Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
1 Jul 2019

Review: Serato DJ Pro software

djs/hardware Review: Serato DJ Pro software

In de hedendaagse DJ-wereld worden er voornamelijk twee muzieksources gebruikt: USB-sticks en laptops met DJ-software. Een DJ-software is eigenlijk een programma waarmee je kunt DJ-en met alleen je laptop. De beste DJ's en over de hele wereld gebruiken Traktor DJ of Serato DJ.

Serato DJ Voordelen

De voordelen van dergelijke software liggen voor de hand: je kan met vrijwel elke installatie toegang krijgen tot je hele muziekbibliotheek op je laptop. Je kunt ook ongelooflijke setups maken met een laptop: Combineer CDJ's, draaitafels een mixer en controllers? Geen probleem als je DJ software gebruikt! Maar er zijn zoveel verschillende DJ-programma's.

Hier zijn een paar voordelen van Serato: Serato DJ Pro heeft de laagste latency in de hele industrie, brengt veel performance features (eigenlijk alles wat je nodig hebt om te DJen) en werkt met een breed scala aan hardware. En bovendien is het uiterst betrouwbaar.

Klinkt interessant? Lees dan verder terwijl we nu naar de daadwerkelijke review gaan.

graphical user interface


The GUI of Serato DJ Pro in vertical view mode

De graphical user interface van Serato DJ Pro is eenvoudig maar professioneel: het is een klassieke DJ software interface: twee decks of vier decks met elk een virtual platter. Je kunt ook veel van de performance features van Serato DJ Pro in de interface zelf zien en zoals elke andere DJ-software geeft het de golfvormen weer.

Wanneer je Serato hardware is aangesloten, wordt de mixersectie verborgen en is er geen manier om het op de laptop te zien. Dit klinkt misschien eerst als een probleem, maar het dwingt je om je meer te concentreren op je gear en je oren. Hoewel het niet zo aanpasbaar is als Virtual DJ's, biedt de GUI van Serato nog steeds veel mogelijkheden om het aan je persoonlijke voorkeur te laten voldoen: In de linkerbovenhoek kun je kiezen tussen 2 en 4 deck view. Behalve deze optie kan je kiezen uit 4 weergaves: verticaal, horizontaal, uitgebreid en bibliotheek.

Vertical mode

Vertical mode toont de virtuele decks aan de linker- en rechterkant met de golfvormen verticaal weergegeven in het midden van de interface; Horizontaal is in principe hetzelfde, maar met de golfvormen horizontaal weergegeven in het midden van de GUI; Met Extended worden de golfvormen zo groot mogelijk weergegeven, terwijl de prestatiefuncties op virtuele decks een beetje kleiner worden; Ten slotte verbergt de bibliotheekmodus de virtuele decks, behalve een zeer kleine virtuele decks en trackinformatie. Tegelijkertijd wordt de bibliotheek zo groot mogelijk weergegeven.

Vervolgens kan je naar de selector voor de weergavemodus de FX-secties verbergen en weergeven, evenals de sampler van Serato DJ Pro. Dit brengt ons naar het volgende aspect van onze review:

Effecten

De effecten in Serato DJ Pro worden aangedreven door isotoop die al voor zichzelf spreekt: dit zijn extreem hoogwaardige effecten! Serato DJ Pro zelf wordt geleverd met 13 effecten, maar je kunt het FX-uitbreidingspakket kopen voor $29, wat je nog meer FX geeft. Deze reiken van eenvoudige effecten zoals reverb en delay die je in veel dagelijkse scenario's nodig hebt, tot zeer experimentele en unieke funcites die je veel creatieve opties zullen geven.

Serato beschikt over 2 effect units die beide naar een van de 4 decks kunnen worden gerouteerd. Je kan kiezen tussen single effect-modus waarbij je veel controle hebt over één effect (zoals decay-tijd en met voor reverb) per eenheid of een multi-effectmodus.

Sampler

De sampler van een DJ-software is waarschijnlijk een van de grootste voordelen, omdat het meeste gear (inclusief Pioneer's poplar-CDJ's) geen sampler hebben in stand-alone modus. En de Samper van Serato DJ Pro is perfect: hij heeft vier banks (A, B, C, D) waarmee je elk 8 samples kunt laden. De uitvoer van de sampler kan worden gerouteerd naar een van de vier interne decks plus de masteruitvoer (wat de meest rationele optie is voor de meeste scenario's). Naast het totale volume van de sampler, kan je ook het volume van elk sample afzonderlijk regelen. Functies zoals het synchroniseren tussen samples en virtuele decks, tempo en pitch stretching van de samples en looping van de samples laten je toe om de sampler op veel creatieve manieren te gebruiken: bijvoorbeeld, zoals een drummachine, om speciale FX-samples af te vuren of om te spelen loops.

