Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
12 Aug 2020

Review: Hoe maak je akkoorden in je DAW? - Met Captain Plugins

producer Hoe maak je akkoorden in je DAW?

Het maken van akkoorden, melodieën, bass lijnen, breaks en alle andere MIDI-onderdelen in je productie vereist enige kennis van je gehoor of muziektheorie. Echter, zijn er tegenwoordig een aantal interessante innovaties die deze twee vereiste overbodig maken.

Is dat een goede ontwikkeling? Niet voor iedereen – maar het maakt het proces van akkoorden maken toegankelijker en simpel. Maar hoe kan je dan zonder een goed getraind gehoor of muziektheorie kennis toch passende en complexe akkoorden maken?

Dit kan met een van de Captain Plugins software zoals Captain Chords. Je kunt ook een simpele akkoorden trigger plugin gebruiken, maar dat is toch een stuk beperkter in vergelijking met Captain Chords.

In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden die Captain Chords biedt voor muzikanten.

Wat is Captain Chords van Mixed In Key

Captain Chords is onderdeel van het bedrijf Mixed In Key die verschillende plugins maken. In de Captain reeks plugins zit Captain Chords, Captain Melody, Captain Beat, Captain Deep en Captain Play. Ieder met dezelfde interface maar met de focus op een ander MIDI-aspect.

De plugins zorgen ervoor dat je al deze onderdelen overzichtelijk, in een plugin en eenvoudig op elkaar kunt afstellen. Heb je bijvoorbeeld moeite met een van de volgende vraagstukken, zijn deze plugins erg geschikt voor jou!

  • Lastig akkoorden of melodieën maken
  • Melodie is lastig af te stemmen op akkoorden
  • Soms weinig inspiratie, duwtje in de rug is fijn
  • Akkoorden op elkaar afstemmen (juiste key) is lastig

Veel producers hebben deze problemen en kunnen niet oneindig akkoorden verzinnen en melodieën die daarbij passen. Daarom heeft Mixed In Key middels de Captain Plugins serie daar een erg interessante oplossing voor ontwikkeld.

Hoe kan je dan écht zonder kennis toch akkoorden maken

Eerder schreven we al dit artikel over akkoorden triggers, waarbij je dus 1 toets indrukt maar de plugin er een akkoord van maakt. Met Captain Chords ziet er proces als volgt eruit:

  • Je kiest de key waarin je akkoorden wilt maken
  • Je zet een basis akkoord neer
  • Je kunt met verschillende functies een opvolgend akkoord invoeren
  • Je hebt de mogelijkheid om in de plugin apart een verse, pre-chorus, chorus en drop te arrangeren
  • Mocht je veel willen customizen, heb je veel functies om dit in detail te doen
  • Ben je klaar in Captain Chords? Dan is er een erg eenvoudige drag & drop functionaliteit om MIDI te verplaatsen naar je DAW
  • Geen drag & drop gebruiken? Dan kan je ook in Captain Chords een plugin selecteren die de geluiden genereert zoals Serum of een andere eigen VST

Met Captain Chords kan je dus direct heel simpel, snel en allemaal in de juiste key een set akkoorden neerzetten. Erg fijn is, dat het niet mogelijk is om uit key te gaan, omdat je een basis hebt neergezet - alles klopt dus.

Maar hoe maak je dan een melodie die daarbij past? Een baslijn? Een beat? Daarvoor heeft Mixed In Key dus de andere plugins in Captain Plugins die je met elkaar kunt linken, zodat alles op elkaar afgestemd is. Een erg fijne en handige methode om zonder al te veel inspiratie of kennis van muziek theorie dus toch een compleet arrangement neer te zetten.

Het hoofdscherm van Captain Chords
Key instellen en andere functies
Ieder onderdeel van een nummer een apart scherm
Preset sound kiezen

Is dit een luie ontwikkeling?

In onze ogen zeker niet, deze nieuwe ontwikkelingen helpen muzikanten op verschillende manieren om vaker muziek te kunnen maken. Daarnaast wordt het hiermee ook toegankelijker. Kijk maar eens terug in de tijd, toen was er nog geen DAW zoals FL Studio of Ableton - nu is daarmee muziek maken vrij eenvoudig. Daarbij komen dus ook plugins die continu innoveren en het proces van muziek maken versimpelen, waardoor je sneller een idee kunt neerzetten in de DAW.

Bekijk Captain Plugins

Conclusie

Zonder MIDI-keyboard, kennis van muziek theorie of inspiratie heeft Mixed In Key een mooie reeks met plugins weten neer te zetten. Tof is dat ze rekening hebben gehouden met het complete aspect, dus niet enkel akkoorden maar ook een complete baslijn die daarbij moet aansluiten. Wij gaan de plugins de komende tijd verder testen, maar tot nu toe zijn we onder de indruk - het geeft ons nieuwe ideeën op momenten dat we weinig inspiratie hebben! De plugin is te koop voor $ 79 via de Captain Plugins website.

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen