Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
30 Jul 2020

Review: Zoom G1X Four Multi Effect-Pedaal voor elektrische gitaar

instrumenten Review: Zoom G1X Four Multi Effect-Pedaal voor elektrische gitaar

Het in Tokio gevestigde bedrijf ZOOM dat bekend om hun betaalbare audioapparatuur heeft een aantal zeer veelzijdige effect processors uitgebracht, namelijk de A1 Four, G1 Four en B1 Four voor akoestisch- elektrisch en bas gitaar. Perfect voor live jams, het experimenteren met verschillende geluiden, als hulpmiddel om te soleren of gewoon om je loop skills te oefenen. Elke processor is ook verkrijgbaar in de expressievariant waarin een expressiepedaal is geïntegreerd in de effectprocessor, dit zijn de A1X Four, G1X Four en de B1X Four. In dit artikel gaan we dieper in op de G1X, het multi-effecten pedaal speciaal ontwikkeld voor elektrische gitaren.

In samenwerking met distributeur Sound Service schreven we de onderstaande review.

ZOOM G1X Four
ZOOM G1X Four
ZOOM G1X Four
ZOOM G1X Four

ZOOM G1X

De Zoom G1X is een vrij compacte effect processor die beschikt over diversen zeer interessante functies. Dit zijn onder andere een groot arsenaal aan verschillende effecten, geïntegreerde ritmepatronen, een looperfunctie, een expressiepedaal, een anti-feedback filter en een ingebouwde tuner. De ZOOM G1X is voorzien van:

  • Meer dan 60 ingebouwde effecten
  • 13 versterker modellen voor het simuleren van klassieke versterkers
  • 50 geheugenlocaties voor het opslaan van door de gebruiker gemaakte patches
  • Een looper voor opname tot 30 seconden
  • ZOOM Guitar Lab-software voor het maken, bewerken en beheren van effecten en patches
  • 68 ingebouwde ritmepatronen
  • Een ingebouwde chromatische tuner
  • Een batterijduur van 18 uur

Hoe werkt het?

  • Effecten

De Zoom E1X biedt toegang hebt tot meer dan 60 ingebouwde effecten en 13 versterker simulaties. Daarnaast kunnen er 5 effecten tegelijkertijd kunnen worden gebruikt en kan elk effect worden in- of uitgeschakeld in de stomp mode. De E1X werkt met patches waarvan in elke patch 5 effecten ingeladen kunnen worden. Standaard zijn er al een aantal verschillende patches ingeladen in de effect processor en het is mogelijk om een patch aan te passen of om zelf een patch samen te stellen.

  • Rythm sectie

De rythm sectie bestaat uit 68 ritme patronen waaronder Samba, Reggae, Jazz, Funk en nog veel meer waarvan het BPM en het volume per ritme patroon kan worden aangepast in de rythm-mode.

  • Looper functie

De looperfunctie werkt vrij simpel net zoals vele andere loop stations. Er kan een loop worden opgenomen van maximaal 30 seconden waarmee je meerdelige arrangementen kunt creëren. Je drukt simpelweg op de record button en de effect processor telt af zodat jij precies op het juiste moment kunt beginnen. Vervolgens kun je meerdere loops over elkaar heen spelen en ondertussen is het nog steeds mogelijk om te switchen tussen verschillende patches/effecten.

  • Expressie pedaal

Met het expressiepedaal heb je de mogelijkheid om realtime controle te hebben op effecten zoals toonhoogte, volume, reverb, delay en wahwah.

Eerste indruk

De display van de G1X doet me een beetje denken aan het LCD scherm van de oude Nintendo Gameboy, dit relatief simpele display geeft alles erg mooi weer op een zeer innovatieve en functionele manier. Ondanks de vele functionaliteiten is het een vrij toegankelijke effect processor. Of je nu al ervaring hebt met effect processors of loop stations of niet, met de G1X maakt het eigenlijk niets uit. 

Vooral omdat er al verschillende patches zijn ingeladen is het snel mogelijk om met verschillende sounds te experimenteren. Wanneer je meer opties wilt dan kun je in edit-mode kijken welke effecten er zijn gekoppeld aan de betreffende patch en kun je hier aanpassingen doen. Ook de rythm- en looper functie werken vrij simpel, je stelt je ritme in en drukt op de play button. Vervolgens ga je naar je looper en begin je met het opnemen van je eerste loop. Druk nogmaals op de record pedaal en je loop speelt af, wanneer je niet tevreden bent houd je het record pedaal een paar seconden in en je loop wordt verwijdert. Al met al een zeer toegankelijke bediening voor een zeer uitgebreide effect processor.

ZOOM G1X Four
ZOOM G1X Four
ZOOM G1X Four
ZOOM G1X Four

Conclusie

De G1X is perfect voor muzikanten die willen experimenteren met verschillende sounds zonder al te veel geld kwijt te zijn aan effect pedalen en versterkers. Ondanks de korte opnametijd in de looper functie zijn er veel mogelijkheden voor het creëren van verschillende arrangementen of gewoonweg om je solo’s naar een hoger niveau te tillen. En dat alles ook nog met een ingebouwde rythm sectie!

Zoom G1X Four Multi-Effects Processor voor elektrische gitaar

9
9
Zoom G1X Four Multi-Effects Processor voor elektrische gitaar
Zoom G1X Four Multi-Effects Processor voor elektrische gitaar
Zoom G1X Four Multi-Effects Processor voor elektrische gitaar
Zoom G1X Four Multi-Effects Processor voor elektrische gitaar
Vanaf €119,00 Prijs bij review €97,49

Voordelen

  • Zeer compact
  • Vele functionaliteiten voor relatief lage prijs

Nadelen

  • Slechts 30 seconden opnametijd in looperfunctie
Bekijk in 1 winkel

Deel dit artikel

Geplaatst in Instrumenten

Reacties



Gerelateerde artikelen