Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
5 Oct 2021

Review: Warm Audio WA-14 grootmembraan condensatormicrofoon

producer Review: Warm Audio WA-14 grootmembraan condensatormicrofoon

Warm Audio is een in de VS gevestigd bedrijf dat klassieke kwalitatieve audio-gear ontwikkeld voor muzikanten en engineers die een professionele vintage sound willen. Wat Warm Audio onderscheid van zijn concurrenten is dat de gear die ze uitbrengen baseren op beroemde klassiekers en dat ze hun producten aanbieden tegen betaalbare prijzen.

Zoals de oprichter Bryce toegeeft, verdienen ze geen goud geld met elke productrelease maar is dit ook niet hun ambitie. Zolang het bedrijf producten op de markt brengt die competitief zijn met producten uit het hogere segment maar dan voor een lagere prijs zijn ze tevreden. Op deze manier brengen ze muziekproductie van hoge kwaliteit ook naar een publiek die nog niet zoveel te besteden heeft.

Gebaseerd op klassieke condensatormicrofoons uit de jaren 70 is de Warm Audio WA-14 een zeer interessante allround grootmembraan condensatormicrofoon voor studio-opnamen met precisie en perfectie.

De WA-14 is voorzien van:

  • Een capsule in vintage CK12 stijl
  • 3 opnamepatronen: cardioïde, figure of 8 en omnidirectioneel
  • Variabele demping: 0 dB, -10 dB, -20 dB
  • Een CineMag USA transformator van het in Californië gevestigde bedrijf CineMag
  • Een shockmount, hardmount en beschermhoes

Specificaties

Deze heruitgave die is geïnspireerd door microfoons uit de jaren 70 is voorzien van de beroemde CK12 condensatormicrofooncapsule. Deze capsule is ontwikkeld door AKG en biedt een betere controle van het opname patroon ten opzichte van het conventionele dubbele capsulesysteem dat was ontwikkeld door Braunmuehl in 1941. De WA-14 is een field-effect transistor (FET) microfoon wat betekend dat deze gewoon met phantom power gevoed kan worden. 

Ook houd het in dat deze bijna geen ruis heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de tube microfoons en dankzij de robuustere solid-state componenten kan de WA-14 wel tegen een stootje. Wat je ziet bij sommige condensator microfoons is dat ze voor de behuizing van de capsule teflon gebruiken, dit kan echter ten koste gaan van de klank en dit is dan waarschijnlijk ook de reden dat Warm Audio heeft gekozen voor een behuizing van messing.

Eerste indruk

Wat meteen opvalt is dat de algehele klank van de microfoon zeer helder en gedetailleerd is. De hoge tonen worden perfect vastgelegd en de lage tonen zijn totaal niet rommelig en zijn zeer goed uitgebalanceerd. De capsule van de WA-14 is in vintage CK12 stijl geproduceerd wat je echt dat unieke vintage geluid geeft. Met deze microfoon kan je gemakkelijk producties maken van hoge kwaliteit. Het fijne aan een microfoon als de WA-14 is dat het geluid dat wordt opgenomen zo scherp en gebalanceerd is, dat je er eigenlijk weinig aan hoeft te doen qua EQ en compressie. En dat is wat we willen natuurlijk! De WA-14 wordt ook nog geleverd met een leren hoes waar de microfoon in past, een hardmount, en uiteraard een zeer stevige custom shockmount.

Opnamepatronen

  • Cardioïde

Met de cardioïde set-up wordt eigenlijk het omnidirectionele en figure-8 patroon gecombineerd. Dit zorgt er voor dat vooral het geluid aan de voorzijde wordt geregistreerd en het geluid van de zijkanten en de achterkant worden grotendeels niet geregistreerd.

  • Bi-directioneel (figure-of-eight)


Met de figure-8 set-up meet het diafragma van de WA-14 het verschil in geluidsdruk tussen beide zijden. Dit zorgt er voor dat vooral het geluid van voren en achter wordt geregistreerd, maar bijna geen geluid aan de zijkant.

  • Omnidirectioneel

Met de omnidirectionele set-up meet het diafragma van de WA-14 de geluidsdruk op een enkel punt in de ruimte. Dit zorgt er voor dat het geluid registreerd uit vrijwel alle richtingen.

Conclusie

Met de WA-14 is het Warm Audio gelukt om vintage geluid en kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs te bieden. Voor producers die hun opnamekwaliteit naar een hoger niveau willen tillen of voor muzikanten die er genoeg van hebben om dure studio opnames te laten maken is dit de uitkomst. Zeker omdat deze microfoon gewoon net wat betaalbaarder is dan soortgelijke microfoons in deze prijsklasse is de prijs/kwaliteit verhouding gewoon top!

Warm Audio WA-14 grootmembraan condensatormicrofoon

9
9
Warm Audio WA-14 grootmembraan condensatormicrofoon
Warm Audio WA-14 grootmembraan condensatormicrofoon
Warm Audio WA-14 grootmembraan condensatormicrofoon
Warm Audio WA-14 grootmembraan condensatormicrofoon
Vanaf €438,00 Prijs bij review €479,00

Voordelen

  • Vintage kwaliteit voor een lage prijs
  • Goede bouwkwaliteit
  • Compleet geleverd

Nadelen

  • Geen kunnen vinden
Vergelijk 3 winkels op locatie

Deel dit artikel

Geplaatst in Producer Gear

Reacties



Gerelateerde artikelen