Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
5 Jul 2018

Waarom en welke studio monitor controller kopen? (De 8 beste monitor controllers)

producer/hardware Waarom en welke studio monitor controller kopen? (De 8 beste monitor controllers)

Wil je een studio monitor controller kopen? In dit aritkel geven we je alle informatie die je nodig hebt. Heb je toch nog vragen? Laat het ons weten in een comment.

Het probleem van een audio interface is vaak dat de volumeknop niet ideaal binnen handbereik is. Daarnaast geeft niet elke audio interface de opties die je misschien graag zou zien zoals het switchen tussen verschillende sets monitoren en het direct afspelen op mono.

In dit artikel gaan we op de oplossing hiervoor en dat is een studio monitor controller. Hiermee heb je de volumeknop binnen handbereik en meer opties tijdens het mixen en masteren van je nummer. Sluit meerdere speakers aan en switch met een druk op de knop tussen je speakers.

Bekijk alle studio monitor controllers

Oorspronkelijk werden de monitoren bestuurd vanaf een mixing-console, maar nu de computer dit veelal overneemt speelt de industrie hierop in met een desktopstudio monitor controller. Een andere rede voor de toenamen van studio monitor controllers is de opkomst van actieve studio monitoren. In de basis is een monitor controller een volumeknop en preamps hebben deze aan de voorkant, maar bij studio monitoren zitten deze aan de achterkant. Dit is daarom niet erg handig om te bedienen wanneer je snel wilt schakelen.

Een studio monitor controller is misschien niet de meest sexy upgrade, maar kan wel bijdragen aan betere producties, workflow en masters – erg belangrijk dus! 

Hieronder gaan we in op de verschillende onderdelen waarom een studio monitor controller erg waardevol kan zijn en we sluiten af met een selectie van de beste en meest populaire studio monitor controllers.

Verschillende monitoren

Een van de voornaamste rede om een studio monitor controller te kopen is dat je met een druk op de knop kunt schakelen tussen verschillende monitoren. Dit kan erg handig zijn wanneer je aan een mix werkt of een EQ aan het afstellen bent, je kan dan met een druk op de knop ervaren hoe het op een andere set speaker klinkt – erg goed als referentie materiaal! Ik raad het aan om altijd op verschillende momenten te switchen tussen monitoren zodat de referentie zojuist mogelijk is. Let goed op hoe veel monitoren je wilt aansluiten en wellicht kan je een oude Logitech set als optie B kiezen, zodat je dat geluid ook kan ervaren als referentie op de mix. Afhankelijk van de controller kan je 1, 2 of meer sets studio monitoren aansluiten.

Mono mix

Bij het mixen en luisteren naar muziek kan het handig zijn om dit in mono te beluisteren. Veel systemen in bijvoorbeeld op de radio, in clubs en op festivals zijn mono. Klinkt je mix niet goed op mono in plaats van stereo? Dan ga je het op andere locaties wellicht niet redden. Met een monitor controller kan je gemakkelijk met een druk op de knop je systeem op mono zetten. Mono zet je beide audio sporen rechts en links op een spoor, dat noemen we mono. Zodat beide speakers hetzelfde kanaal versterken. Het mixen in mono is een techniek waar veel audio engineers gebruik van maken. Geavanceerdere systemen staan het ook toe om een individuele speaker te muten, zodat je problemen in je mix kan opsporen.

Vocal booth

Wanneer je een aparte ruimte hebt waar je vocalen of andere geluiden opneemt, is een monitor controller erg waardevol. Zo kan je bij geavanceerde controllers praten met een ingebouwde microfoon naar de aparte ruimte, dit wordt ‘talkback’ genoemd. Daarnaast kan je verschillende koptelefoons aansturen voor de personen in de vocal booth.

Overige volume controls

Monitor controllers hebben ook vaak een mute en dim functie. Dit is erg handig zodat je niet continu je volume button omlaag hoeft te draaien wanneer je een telefoongesprek of elders krijgt. Je vergeet dan op welk volume je aan het mixen was wat weer effect heeft op het algehele resultaat. De dim functie zet het volume met vaak ongeveer -20db omlaag zodat je een gewoon gesprek kunt hebben. Het is belangrijk dat je het volume consistent gebruikt om zeker van je mixing keuzes te zijn.

Samengevat

  • Heb je een aparte vocal booth? Let dan op talkback
  • Hoe veel sets monitoren wil je aansluiten?
  • Heb je mute en dim functies nodig?
  • Zit er een mono functie op?

Bekijk alle studio monitor controllers

De 5 beste studio monitor controllers en meest populaire

Instap modellen

Professioneel model

Deel dit artikel

Geplaatst in Hardware

Reacties



Gerelateerde artikelen