Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
5 Nov 2021

Geld verdienen met muziek op Youtube, Facebook en TikTok - TuneCore

producer Geld verdienen met muziek op Youtube, Facebook en TikTok - TuneCore

Social Media platformen als YouTube, Facebook, Instagram en Tik-Tok hebben de manier waarop wij naar beeldmateriaal kijken enorm veranderd. Waar vroeger al het bewegende beeld dat je bekeek geproduceerd was in professionele studio’s, kan nu iedereen filmpjes maken en online delen.
Worden deze filmpjes met regelmaat bekeken, dan kun je hier als ‘filmmaker’ een leuke boterham aan verdienen. Enkele succesvolle YouTubers en TikTokkers zijn inmiddels al multimiljonair geworden via deze platformen. Voor jou als muzikant of producer lijkt dit niet erg interessant, maar wist je dat jij ook geld kunt verdienen via YouTube, Facebook of TikTok?

Zet je muziek op Spotify met TuneCore! (20% korting)

Youtube Monetization

Wanneer iemand jouw muziek gebruikt in een YouTube video heb jij recht op een deel van de advertentie inkomsten van die video. Dit geldt niet alleen bij gebruik van gehele tracks, maar is ook van toepassing wanneer iemand een klein stukje van jouw muziek gebruikt.
Helaas ontvang je dit geld niet vanzelf, YouTube moet eerst op de hoogte worden gesteld wie de houder is van de muziekrechten. Dit zou je kunnen doen via TuneCore.

TuneCore werkt namelijk samen met de YouTube Sound Recording dienst en maakt het zo mogelijk jouw royalty’s uit te laten betalen via TuneCore. Dit kost je slechts een paar minuten tijd en een tientje aan eenmalige installatiekosten. Wordt jouw muziek gebruikt in de volgende virale ‘schattige katten’-video dan kun je daar zo maar eens geld voor je nieuwe gear aan overhouden.

Facebook & Instagram

Niet alleen op YouTube word muziek gebruikt bij het maken van video’s. Ook op Facebook en Instagram worden met regelmaat video’s gedeeld die voorzien zijn van muziek. Als onafhankelijk producer of songwriter is het ook hier mogelijk om geld over te houden uit de royalty’s. Facebook beschikt namelijk over een Independent Artist Program waaraan je via TuneCore gratis deel kunt nemen. 

Zet je muziek op Spotify met TuneCore! (20% korting)

Zodra je geregistreerd bent bij TuneCore kun je beginnen met het uploaden van jouw tracks. TuneCore zorgt er vervolgens voor dat jouw muziek wordt gedeeld met Facebook (en Instagram) zodat andere creatievelingen jouw muziek kunnen gebruiken. Als jouw muziek wordt opgenomen in content die op Facebook of Instagram gedeeld wordt, dan houd je hier 80% van de inkomsten aan over.

Geld verdienen via TikTok

TikTok is een van de nieuwkomers onder de social media platformen en is in een razend tempo groot geworden onder vooral het jongere publiek. Onder dit jonge publiek kan zomaar een potentiële fanbase voor jouw muziek zitten. Wanneer je jouw track of Album uploadt aan aanbied voor distributie via TuneCore heb je ook de mogelijkheid om dit te delen op TikTok. Zo’n 5 dagen na jouw goedkeuring door TuneCore zal jouw muziek te beluisteren zijn op TikTok. Het uploaden van een enkele track kost 9,99,- en voor een album of EP betaal je 29,99,-. De opbrengsten van jouw muziek op TikTok mag je voor de volle 100% zelf houden.

Zet je muziek op Spotify met TuneCore! (20% korting)

Conclusie

Als het goed is maak je vooral muziek omdat je het leuk vind, maar instrumenten en apparatuur zijn nu eenmaal duur en moeten ook betaald worden. Grote artiesten zagen hun inkomsten uit plaat of CD verkopen flink dalen sinds de opkomst van het internet, maar voor de kleinere onafhankelijk artiest biedt deze tijd juist kansen. Muziek in video is een van die, vaak nog onontdekte, mogelijkheden om als onafhankelijk artiest een deel van de investeringen terug te verdienen. In sommige gevallen is het voor jou als artiest zelfs gratis om hier mee aan de slag te gaan. Baat het niet dan schaad het niet toch?!

Deel dit artikel

Geplaatst in Producer

Reacties



Gerelateerde artikelen