The effect units and the sampler of Serato DJ Pro

Hardware compatibiliteit

Omdat je je DJ-software waarschijnlijk niet wil bedienen met je muis en toetsenbord, is dit een van de belangrijkste aspecten van elk DJ-programma. En Serato is compatibel met veel hardware, waaronder controllers, mixer, interfaces en CDJ's. De meeste stukjes Lite-hardware zijn instapcontrollers. De tweede soort compatibiliteit is Serato DJ Pro-compatibele hardware. Dit betekent dat de hardware Serato DJ Pro ontgrendeld wanneer deze is aangesloten, zonder dat daarvoor een licentie nodig is. Wat veel mensen verkeerd begrijpen is dat deze apparaten NIET met een licentie komen.

DJ Upgrade Ready hardware

Een ander soort compatibele hardware is de Serato DJ Upgrade Ready hardware. Dit zijn apparaten die Serato DJ Pro gebruiken, maar alleen als je een licentie hebt. Serato DJ Upgrade Ready-hardware is NIET Serato DJ Lite-compatibel, dus om Serato DJ te kunnen gebruiken, heb je een Serato DJ Pro-licentie nodig. De laatste compatibiliteit is Serato DJ Official Accessories. Dit zijn apparaten die alleen werken in combinatie met Serato DJ Pro-ingeschakelde of Serato DJ Upgrade-ready / Serato DJ Lite-hardware. Dit betekent dat om deze hardware met Serato DJ Pro te kunnen gebruiken, je een Serato DJ-compatibele mixer, interface of All-In-One controller moet aansluiten.

Minpunten

Serato DJ Software heeft geen volledige MIDI mapping, wat betekent dat je geen functies zoals jog wheels en shift knoppen kunt toewijzen, wat absoluut jammer is! Ten tweede is er geen manier om Serato te gebruiken met niet-native compatibele hardware, zonder een of andere Serato DJ primaire hardware (zoals een compatibele controller, mixer of interface) op je laptop aan te sluiten.

The Denon MC7000 – een professionele Serato DJ Pro Enabled All-In-one controller

Twee Pioneer CDJ-2000NXS, een Pioneer DJM-900SRT en een Pioneer DDJ-SP1 met Serato DJ Pro – een van de beste setups.

Performance Features

Een van de belangrijkste factoren bij het aanschaffen van een DJ-software zijn de performance features. En Serato biedt vrijwel alles wat je daar nodig hebt: 8 gekleurde hot-cues per deck en track, 8 opgeslagen loops, automatische looping, manual looping, key shifting, Slip-modus, de al eerder genoemde effecten en sampler en nog veel meer. Al deze functies kunnen volledig worden toegewezen aan elke MIDI-controller, dus je kunt je bestaande setup uitbreiden met Serato DJ Pro op je laptop en een soort MIDI-controller of een van de besturingselementen op je bestaande hardware opnieuw toewijzen die je niet anders gebruikt .

Expansies

Naast de "normale" Serato DJ Pro-licentie, kan je 6 uitbreidingen voor Serato kopen, die u nog meer functies zullen bieden: Serato DVS, Serato Video, Serato Play, Serato Flip, Serato Pitch'N'Time en Serato FX. We hebben Serato FX eerder in dit artikel al behandeld. Met Serato DVS kan je draaitafels of niet-native ondersteunde cd / mediaspelers met Serato DJ Pro gebruiken met tijdcodebestanden. Met Serato Video kun je DJ's met video's maken, met Serato Flip kun je live remixen / bewerkingen die je in Serato DJ Pro hebt gedaan, automatisch opslaan en later herhalen. Met Serato Play kan je Serato DJ (Pro en Lite) zonder hardware volledig gebruiken en Serato Pitch'N'Time verbetert drastisch de audiokwaliteit wanneer u het tempo van een nummer verandert met behulp van de toetsenvergrendeling. Serato pitch'N'time laat je ook Hotcues spelen op verschillende toonhoogtes. Het tijdverlengende algoritme van Serato Pitch'n'time is het beste dat ooit in een DJ-software is gehoord. Zelfs wanneer een track 50% wordt bewogen met ingeschakelde toetsen, blijft de audiokwaliteit nagenoeg gelijk.

Met Serato DVS kan je de software gebruiken met draaitafels in combinatie met een Serato DVS-compatibele mixer, interface of controller (in dit geval een DDJ-SX2)

Conclusie

Serato DJ Pro is absoluut een van de beste keuzes van professionele DJ-software. Het enorme aantal functies, de geweldige geluidskwaliteit, de duidelijke GUI en de grote hardware-compatibiliteit maken het een solide keuze. Het feit dat de software geen volledige midi-toewijzing toestaat, is echter een echt nadeel en ik hoop dat Serato deze optie in een toekomstige update zal geven.

Serato DJ Pro download

8
8
Vanaf €100,00 Prijs bij review €129,00

Voordelen

  • Professionele DJ-software met veel functies
  • Geweldige geluidskwaliteit
  • Clean GUI
  • Genoeg hardware compatibiliteit
  • Uiterst stabiel en betrouwbaar

Nadelen

  • Alleen sound output via native ondersteunde hardware
  • Geen volledige aangepaste MIDI mapping.

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen