Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
3 Apr 2023

Review: Sennheiser EW-DX Digitaal draadloos microfoonsysteem

producer Review: Sennheiser EW-DX Digitaal draadloos microfoonsysteem
Inhoudsopgave
  1. Conclusie

Wat is er fijner als muzikant dan over het podium te kunnen vliegen zonder kabels. Dat we geen compromis willen sluiten wat betreft geluidskwaliteit en betrouwbaarheid heeft Sennheiser heel goed begrepen met de lancering van hun nieuwe draadloze set. De EW-DX is een set bestaande uit een tweekanaals ontvanger, twee handheld microfoons (of een bodypack) en wat hele mooie nieuwe innovaties.

Om de EW-DX te kunnen ervaren in de natuurlijke habitat mocht ik bij Poppodium P60 in Amstelveen langskomen om de nieuwe set te testen in hun concertzaal.

Wanneer ik de set uitpak valt het moderne design op, te koppelen aan de ontwikkelingen op digitaal gebied. Dit is zowel te zien aan de ontvanger als de microfoon met e-ink display. Deze functie zorgt ervoor dat de tekst op de display ook te zien is wanneer de microfoon uit staat. Deze display toont je eigen programmeerbare naam, het batterijleven en de frequentie waar de microfoon op zit. Ook kun je via dit scherm wat andere instellingen aanpassen, zoals een low-cut en dB input, zodat je het signaal wat binnenkomt zelf kunt optimaliseren via je microfoon.

Op de tweekanaals ontvanger kun je door de display scrollen en aanpassingen maken per microfoon. Dit werkt erg snel en intuïtief waardoor je binnen de kortste keren je persoonlijke instellingen hebt aangepast aan jouw stem en omgeving.

Tijd om te testen in de zaal. Al snel was de set aangesloten en binnen no time was de microfoon gesynchroniseerd met de ontvanger. Doordat de EW-DX set bluetooth gebruikt ging dit zelfs heel soepel van een hele grote afstand. Geen gedoe dus met microfoons tegen apparaten aan brengen en het zoeken van verbindingen, ze beloven zelfs succes binnen een afstand van 20 meter.

Dan voor mij als zangeres het belangrijkst: het ontzettend fijne geluid dat uit de microfoon komt. Een heldere en open klank; zowel volle lage frequenties, een open mid en een fijne crisp in het hoog zorgen voor een heel volledig geluid. Aan geluidskwaliteit lijkt deze zender absoluut niets te verliezen en dat maakt deze microfoon voor mij zeker een favoriet om te gebruiken op het podium.

Tijdens het testen van het geluid in de ruimte komen er wat lichte kraakjes in het geluid. Ervan uitgaande dat dit de frequentie is gaan we gelijk op zoek naar een nieuwe. Nu belooft de EW-DX EM 2 je te kunnen helpen met de juiste frequentie met de auto-scan functie, zelf heb ik handmatig een andere frequentie gezocht. Hiervoor kon ik door een flink spectrum, de bandbreedte van deze set is namelijk 88 mHz. Dit is een verdubbeling vergeleken met mijn oude set en dat is erg fijn. Zeker in deze tijd waar iedereen huiverig nieuwe sets koopt, omdat je niet weet hoelang de frequenties beschikbaar zullen blijven is zo’n grote breedte een hele geruststelling.

Zodra ik de frequentie flink omhoog heb gedraaid is er dan ook weer een vlekkeloze verbinding die overal in de ruimte perfect werkt.

Om de digitale snufjes uit te breiden is er ook een smart assist app waarmee je de instellingen via je telefoon of tablet kunt regelen. Dit klinkt als een fijne feature, helaas lukte het mij niet om de app aan het apparaat te koppelen. Na de succesvolle Bluetooth ervaring van de microfoon en de ontvanger verwacht ik niet dat het hieraan zal liggen. Grote kans dat de set nog niet ondersteund wordt en binnenkort gewoon koppelt met het apparaat?

Conclusie

Met deze set heeft Sennheiser een heel mooi nieuw digitaal systeem op de markt gebracht. Aspecten als de snelle workflow, heldere microfoonsound en de grote bandbreedte maken het voor mij een microfoon die ik graag mee het podium op neem. De set voelt solide aan en betrouwbaar in het gebruik. Met de meegeleverde (herlaadbare) BA 70 batterijen kan de microfoon 12 uur meegaan.

Ook leuk: er zijn 14 verschillende capsules beschikbaar voor de microfoon, van onder andere Sennheiser en Neumann. Zo kun je de microfoon nog extra aanpassen aan jouw wensen.  

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen