Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
20 Jan 2019

Thuis muziek produceren? Dit heb je nodig als beginner!

producer/technieken Thuis muziek produceren? Dit heb je nodig als beginner!

Het is een droom van vele jongeren, succesvol worden als dj en producer en de wereldrond reizen zoals Martin Garrix en alle andere populaire Dj’s en producers! Of je nu ook dj wilt worden of enkel de technische kant in de studio wilt oppakken, je zult altijd moeten produceren. Zonder muziek kom je nergens als dj en daar ligt dan ook vaak de grote uitdaging voor jongeren.

Hoe kun je nu simpel thuis muziek produceren? Ja simpel, want daar moet het allemaal mee beginnen. Het heeft namelijk geen zin om allerlei dure hardware te komen, dat maakt het alleen maar moeilijker in het begin! Begin bij de basis en ga vanuit daar uitbreiden naar meer hardware en software, bij muziek maken en het arrangeren van songs is het gouden principe ook nog altijd less is more.

Hieronder behandelen we 5 essentiële onderdelen die je nodig hebt om te starten met thuis muziek te produceren. Wil je zelf nog vocalen opnemen of andere acties uitvoeren? Dan heb je meer hardware nodig maar deze lijst is dan ook echt de basis voor als je net begint!

Bij Inside Audio zijn we bezig met het schrijven van een producer guide en instrumenten guide waarin alles staat over hardware en software.

Producer laptop

Vroeger had je dure en grote studio’s nodig met veel hardware om muziek te maken, omdat computer nog erg beperkt waren qua software. Tegenwoordig gebeurd alles ‘in the box’ oftewel in een laptop of computer. Een relatief klein apparaat is tegenwoordig heel erg krachtig en kan goed zijn voor een nummer 1 hit.

Hoe je bijvoorbeeld vroeger voor ieder individueel effect een hardware module nodig had (een fysiek apparaat) open je het nu met een enkele klik op je laptop. Dit heeft dan ook voor het succes van de elektronische producer de afgelopen jaren gezorgd. Het is heel toegankelijk geworden waardoor veel nieuwe talenten een kans hebben gekregen.

Een producer laptop of computer is dan ook essentieel en de basis voor iedere producer! Meer weten over welke producer laptop je moet aanschaffen? Lees dit artikel over producer laptops.

Productie Software

Als je een goede laptop of computer hebt dan is de tweede stap om de juiste software te installeren. Er zijn een aantal mogelijkheden zoals FL Studio, Logic Pro X (voor Apple), Ableton en minder populair maar zeker niet minder goed zijn Cubase en Studio One.

Erg populair voor beginners is FL Studio, dit komt omdat het erg gemakkelijk is om te beginnen en snel te leren.

Wij raden aan om FL Studio te kopen om bugs te voorkomen en je computer schoon te houden. Voorkeur gaat niet uit naar FL Studio? Kijk dan naar Logic Pro X of Ableton.

Meer weten over FL Studio of Ableton? Klik op de links.

Studio monitoren of koptelefoon

Meten is weten! Dat is zeker ook zo voor producers en je werkt met audio maar hoe weet je wat je doet? Nou, dat weet je door goed te luisteren en monitoren wat je hoort en daarvoor heb je een degelijk audiosysteem nodig. Het meest gangbare zijn studio monitoren die je aansluit op een externe audio interface, dit omdat je geen last van je oren krijgt en een eerlijk beeld van geluid.

Kies je ervoor om met een studio koptelefoon te werken? Dan heeft dat ook zijn voordelen. Het is bijvoorbeeld goedkoper en je buren of medebewoners hebben er geen last van. Een koptelefoon is prima voor de eerste maanden, maar daarna moet je wel gaan kijken naar studio monitoren om beter te mixen en langer te werken.

Ga niet met goedkope of onprofessionele speakers werken, je zult dan zien dat de kwaliteit van je producties laag blijven omdat je niet goed hoort wat je doet.

Populaire studio monitoren zijn de bekende KRK Rokit’s en Yamaha HS series. Ons advies gaat zeker uit naar Adam Audio uit Berlijn die onlangs de T-Series hebben uitgebracht.


Geluidskaart

Een geluidskaart zit in iedere computer of laptop, het probleem is echter dat de kwaliteit niet goed genoeg is om meerdere sporen audio tegelijkertijd te verwerken. Daarnaast kan je geen instrumenten of studio monitoren aansluiten met een XLR-aansluiting, daarom kiest men altijd voor een externe audio interface. Een externe audio interface maakt het mogelijk om studio monitoren aan te sluiten, instrumenten op te nemen zoals een gitaar, en op hogere settings te werken binnen je software met minder vertraging en lag.

Een simpele audio interface hoeft niet duur te zijn! Een van de populairste interface voor beginners is zeker de Focusrite 2i2!

YouTube tutorials

Als je de bovenstaande punten goed hebt doorgelezen en op orde hebt, ben je bij het laatste onderdeel aangekomen en dat gaat over kennis! Je kennis is iets wat je áltijd bij moet houden en blijven leren. De simpelste manier om direct aan de slag te gaan in verschillende tutorial ‘s zoeken op YouTube die gaan over de software (DAW) waar jij mee werkt. Zo zijn er per specifieke acties verschillende tutorial ‘s maar ook algemene introductie video’s zoals FL Studio 20 introductie – ga eens op zoek en kijk elke week meerdere uren verschillende tutorial ‘s.

Later kan je altijd uitbreiden met de volgende hardware:

Weten wat de 11 meest gemaakte fouten bij beginners zijn? Lees dan deze guide.

Wij wensen je veel succes! Heb je nog vragen? Laat het ons gerust weten in een reactie onder dit bericht.

Deel dit artikel

Geplaatst in Technieken

Reacties



Gerelateerde artikelen