tijdens de afgelopen COVID-19 jaren.

Veel mensen in creatieve sectoren moesten wanhopig op zoek naar nieuwe wegen om hun kunsten ten gehore te brengen, omdat dit grotendeels niet meer physiek kon tijdens congressen, theaters en concerten. Dus de live stream deed al snel haar intrede, om mensen op afstand van vette optredens en andere mooie content te voorzien! De Rødecaster Pro II heeft aan deze brede groep gehoor gegeven in hun vernieuwde product! Podcasts, livestream en muziek opnames zijn nu allemaal mogelijk binnen dit alles-in-één paneel. Met ingebouwde effecten, muziek instrument ingangen, verbeterde processing en preamps, en nog meer mogelijkheden voor het toewijzen van je Sound Pads (die daarom ook van naam zijn geupgrade tot Smart Pads). Dat en nog veel meer mogelijkheden die de creatievelingen achter de knoppen een compleet nieuwe dimensie geeft.

Bouwkwaliteit

Sturdy? Yes indeedy! In bouwkwaliteit is Røde ook een flinke stap verder gegaan met deze Rødecaster Pro II. Zo zijn het paneel en de schuifknoppen van metaal i.p.v. plastic en de zijden van stevig plastic, waarbij je op de onderzijde ook nog de mogelijkheid hebt om op een statief te kunnen draaien. Zo stel je hem dus op jouw gewenste plekken en hoogtes af.
Daarnaast is het voor veel gebruikers natuurlijk erg belangrijk om de juiste feel te hebben van elke functie. Dat wil zeggen, goede degelijke knoppen met een goede response. Functies als haptic feedback en goede kwaliteit potmeters zijn daarvoor op de Pro II dus aanwezig, voor het ideale gebruiksgemak en comfort.

Mogelijkheden

Te gekke functies zijn er bijgekomen, waarbij je dus niet alleen met podcasts maar ook andere doeleinden lekker aan de slag kunt! De verbeterde processing en preamps zorgen voor een veel betere geluidsweergave. Niet alleen voor de uiteindelijke luisteraars, maar ook tijdens de opnamen op je headphones. Op deze manier heb je meteen de geluidskwaliteit van het eindproject in je oren en kun je erg makkelijk kleine aanpassingen maken, daar waar ze nog nodig zouden zijn. Voor het gebruik van microfoons zijn er erg leuke opties bijgekomen waarmee je al snel met een juiste soundkwaliteit je opname in kunt gaan. Prik je microfoon en/of muziekinstrument in en wijs hem toe aan een kanaal. Op dit kanaal heb je handige presets die al een perfecte instelling maken voor het type microfoon (of instrument) dat je gebruikt. Zo zijn er verschillende opties in Røde microfoons te kiezen, maar natuurlijk ook de bekendere dynamische en condensator microfoons van andere merken.

Daarnaast kun je je kanalen voorzien van diverse en gecombineerde effecten zoals: De-esser, Noise Gate, Reverb, Echo. Je hebt de mogelijkheid om je stem te manipuleren, zodat je een octaaf lager klinkt of juist hoger zoals een chipmunk. Al deze functies zijn ook toe te wijzen aan de Smart Pads aan de rechterzijde. Deze zijn zowel momentary als latched instelbaar, zodat je latched met één druk op de knop kunt activeren en deactiveren van een bepaalde soundsample of effect. Met momentary kun je daarentegen de knop en de daar achterliggende functie laten werken zolang je hem ingedrukt hebt.

Erg handig om leuke en ludieke afwisselingen in je opname en programma te verzorgen. De Smart Pads zijn in elke setting te gebruiken. Ook wanneer je bijv de Rødecaster Pro II wil gebruiken tijdens het livestreamen van een game middels OBS en andere videostream programma's. Zit je in een opname en wil je ongestoord en ongehoord even tegen een mede spreker iets zeggen om het gesprek achter de schermen te kunnen sturen? Dan is er ook een speciale back optie waarin je een deelnemer persoonlijk aan kan spreken, zonder dat dit de podcast of livestream in de weg zit. Bijvoorbeeld wanneer je een kleine tip wil geven of bij diegene wil aankondigen dat zijn spreektijd bijna begint.

Connecties zoals Bluetooth en Wi-Fi zijn mogelijk, zo kun je bijv. in je opname een telefoongesprek met iemand live toevoegen of extra geluiden en tracks laten afspelen via streaming platforms of copyright free websites. Op de kop van de Rødecaster Pro II heb je je monitor en headphone outputs, USB-C connections & Micro SD card slot (zodat je op meerdere sources je podcasts en livestreams tegelijkertijd kunt opnemen/opslaan) en natuurlijk een Wi-Fi en Ethernet aansluiting. Rechts van deze in-en ouputs zijn je high-quality Neutrik combo jack/XLR inputs, waar je zowel microfoons als instrumenten zoals (gitaren en basgitaren) direct kunt aansluiten.

Conclusie

Persoonlijk sta ik erg te kijken van wat deze handzame Rødecaster Pro II te bieden heeft. Zeker ook in zijn prijsklasse! Voor zo'n €799,- is hij in je bezit en kun je jouw ideëen en creaties gaan delen met de wereld. Het is een multi-inzetbare tool die je van A tot Z ondersteunt in elk aspect van livestreaming, podcasting en broadcasting. Een ingebouwde effect processor met zeer goede soundkwaliteit en functionaliteit, waarbij je zelfs on the go al erg snel wegwijs in raakt. Snel middels de controls of touchscreen wat kleine aanpassingen maken en door met datgene wat je enthousiast maakt: Creëeren.

De Rødecaster Pro II is uniek en compleet in zijn opties en is een absolute aanrader waar je veel opname plezier mee gaat beleven!

Deel dit artikel

Geplaatst in Gear Reviews

ReactiesGerelateerde artikelen