Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
24 Aug 2020

Review: Zoom F6 field recorder 'flexibel en klein voor iedere situatie'

reviews Zoom F6 field recorder

Het opnemen van audio is essentieel voor iedere videoproductie, slecht audio is niet acceptabel voor de kijker – hoewel het eenvoudig kan gebeuren. Iedereen die in verschillende opstellingen verantwoordelijk is geweest voor het audio, heeft wel eens een fout gemaakt. Deze fouten zijn vaak niet of erg moeilijk te herstellen, waardoor je achteraf in de problemen komt.

Het Japanse merk Zoom is al jaren marktleider als het gaat om portable recording solutions en hebben verschillende oplossingen zoals de Zoom H1, H2 en H6 waar we eerder een review over plaatste.

Vandaag duiken we verder in de Zoom F6, een professionele field recorder met 32-bit float opname en dubbele A/D-converters. Dit artikel schrijven we in samenwerking met distributeur Sound Service.

Handig voor welke situaties?

De Zoom F6 is een indrukwekkend stukje apparatuur. Onwijs klein en 6 XLR-aansluitingen aanwezig voor een opnamen van 6 sporen tegelijkertijd. Hierdoor heb je voor bijna iedere situatie meer dan genoeg inputs, waardoor je niet snel te kort zal komen.

Omdat de Zoom F6 zo klein is, is de field recorder onwijs gemakkelijk mee te nemen en ook te bevestigen aan een camera-rig middels de bevestiging plaat die is bijgeleverd. Zo past prima in je tas of wordt het een onderdeel van je camera-rig.

Wil je dus een podcast met meerdere mics of een video opnemen met meerdere bronnen? Dan is de F6 zeker geschikt! Erg flexibel mocht je op locatie nog meer inputs nodig hebben.

Geluidskwaliteit

De Zoom F6 beschikt over professionele preamps en een erg lage noise floor (-127 dBu EIN) en gain tot 75 dB). Een lage noise-floor merken wij ook terug in de test, dit is ook essentieel omdat professionele opnamen hiermee worden gemaakt en er zo min mogelijk noise in de opnamen moet zitten.

De input van een microfoon op locatie kan verschillende levels waarnemen, waardoor het lastig kan zijn om een strakke opnamen te maken. Te hard gaat clippen en te zacht zorgt voor een hoge noise-floor als je in post-productie moet gaan gainen. De Zoom F6 heeft 32-bit float recording en dual A/D converters waardoor je erg veel dynamic range hebt om in op te nemen. Zo heb je een breed bereik en kan je in de post-productie werken met een schone opname!

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is buitengewoon goed! Het is een stevige compacte box met metalen en hard plastic onderdelen. De knoppen voelen goed aan en zijn van metaal. De Zoom F6 is écht ontworpen om tegen een stootje te kunnen, precies wat je nodig hebt als gebruiker van een field recorder.

Dit samen met een onwijs strakke full-colour display, waarvan de respons goed is. Het lijkt een kleine display, maar zonder problemen kan je alles monitoren en besturen.
Daarnaast zijn de 6 input volumeknoppen erg dicht op elkaar gepositioneerd, om dit formaat te bereiken. Echter, werkt het prima in besturing, je kunt eenvoudig een slag van een paar DBU maken en doordat ze zo dicht op elkaar zitten schiet je nooit uit.

In gebruik

Nadat we de batterijen in de F6 plaatste, was gebruik heel eenvoudig. Alles wijst zich van zelf en het menu is simpel, je hebt zeker geen handleiding nodig. Wat fijn is dat je een grote SD-kaart kunt plaatsen, dit is bij de andere field recorders van Zoom zoals de H5 gelimiteerd tot 32-gb – bij de F6 kan je een SD kaart tot 512gb plaatsen.

Flexibel is de Zoom F6 ook in stroomtoevoer, je kunt een Sony F-serie batterij gebruiken of de bijgeleverde AA-batterijen waarmee je tot 7.5 uur kunt opnemen.

Wil je meer monitoren? Gebruik de F6 dan in combinatie met de F Control app, die je signalen laat monitoren en aanpassen. Hiervoor heb je de losse Zoom BT-extensie nodig, deze kost €39,-. Wel is de app enkel te verkrijgen op een iPad of iPhone. Deze adapter helpt ook om andere apparatuur van Zoom Bluetooth ready te maken zoals de L-20 mixer.

Conclusie

De Zoom F6 is een knap stukje techniek gegoten in een compacte stevige behuizing. In onze ogen is de F6 erg flexibel in te zetten en heeft Zoom dit bewust gedaan. Denk aan de camera mount, integratie met andere Zoom producten, losse BT-adapter en het aantal inputs.

Zo is de Zoom F6 de ideale recorder voor onderweg, in een tas voor professionele producties. Van semi-professionals tot professionals is de F6 eenvoudig in gebruik en field recorder die niet snel aan vervanging toe is.

De USB-C aansluiting geeft aan dat Zoom met de F6 future-proof is!

Zoom F6 field recorder

9.5
9.5
Zoom F6 field recorder
Zoom F6 field recorder
Zoom F6 field recorder
Zoom F6 field recorder
Vanaf €575,00 Prijs bij review €585,00

Voordelen

  • Erg compact
  • 6 inputs
  • Gemakkelijk in gebruik
  • 32-bit en dual A/D

Nadelen

  • App enkel op iOS
Vergelijk 2 winkels op locatie

Deel dit artikel

Geplaatst in Reviews

Reacties



Gerelateerde artikelen