Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
28 Sep 2020

TuneCore vs DistroKid - Maak de juiste keuze

producer TuneCore vs DistroKid - Maak de juiste keuze

Meningen en ervaringen, op basis daarvan zien we veel reviews online en videos die uitleggen welke distributie service je zou moeten kiezen. In dit artikel geven we je ons advies, waar het écht omgaat bij het maken van jouw keuze tussen Distrokid of TuneCore.

Om te beginnen, wat is een distributie service zoals TuneCore of Distrokid? De officiële benaming hiervoor is een Distributie Aggregator – een middelman die via een platform al jouw muziek kan plaatsen oftewel distribueren naar verschillende streaming services zoals Spotify of Apple Music.

Ze helpen bij een soepele verspreiding van de muziek, uitbetaling, statistieken, uploaden en andere onderdelen.

Maar er zijn verschillende services, welke kies je? Vandaag kijken we naar 2 hoofdrolspelers genaamd TuneCore en Distrokid. Wij gaan het iets anders doen dan andere vergelijkingen, want een vergelijking is leuk, maar het hangt altijd samen met jouw situatie en wensen als artiest – wat is belangrijk voor jou? Wij vinden dat je daar juist je keuze op moet baseren.

Zet je muziek op Spotify met TuneCore!

Wat heeft jouw voorkeur?

Wij hebben beide services gebruikt en komen tot de conclusie dat je onderscheid kunt maken in twee belangrijke onderdelen.

Simpel: wil je enkel je muziek uploaden naar een streamingdienst en neem jij je carrière nog niet erg serieus? Dan heb je geen behoefte aan allerlei functies en kansen die je krijgt middels een van deze diensten. Je wilt enkel je nummer uploaden, that’s it.

Geavanceerd: je neemt je artiesten carrière serieus en je wilt graag verder als artiest. Je bent leergierig en wilt graag meer over de muziekindustrie te weten komen.

Waarom deze twee opties? Dit omdat TuneCore bijvoorbeeld veel extra diensten heeft zoals music publishing waardoor je muziek mogelijk gebruikt gaat worden op TV of elders – wat heel lucratief en interessant kan zijn als ze jouw nummer kiezen.

Switch daarom je denkwijze in de zin van: ik wil zo goedkoop mogelijk deze actie uitvoeren naar ik wil graag iets meer betalen voor meer waarde zodat ik het maximale uit deze release kan halen.

Ben jij een artiest, ga je muziek uploaden maar verwacht je toch geen streams? Dan zouden wij ook voor de goedkopere optie gaat. Maar het eventuele extra bedrag wat je bij TuneCore afrekent – daarvoor krijg je heel veel terug als je écht resultaat en inzicht wilt.

TuneCore homepage
Onderdelen van TuneCore
Stappen TuneCore
Sync TuneCore

Hoe werkt TuneCore?

Erg gingen geruchten dat TuneCore is overgenomen voor Sony, maar dit blijkt niet waar te zijn. TuneCore is een groot bedrijf met hoofd-locatie in New York. TuneCore is opgericht in 2005 en werkt sindsdien heel hard aan de weg om een compleet arsenaal aan tools te ontwikkelen voor muzikanten.

TuneCore is niet de goedkoopste, alhoewel het verschil vaak niet heel groot is. Belangrijk is daarom om te kijken waar jij behoefte aan hebt als artiest.

TuneCore heeft een aantal interessante functies:

  • Distributie naar alle platformen zoals Spotify, TikTok en Apple Music
  • Inzicht in geavanceerde statistieken
  • Publishing mogelijkheden
  • Inkomsten genereren uit YouTube, Instagram en Facebook
  • Social media promotie opties
  • Dubbel het aantal platformen in vergelijking met Distrokid
  • Meerdere artiesten onder een account

Hoe werkt Distrokid?

Distrokid ziet er super simpel en eenvoudig uit, dat is waarschijnlijk de tactiek die ze dan ook hanteren als platform. Maar artiest zijn is niet altijd gemakkelijk en je moet de zakelijke kant goed begrijpen – of je dat nu wilt of niet.

Als we bijvoorbeeld zoeken naar de prijzen op de homepage van Distrokid kunnen we deze niet vinden, ook niet direct op een andere pagina. Wel hebben ze veel tijd gestopt in het uitleggen waarom TuneCore duurder is – maar de eigen prijzen staan niet direct duidelijk op de website, wat vreemd is als je claimt goedkoper te zijn en dat een voordeel van je platform is. Er staat in de tekst wel een prijs vermeld, maar daar houdt het dan ook op.

Daarnaast zijn ze trost op het feit dat de oud-eigenaren van CDBaby en TuneCore zeggen dan ze Distrokid aanbevelen. Het moddergooien is begonnen, jammer want de focus zou moeten liggen op het toevoegen van waarde voor de muzikant. Het zijn de oude eigenaren, met nu heel andere belangen – dus niet erg relevant in onze ogen.

Recent is er een hele groep artiesten zich ook aan het uitspreken tegen Distrokid omdat deze geld zouden stelen op basis van inkomen wat artiesten moeten krijgen. Dat is een complex en uitgebreid onderwerp, maar meer hierover kan je in deze video zien.

TuneCore prijzen
TuneCore social
Artist services TuneCore
TuneCore VS Distrokid

Prijzen

Hieronder een indicatie over de prijzen die wij hebben gevonden op beide websites, de modellen verschillen waarop de prijs is opgebouwd. Afhankelijk van het aantal releases ben je goedkoper of duurder uit.

TuneCore prijzen

Single: $9,99 per jaar

Album: $29,99 en daarna $49,99 per jaar

Extra: mogelijkheden voor publishing, YouTube Monetization en TuneCore Social

Distrokid prijzen

Single: $19,99 per jaar (ongelimiteerd voor een artiest)

Qua prijzen is het wat simpeler ingestoken bij Distrokid en duidelijker. Voor $20 per jaar kan je ongelimiteerd uploaden, maar daarvoor is het dus écht uploaden en niet zo compleet qua mogelijkheden in vergelijking met TuneCore.

Kwaliteit, functies en kansen – dat is simpelweg niet te krijgen voor de goedkoopste prijs. Ons advies is, betaal net wat meer en krijg meer.

Rechten van je muziek

Bij beide platformen hou je 100% rechten en inkomsten over je eigen muziek. Dit is goed in onze ogen, want als je nummer echt streams gaat krijgen dan wil je 100% van de inkomsten behouden. Dit wil je nooit afstaan aan een distributiedienst!

Zet je muziek op Spotify met TuneCore!

Conclusie

Zoals aangegeven in deze vergelijking betaal je bij TuneCore meer als je meer dan 2 singles wilt uploaden. Als je er maar 1 wilt uploaden dan is TuneCore goedkoper. Wel heeft TuneCore een veel uitgebreider dashboard en kansen voor een artiest.

Maak voor jezelf de afweging waar je heen wilt in de toekomst en welke keuze je neemt. Heb je vragen of advies nodig? Reageer onder dit artikel voor vragen.

Deel dit artikel

Geplaatst in Producer

Reacties



Gerelateerde artikelen